Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За и против отделянето на Обзор от община Несебър

| обновено на 12.02.21 в 18:18

На 28-и февруари близо 2 200 жители на Обзор и селата Баня, Приселци, Раковсково, Емона, Паницово и Козница ще гласуват на референдум за отделянето им от община Несебър и обособяването на нова община. Тя ще бъде голяма почти колкото съседната община Бяла, която е със същата територия и същия брой жители. Въпреки, че по Закон за създаването на една община необходимия брой жители е 6 хиляди, Министерският съвет може да разреши провеждането на референдум и обособяването на нова община ако географски, стопански и други причини налагат това. 

От 2 седмици в Обзор и 6-те села, които ще гласуват на референдума се провежда предизборна кампания. За целта са регистрирани 2 инициативни комитета-„за“и “против“ създаването на нова община. 

Според инициаторите на идеята за отделяне, отдалечеността на Обзор от Несебър създава проблеми с административното и здравното обслужване на района. От инициативния комитет обвиняват община Несебър в неглижиране на проблемите на Обзор и селищата около него. Пламен Проданов отбелязва, че оставането на Обзор в Община Несебър няма никакво бъдеще:

 "Обзор има страшно много проблеми, алеята, улиците на Обзор, центърът, разкопките, които се изкопаха и станаха дупки. Няма никакво финансиране. Община Несебър не е зад нас."

Проданов цитира Христо Ботев, че народ, който търпи тиранията на управниците си, не може да се нарече жертва, а съучастник. 

"Ние трябва да решим дали да бъдем съучастници или дейни участници в нашето бъдещо развитие на града."

Град Обзор е бил общински център от 1915 -а до 1979 година. Според местните хора като самостоятелна община морският град ще има по-добри перспективи за развитие.

"Ще гласувам. Аз съм съгласна да станем самостоятелни. Така мисля, че сме по-добре."

"Със сигурност се вижда, че изоставаме. Не се вкарват достатъчно приходи, за да се развиваме."


Обзор не може да съществува самостоятелно пък посочват от инициативния комитет против създаването на нова община, обясни Кольо Божков:

"През последните 10 години направихме един анализ и се вижда, че винаги сме дотирани от 1,5 млн до 2,5 млн лв от Общината. Най-добре е да поддържаме голямата община, да бъдем с тях и заедно като семейство да излезем от кризата.

Има много користни интереси, които искат да командват Обзор. Те ходят, убеждават, заплашват, даже и обещават, за да могат тези хора да управляват вота. Поредица от фирми, които са заинтересовани от това да създават такива поръчки и да си ги печелят", смята Божков.

Разходите на кметство Обзор от 2008-2020 година са 38 млн лв. Това обясни кметът на Община Несебър Николай Димитров. Той допълва, че приходите за същия период са 16 млн лв. 

"Дефицит от 22 млн лв. Нужно ли е аз да убеждавам жителите на Обзор, че някой ги тегли в неизвестна посока. Само капиталовата програма за тези 12 години в Обзор е 12,5 млн лв плюс още 2,6 млн лв за текущи ремонти. 

Те са мъдри хора, имам голям респект от тях, хора с ясна гражданска позиция. Те ще вземат правилното решение", каза Димитров.

 Финансов анализ са подготвили и от програмата „Достъп до правосъдие“, които помагат за провеждането на референдума. Председателят на организацията Мартин Бошков цитира данни на Община Несебър, че за издръжката на Обзор се превеждат 4,5 млн лв. 
"От онова, което се съхранява в сметство Обзор, обаче се вижда, че издръжката е 1,9 млн лв. Като недофинансирани и неплатени остават вторият етап на градския център. Тя все още чака да си получи парите за извършената работа.
Издръжката на града можем да приемем, че е около 2 млн лв. при значително нефинансиране. Дупката в общинския бюджет на Общинския бюджет, съгласно документите, е 16 млн лв дефицит. Общината се наложи да тегли кредит от 6 млн лв, за да може да започне неотложни плащания по стари задължения. 
Някой от кметските наместници в селата Приселци, Ракосково, Паницево са се оплаквали на свои близки, че са подложени на натиск да осигурят не по-малко от 100 гласа против референдума, иначе ще бъдат уволнени."

