Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антон Полукчиев: Мерките за лозарите бяха навременни, но компенсациите за винени сортове са малко

| обновено на 03.02.21 в 12:29
Снимка: БГНЕС

Лозаро-винарският бранш претърпя сериозни загуби заради пандемията. Настъпилата икономическа криза се отрази пряко на гроздопроизводителите  в България и конкретно в бургаска област. Заради затворените ресторанти и заведения, ограничения износ  и липсата на туристи по Черноморието, консумацията на вино и реализацията на продукцията спадна. Бързата реакция от страна на Европа помогна хиляди стопани да получат финансова помощ, тя заедно с усилията на българските власти подкрепи и винопроизводителите  от Регионалната лозаро-винарска камара „Южно Черноморие” .

В нея  членуват  производители от 11 общини от бургаска област. Те имаха възможност за кандидатстват за  т.н подмярка COVID 1. Тя бе с общ с бюджет от 93,5 млн, в който, освен винени лозя, бяха обхванати  ще 5 сектора  от земеделието. Допустими за тази подкрепа бяха производители, кандидатствали  и одобрени по няколко държавни помощи. Финансовите  средства се изплатиха  под формата на еднократна сума в в зависимост от хектарите  винени лозя.Освен тях имаше и друга помощ, обясни деркторът на областна служба "Земеделие" Лидия Станкова.

По общо 4 мерки бяхме подпомогнати, подчерта Антон Полукчиев, председател на  Регионалната лозаро-винарска камара „Южно Черноморие. Той уточни:

Компенсациите  за ковид, това са 30 лева на декар, отделно лозарите можеха да получат компенкации по de minimis -25 лева на декар.По програма " Резитба на зелено" участваха една част от хората , а винопроизводителите получиха по подпомагане  по " Кризисно съхранение на вино". Мерките бяха навременни за 2020 година, но общото мнение на лозарите в региона е, че прекалено малко е помощта, която получават за компенсация за отглеждане на винените сортове.Това,което е започнато като кризисни мерки е добре като основа, дано да продължи и има развитие.Тъй като много хора са ангажирани в отглеждането на лозята, ако лозарите започнат да се отчайват и да намаляват лозовите масиви, след време ще изпитаме трудности за намиране на винени сортове.Това ще доведе до дефицит на производство на вино.  

Това, което очакват още  производителите, е: 

Субсидиите, тези 55 лева, които идват на декар може би са една седма от това, което те биха искали да получат като подпомагане. Може би размерът трябва да бъде между 350-400 лева на декар ,като бъде обвързано съответно с предаване, фактуриране на от 500 до 1000 кг грозде към нормалните винопроизводители.По този начин ще се изсветли голяма част от сектора и ще може да бъде проследявано всичкото произвеждано грозде къде отива и за какво се употребява. 


Репортажът е създаден като част от рубриката "Рестартирай Европа. По-силна - за теб", която се излъчва с финансовата подкрепа на Европейския Парламент. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Външно министерство оптимизира процеса на издаване на работни визи

Проблемът с издаването на визи за работниците от трети страни, бе обсъдена на р аботна среща с представители на Министерството на външните работи и на туризма и представителните организации в туристическия сектор. Министър  Евтим Милошев подчерта, че забавянето се дължи на обективни обстоятелства – не защото държавата се бави и институциите..

публикувано на 19.07.24 в 09:03
Двата созополски плажа са със Син флаг и покриват всички критерии за чистота

След 10-ти август: Внимавайте на плаж "Хармани", предупреди управителят му

След 10-ти август морето се обръща и плаж "Хармани" става много опасен и трябва изключително много да се внимава, предупреди в ефира на БНР- Бургас управителят на двата созополски плажа - Централен и "Хармани" - Михаил Ковачев, гост в откритото студио. Спад на туристите по Черноморието спрямо миналия юли "Плаж "Хармани" е един от топ 10 на..

публикувано на 17.07.24 в 13:47
Станко Щерев, регионален представител на Българската асоциация за туризъм

Спад на туристите по Черноморието спрямо миналия юли

Наблюдава се спад на туристите не само в Созопол, но и по Черноморието спрямо същия период на миналата година, каза  Станко Щерев, регионален представител на Българската асоциация за туризъм гост в откритото студио на БНР-Бургас. Според него една от причините за този спад е геополитическата обстановка, визирайки избора на израелските туристи,..

публикувано на 17.07.24 в 12:55

МРРБ отказа искането на Община Сливен за отлагане на зеленото обследване по програмата за саниране

Министерство на регионалното развитие и благоустройството отказа на община Сливен да измени насоките за кандидатстване по новата програма за саниране на многофамилни жилищни сгради, финансирана от Плана за справедлив преход, в който влизат Кюстендил, Перник, Стара Загора и общините около Стара Загора. Община Сливен в писмо до министерството поиска..

публикувано на 17.07.24 в 11:45

Топлото време оказа влияние върху движението на рибите в Черно море

Топлото време оказа влияние върху движението на рибите в Черно море. За това сигнализират рибари от региона. Те уточняват, че става въпрос за дънния слой вода. Все по-рядко се срещат попчето и сафридът. За разлика от тях се наблюдават добри количества раци. „Попчето е дънна риба, тя обича дънната вода. Каменистото дъно обича. При положение, че там..

публикувано на 17.07.24 в 08:37

ОИЦ - Бургас с открити приемни и с информация за отворени процедури по европейски проекти

Продължават откритите приемни в 13-те общини на Бургаски регион от Областния информационен център. По време на  изнесените мобилни щандове експертите информират какви са възможностите за инвестиции по актуалните процедури с европейско финансиране, по различни програми.   На 17 юли (сряда) открити приемни ще има в Сунгурларе и Карнобат...

публикувано на 16.07.24 в 08:00
Ръководителите на НАП Румен Спецов (вдясно) и на Агенция

НАП и Агенция "Митници" с обща кампания срещу зависимостите

Националната агенция за приходите и Агенция "Митници" обединяват усилията си за превенция и противодействие на хазартната и наркотичната зависимост, съобщиха от НАП. Двете приходни агенции сливат кампаниите си, насочени към подрастващите, като общата инициатива остава под надслов "Не сте сами". Кампанията "Не сте сами" е създадена преди 23 години от..

публикувано на 15.07.24 в 13:54