Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Общински съветници: Отпускането на еднократна помощ при раждане на дете трябва да е при ясни критерии

Снимка: БГНЕСДебатите в различни комисии към Общинския съвет в Бургас относно  Правилника за еднократно финансово подпомагане на семейства с новородени или осиновени деца. Вносители на докладната са съветниците Георги Дракалиев и Николай Стоянов.

В предложението за правилник не е посочена макрорамката на бюджета за този вид финансов стимул, както и не е ясна сумата, която общината ще изплаща еднократно на родители. Това коментираха Манол Тодоров и Владимир Павлов при обсъждането в комисията по транспорт:

"Преди време правихме срещи с Георги Дракалиев и нашата група, точно по тази тема, одобрявам това предложение, само не е посочена сумата. 

Имам доста питания и обструкции. По какъв начин се насърчава раждаемостта, че да кръстим така този правилник. Оставям на страна условията, на които трябва да отговарят родителите. Не смятам, че на едно семейство като му дадем 100 лева ще насърчим раждаемостта. Смятам, че трябва да има отделна наредба, която да определя това, защото като родиш едно дете ти имаш отговорности. Това включва и подобряване на условията на живот в общината, не само от детската ясла, градина, училище"

Владимир Павлов изложи и становище, че е добре от този вид подпомагане да се възползват само родители, които са сключили граждански брак. А според Юлиян Кулев:

"В крайна сметка всички се радваме, когато се роди едно дете, без значение в коя община. Това е един радостен момент. Важен е жестът на общината, няма значение дали ще дадем 100 лева или 200 лева, за мен е важен жестът и ще подкрепя тази докладна"

Дебатът продължи и в правната комисия, където според Станимир Апостолов  задължително в Правилника трябва да има фиксирана сума:


"Подкрепям идеята изцяло, предвиждане на такава стимулация на такива средства имахме преди изборите, като там сме фиксирали максимален размер еднократно подпомагане от 2 000 лева на семейство. В тази връзка смятахме да вкараме подобна докладна, но отчитайки напрежението и натискът, под който е подложен общинският бюджет през миналата, а и пред настоящата година, предвиждахме това да стане след като се видят последствията от тази пандемия"

Вносителите на предложението Георги Дракалиев и Николай Стоянов очакват то да бъде подкрепено от останалите общински съветници следващата седмица на Общинската сесия в Бургас.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Определиха местата за поставяне на агитационни материали в Сливен

Със заповед на кмета Стефан Радев се регламентират местата - специално поставените табла по бул. „Цар Освободител“, за поставяне на плакати, обръщения и други предизборни агитационни материали, във връзка с  насрочените на 4 април 2021 г.  избори за Народно събрание. Разпределението на таблата между кандидатите е по схема, като номерацията на таблата е..

публикувано на 05.03.21 в 09:22

ЦИК обяви как ще гласуват хора под карантина или изолация

Централната избирателна комисия (ЦИК) определи правилата, по който хора поставени под задължителна карантина или изолация ще гласуват с подвижна избирателна кутия на изборите след месец. Няма да се допуска тези избиратели да упражнят вота си в секция с подвижна кутия, предназначена за хора с трайни увреждания. Право да гласуват с подвижна..

публикувано на 04.03.21 в 13:51

Партията на Цветанов залага на експерти в Бургас

Пълна листа с кандидати за народни представители регистрира днес в Бургас и партията на Цветан Цветанов „Републиканци за България“. Залагаме на експерти. Вече сме идентифицирали ключови проблеми на региона, заяви Виктор Серафимов. Докторът по международно право и международни отношения ще води листата в Бургас: „Проблем на региона е туризмът и..

публикувано на 02.03.21 в 15:57

ВМРО заяви два мандата в Бургас

Ангел Джамбазки е водач на листата на ПП "ВМРО - Българско национално движение" в Бургаска област. Той е номинация на местните структури. ВМРО и СЕК регистрираха листа от 20 души днес в РИК за участие на парламентарния вот на 4 април. Втори в нея е лидерът на СЕК Георги Манев. С общи усилия смятаме, че можем да се борим за два мандата,..

публикувано на 02.03.21 в 14:58

Димитър Найденов – втори в листата на „Демократична България“

Общинският съветник Димитър Найденов ще е втори в листата на „Демократична България“ в Бургас.  Водач ще е IT специалистът Ивайло Мирчев от София.  Трета ще е Даниела Божинова от „Зелено движение“.  Влизаме в надпреварата с амбицията за сериозни промени в областта на правосъдието, борбата с корупцията и електронното управление, коментира..

публикувано на 02.03.21 в 13:53

ДПС Бургас с амбиция за трима депутати

Бургаската структура на ДПС регистрира листата си за участие в изборите с амбицията за три мандата.  Това не се е случвало от 2005 г. досега. Ще спечелим доверието на хората, коментира депутатът и водач на листата Севим Али.  Кандидати са единствено хора от региона, има представители на всяка една община.

публикувано на 02.03.21 в 13:21

Здравко Василев от Приморско – в листата на „Изправи се! Мутри вън“

Живко Табаков повежда листата на „Изправи се! Мутри вън!“, която беше регистрирана в РИК – Бургас. Втори в нея е адв. Драгомир Ошавков, от „Движение 21“, а трети – бизнесменът от Приморско Здравко Василев, който коментира: „Живеем наистина в исторически времена, в които ни се дава шанс да детронираме едно авторитарно управление. Една от..

публикувано на 02.03.21 в 12:23