Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Архитекти и общественици – против предложения подземен паркинг в Бургас (обновена)

| обновено на 21.01.21 в 13:17

Вариантът за подземен паркинг, който беше представен в края на миналата седмица (подробности - вижте тук) и е планиран да се изгради до голяма степен под градинката на Часовника, генерира разпален обществен дебат във виртуалното пространство. Редица общественици и експерти се обявиха против реализацията му в този вариант, а граждани ще проведат ново обществено обсъждане в събота и започнаха събиране на подписка срещу инвестиционното намерение.

То идва от новите собственици на хотел „България“ и по време на обсъждането беше обяснено, че още при проекта за реконструкция, е заложен и вариант за подземен паркинг. На едно ниво, защото подземните води не позволяват да е по-дълбок. Част от него ще е под общинска земя (малко над 2 дка) и ще засегне градинката до Часовника. Инфраструктура ще се изгражда и в самия парк, а проектантите анонсираха, че засегнатата растителност няма да е много, дори ще заложат повече озеленяване.

Това място е сакрално за бургазлии, категоричен е Митко Иванов. Художникът и историограф от години се бори да запази частица от идентичността на Стария Бургас. А това място визуално събира останалото от него, коментира Иванов и за да ни демонстрира, застава с гръб към сградата на НАП (бившата БНБ):

Защо това място е важно? Първо – тази сграда е една от най-красивите и най-хармоничните в града. Второ – дори хотел „България“ не успя напълно да разкъса визуалната връзка в това пространство. Имам предвид, че от всички страни, заставайки тук, ние сме заобградени от знакови за града сгради. Вижте сградата от 1890-та на безсмъртния Тоскани. Единствената бургаска сграда, която е национален паметник на културата, която не е храм. Вижте отсреща сладкарница „Малина“. Вижте двете ъглови сгради с кулите. Вижте Часовника. Вижте ъгловата сграда, макар и ниска, която старите бургазлии знаем като „Пиринчето“. Вижте сградата на Кукления театър. Вижте Арменската църква. Вижте ъгъла и Лермонтовата къща. Заставайки пред БНБ, ние обединяваме с поглед тези изключително важни знакови за града сгради. Променянето на това пространство на градинката, по какъвто и да било начин, окончателно ще разкъса и ще доунищожи това, което дори хотела навремето не успя да унищожи“, коментира Митко Иванов.

А именно този "павилион", който играе ролята на вход/изход за паркинга, ще разкъса тази гледка и не се вписва по никакъв начин в околната среда, подчертава той. И припомня, че мястото, като част от ул. „Алеко Богориди“ попада и в ансамбъл - паметник на културата.

Против разкопаването на градинката и изграждането на паркинг в този му вид се обявиха и от бургаската структура на Камарата на архитектите. Те определиха като несериозно представяне на такъв проект, на базата на няколко визуализации в интернет. Костадин Христов е категоричен, че дори да бъде благоустроена наново градинката, това не позволява трайна дървесна растителност в тази зона. Образно казано – корените на дърветата няма къде да отидат.

Нашето мнение е, че категорично не трябва да засяга градината. Не са толкова много зелените площи в центъра на града и с лека ръка да се лишаваме от тях. Едно застрояване под тях просто ги унищожава“, посочва арх. Христов.

Като пример за това той дава подземния паркинг до Операта, над който има поляна, а дърветата са извън неговия терен. Друг пример е пл. „Св. Св. Кирил и Методий“, където няма озеленяване.

Колегата му Мирослав Бойчев посочва, че целият трафик от и за паркинга, ще бъде вкаран по ул. „Митрополит Симеон“, който ще натовари и бездруго тясната отсечка. Според него, след това ще пострада и градинката на църквата „Света Богородица“. Архитектът посочва, че спрямо Закона за устройството на територията, не може да бъде изготвен Подробен устройствен план, който да промени предназначението на терена от „за озеленяване“ на такъв за подземна инфраструктура.

От паркинг, за нуждите на бургазлии и гостите, на това място, няма нужда, категоричен е бившият заместник – кмет по строителство Костадин Марков. Хотелът се нуждае от още паркоместа, признава той, но посочва, че не става ясно какъв е общественият интерес в този случай:

Решаваме да помогнем на един хотел да си осигури повече паркоместа, да си развива частния бизнес. Първо – не знам тоя хотел в Бургас ли си плаща данъците. Второ – не мисля, че вторичните ползи за общината и за хората в Бургас, ще бъдат съществени. Те са имагинерни – че ще се развива конгресен туризъм. Трето – да си разкопаеш центъра на града, за да осигуриш сто паркоместа, на частен хотел, не ми се струва логично. Не мога да си представя парижани да разрешат да се разкопае „Шанз-Елизе“, за който и да е от петзвездните хотели там“, коментира той.

Относно притесненията на бургазлии, породени и от другия подземен паркинг, че отново може да има поражения върху съседни сгради, Костадин Марков казва, че се съмнява. Строителството ще е плитко, само на едно ниво и не би следвало да се окаже негативно влияние.