50 хиляди лева са осигурени за провеждането на референдума за отделянето на град Обзор и още 6 селища от Община Несебър. Средствата са предвидени в общинския бюджет.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Община Болярово ще подпомогне финансово своите абитуриенти

Общинският съвет в Болярово единодушно утвърдени докладите на шестте читалища в общината, отчетите за състоянието на общинската собственост и резултатите от нейното управление през миналата година. Общината ще изпрати тържествено своите 13 абитуриенти на 23 май. По предложение на кмета Христо Христов съветниците разрешиха от общинския бюджет да..

обновено на 25.04.24 в 16:08

Безплатни извънредни курсове ще има в Бургас в нощта срещу Великден

На Великден в нощта на 4 срещу 5 май, ОП "Бургасбус" ще осигури безплатни извънредни курсове. Автобусите ще се движат по линии Б11 и Б12 с часове на тръгване от начална спирка в 00:30. Линиите обслужват основните спирки в комплексите „Изгрев“, „Славейков“ и „Меден рудник“, както и спирки на възлови места в града – УМБАЛ, бул. „Демокрация“, ул...

публикувано на 25.04.24 в 13:10

В началото на юни „Алеф” награждава победителите в литературния конкурс

Стойността на човешкия живот и цената, която нашите предци са били готови да платят за неговото спасяване по време на Холокоста отвори врати към знанията и въображението на над 300 младежи от България, Израел, Германия, Румъния, Австрия, Унгария, Украйна, Словакия, Полша, Испания, Франция и Латвия. Единадесетият Международен литературен ученически..

публикувано на 25.04.24 в 11:37

Започва реденето на паважна настилка по ул. „Доктор Нидер“

Инспекция на ремонтните работи по ул. „Доктор Нидер“ направи к метът Димитър Николов и инж. Чанка Коралска, информират от Община Бургас. Там ВиК постави нови тръби, а след тях минаха и други оператори на подземни мрежи. Възложена е работа по изграждане на тротоари и отводнителна система. От понеделник ще започне нареждане на паважна настилка по ул...

публикувано на 25.04.24 в 11:17

Улица "Патриарх Евтимий" в Бургас ще бъде ремонтирана

Предстои пълното обновяване на улица “Патриарх Евтимий” в Бургас, съобщи кметът Димитър Николов. Ремонтът започва след Великденските празници. Получено е одобрение от институциите. Финансирането е от  Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Предстои цялостна интервенция с подмяна на водопровода и канализацията, изграждане на..

публикувано на 25.04.24 в 08:37

Променят времетраенето на светофарите в Айтос

От днес в 10 часа влизат сила промените в светофарната уредба на кръговото в Айтос, съобщават от общината. Във връзка със сигнали на граждани за светофарната уредба на кръговото кръстовище на ул. "Славянска", ул. "Хаджи Димитър" и ул. "Гарова" в град Айтос, ще бъдат променени І, ІІ и ІІІ циклограми на пешеходния поток и завиващите на дясно в едно и..

публикувано на 25.04.24 в 07:21

Ето къде няма да има ток днес

Поради извършване на ремонтни дейности по електросъоръженията днес от 09:00 ч до 13:00 ч без ток ще бъдат клиентите от гр. Поморие, ул. "Европа" № 37, 39, 40, 42, 43, ул. "Крайбрежна" № 73, 81, ул. "Огоста" № 3, 4, 5, ул. "Тимок" № 14, 20, 24, 26, 35, ул. "Тутхон" № 1. Без захранване ще бъдат и хората в гр. Средец, бл. АПК вх. 4 от 9 до 17 часа. Със..

публикувано на 25.04.24 в 07:13