Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Общественици и граждани подкрепят подписката срещу изграждането на подземен паркинг

Подписка срещу изграждането на подземен паркинг в градинката до Часовника в Бургас стартира днес. 

Бисер Русимов от организаторите отбелязва:

В нито един европейски град не стимулират вътре в центъра да се правят паркинги, напротив, гледат да изкарат трафика навън. Още повече, че тук се крият редица опасности за църквата в близост, както при църквата "Кирил и Методий" знаете какво се случи. Геодезисти твърдят, че има подпочвени води и може да бъдат нанесени големи щети. Остава въпросът и дали се обслужва личен  интерес,    а не толкова обществен. 

Живко Господинов, общински съветник от БСП подкрепи подписката: Някои от колегите изразиха лично мнение относно предстояща такава инициатива, това по никакъв начин не обвързва организацията като цяло или пък групата ни съветници-това за нас е историческият център, за мене е махала- аз живея на улица Александровска и един такъв проект не трябва да се случва. За да  не се правят спекулации,  в момента, в който влезе подобна докладна, ако въобще има такава, ще свикам общинската организация на БСП  и ще вземем политическо решение.

Асен Бонджев, водач на антиправителствените протести в Бургас отбеляза: Не сме съгласни част от културно историческото наследство да бъде заличено, ще трябва да се мести паметникът. Имаме лош спомен и опит от подземния паркинг на площад Кирил и Методий когато беше засегната църквата,  същото може да се случи с арменската църква. Имаме опасения, че се преследват тесните икономически интереси единствено  на хотел България. Хубаво е да има по принцип паркоместа, но не мисля, че е чак толкова наложително и решаващо в случая, за да се събори или реаранжира  настоящата ситуация.

Стефан Петров от ОЗБГ информира, че в подписката  до  17.00 часа са се включили 1050 бургазлии. Подписката ще  продължи и през новата седмица, само че вече няма да е  на изнесено място пред Общината. Обмисля се да бъдат раздадени листове за подписи, например в  търговски обекти, така че броят на присъединилите се да нараства.   
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Темите в предаването "Булевард Демокрация" на 5 март

В предаването днес: Натискът върху болниците, как се справят в Карнобат и Айтос. В Айтос към момента има свободни места, както и нужното количество медикаменти. Най-голям проблем отново остава осигуряването на достатъчно медицински персонал, това информира директорът на здравното заведение д-р Паруш Парушев. Увеличени са леглата и в карнобатската..

публикувано на 05.03.21 в 14:56

Жители на село Маринка заплашват с блокада на пътя Бургас - М. Търново

Жителите на село Маринка заплашват с блокада на пътя Бургас - Малко Търново заради чести проблеми с тока в населеното място. Местните настояват да се извърши спешна ревизия и подмяна на старите ел. съоръжения. От днес в селото върви подписка, подготвя се и колективна жалба.  Чести прекъсвания на електричеството и пускане на ток с ниско..

публикувано на 05.03.21 в 14:21

Ротаракт клуб – Бургас с инициатива „С цвете в ръка срещу репродуктивните проблеми“

За първа година Ротаракт клуб – Бургас Пиргос организира благотворителна кампания под надслов “С цвете в ръка срещу репродуктивните проблеми”. Инициативата се осъществява с подкрепата на Фондация „Искам Бебе“, Община Бургас и известна бургаска фирма за цветя. Тя ще се проведе едновременно в 11 града на България и общо 20 Ротаракт..

публикувано на 05.03.21 в 13:59
Затварят част от ул.

Заради ремонт, кръстовище в центъра остава затворено за пет дни

По бургаската улица "Климент Охридски" ще бъде въведена временна организация на движението, съобщават от Община Бургас. Това се налага заради извършване на ремонтни дейности на ВиК мрежата. Преминаването на автомобили ще бъде забранено през кръстовището, образувано от ул. „Климент Охридски“ и ул. "Патриарх Евтимий ". Ограничението ще бъде..

публикувано на 05.03.21 в 12:02

Отсякоха опасни дървета в Ямбол

 Два кестена  са премахнати от централната алея на парка в Ямбол. Външни експерти са установили, че дърветата  са напълно изсъхнали и застрашават живота на гражданите. За тях са били подадени няколко сигнала.Причините за физиологично състояние на кестените  са или честите резитби на клони от дърветата, или че по време на преасфалтирането на..

публикувано на 05.03.21 в 09:31

Община Несебър предлага нова социална услуга

Община Несебър стартира нова специализирана социална услуга - „Асистентска подкрепа“ , която ще се осъществява в домашна среда. Потребители могат да бъдат: лица в над трудоспособна възраст в невъзможност за самообслужване, нямащи определена по съответния ред степен на намалена работоспособност; деца с трайни увреждания и пълнолетни лица с трайни..

публикувано на 04.03.21 в 15:02

Имоти на АПИ преминават към Областната администрация в Бургас

Поради отпаднала необходимост правителството отне от Агенция „Пътна инфраструктура” правото на управление върху имоти - публична държавна собственост.  Това са четири терена, заедно с построените в тях сгради. Министерският съвет на днешното си заседание обяви три от имотите за частна държавна собственост. Част от тях  се намират в село Дебелт,..

публикувано на 04.03.21 в 14:58