Това увериха и от проектантския екип, но горчивият опит с площад "Св. Св. Кирил и Методий" още не е забравен. Стоян Царев е един от участвалите в общественото обсъждане и не е доволен от начина на провеждането му и че не всички са успели да зададат въпросите си. Това е една от причините да организира и ново.

Този паркинг няма да помага на гражданите, той ще е единствено и само за хотела. И по-скоро – за казиното“, коментира Царев.

Новото обществено обсъждане, за което са поканени и инвеститорите, и Камарата на архитектите, ще се проведе онлайн в събота, а заявки и въпроси могат да се изпращат на grazhdani@abv.bg

Въпреки опитите ни да представим наново позицията на инвеститора, заедно с новите аспекти, управителят на хотела Иван Иванов първо вдигна на наш репортер, а в последствие спря да отговаря на позвъняванията ни. При техен интерес, ще представим и позицията им.

От проектантския екип отказаха официален коментар на този етап и поясниха, че подробности ще бъдат изнесени на пресконференция, която ще се проведе, най-вероятно, през февруари. Уточниха, че паркингът ще е по периферията на хотела, за да засегне минимална част от градинката. Дърветата, които са над нея, с изключение на едно, са малки и няма да порастнат и ще бъдат засадени нови над тях. Входът на паркинга ще е само един, този, който се вижда на визуализациите. Категорични са, че няма да има опасност за сградите, строителството ще е плитко и ще се извърши за кратки срокове. 

Процедурата за бъдещия паркинг се оказва, че няма да е толкова лесна през инвеститора. Решенията минават през общинския съвет на Бургас и те трябва да са с квалифицирано мнозинство – 2/3 от съветниците. Към момента, след неофициални разговори с представители на различни партии, няма нужната нагласа за подкрепа. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Питат в анкета жителите на „Възраждане“ искат ли етажни паркинги

Община Бургас предлага на жителите на „Възраждане“ идеи за изграждането на етажни паркинги на 5  възможни свободни терена. Това са: Локация 1: между ул. „Дебелт“ и ул. „Цар Калоян“, ул. „Любен Каравелов“ и ул. „Васил Левски“; Локация 2: между ул. „Дебелт“ и ул. „Цар Калоян“, ул. „Ал. Стамболийски“ и ул. „Сливница“; Локация 3: между ул...

публикувано на 24.04.24 в 14:29

Искат църковен съд за двама свещеници

Свещеници от Сливенска епархия с писмо до Светия синод, в което искат църковен съд спрямо двама свещеници, единият от които е и епархийски избирател. В писмото са описани всички нарушения, които двамата са извършили, плюс участието им във фирми и дружества в нарушение на Устава на Българската православна църква. В писмото се..

публикувано на 24.04.24 в 14:17

Рибари протестираха срещу забраната за улов на бяла мида

Безпрецедентна забрана за улов на бяла мида променена от един на три месеца предизвика недоволството на рибари и рибопреработвателни предприятия по Южното Черноморие. Забраната влиза в сила от 1-ви май. Днес близо 100 представители на бранша от Южното Черноморие протестираха пред сградата на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури в Бургас..

публикувано на 24.04.24 в 13:58

Община Созопол търси 60 младежи за участие в „Созопол на младите“

Община Созопол обявява старта на нова инициатива - изграждането на Младежка стратегия. Целта е да превърне нашите градове и села в още по-привлекателни места за живот за младите хора. Стратегията е насочена към създаването на устойчиви и динамични общности, където младите могат да намират възможности за развитие и реализация. В този процес, Общината..

публикувано на 24.04.24 в 11:44

Изплащането на великденските добавки започва от петък

От петък ще започне изплащането на великденските добавки от 100 лева за пенсионерите с пенсии до линията на бедност от 526 лева, съобщават от Националния осигурителен институт (НОИ). Парите ще са налични на 26 април както по банковите сметки на пенсионерите, така и по преводите към пощенските станции. Право на празничните суми имат около 534 000 души...

публикувано на 24.04.24 в 10:23

Докладна записка за стопиране на соларния парк край Дюлево в Общинския съвет в Средец

Извънредна докладна записка за стопиране на проекта за соларен парк край Дюлево се очаква да бъде внесена на днешното заседание на местния парламент в Средец. То засяга и още няколко съседни села - Дебелт, Светлина и Суходол. Според Валентин Киров от сдружение „За чиста природа - село Дюлево“, предложението е инициирано от шестима съветници и е стигнало..

публикувано на 24.04.24 в 09:22

„Заедно днес, заедно утре – местните общности в подкрепа на подобрено oбразование и грижи в ранна детска възраст“

На 22.04.2024г. от 11:30 часа в Заседателна зала на община Бургас се състоя Заключителна пресконференция по проект „ Заедно днес, заедно утре – местните общности в подкрепа на подобрено oбразование и грижи в ранна детска възраст “  относно приключването на проекта и представянето на постигнатите резултати. Проектът бе осъществен с..

публикувано на 24.04.24 в 08:45