Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

За и против отделянето на Обзор от община Несебър

| обновено на 12.02.21 в 18:18

На 28-и февруари близо 2 200 жители на Обзор и селата Баня, Приселци, Раковсково, Емона, Паницово и Козница ще гласуват на референдум за отделянето им от община Несебър и обособяването на нова община. Тя ще бъде голяма почти колкото съседната община Бяла, която е със същата територия и същия брой жители. Въпреки, че по Закон за създаването на една община необходимия брой жители е 6 хиляди, Министерският съвет може да разреши провеждането на референдум и обособяването на нова община ако географски, стопански и други причини налагат това. 

От 2 седмици в Обзор и 6-те села, които ще гласуват на референдума се провежда предизборна кампания. За целта са регистрирани 2 инициативни комитета-„за“и “против“ създаването на нова община. 

Според инициаторите на идеята за отделяне, отдалечеността на Обзор от Несебър създава проблеми с административното и здравното обслужване на района. От инициативния комитет обвиняват община Несебър в неглижиране на проблемите на Обзор и селищата около него. Пламен Проданов отбелязва, че оставането на Обзор в Община Несебър няма никакво бъдеще:

 "Обзор има страшно много проблеми, алеята, улиците на Обзор, центърът, разкопките, които се изкопаха и станаха дупки. Няма никакво финансиране. Община Несебър не е зад нас."

Проданов цитира Христо Ботев, че народ, който търпи тиранията на управниците си, не може да се нарече жертва, а съучастник. 

"Ние трябва да решим дали да бъдем съучастници или дейни участници в нашето бъдещо развитие на града."

Град Обзор е бил общински център от 1915 -а до 1979 година. Според местните хора като самостоятелна община морският град ще има по-добри перспективи за развитие.

"Ще гласувам. Аз съм съгласна да станем самостоятелни. Така мисля, че сме по-добре."

"Със сигурност се вижда, че изоставаме. Не се вкарват достатъчно приходи, за да се развиваме."


Обзор не може да съществува самостоятелно пък посочват от инициативния комитет против създаването на нова община, обясни Кольо Божков:

"През последните 10 години направихме един анализ и се вижда, че винаги сме дотирани от 1,5 млн до 2,5 млн лв от Общината. Най-добре е да поддържаме голямата община, да бъдем с тях и заедно като семейство да излезем от кризата.

Има много користни интереси, които искат да командват Обзор. Те ходят, убеждават, заплашват, даже и обещават, за да могат тези хора да управляват вота. Поредица от фирми, които са заинтересовани от това да създават такива поръчки и да си ги печелят", смята Божков.

Разходите на кметство Обзор от 2008-2020 година са 38 млн лв. Това обясни кметът на Община Несебър Николай Димитров. Той допълва, че приходите за същия период са 16 млн лв. 

"Дефицит от 22 млн лв. Нужно ли е аз да убеждавам жителите на Обзор, че някой ги тегли в неизвестна посока. Само капиталовата програма за тези 12 години в Обзор е 12,5 млн лв плюс още 2,6 млн лв за текущи ремонти. 

Те са мъдри хора, имам голям респект от тях, хора с ясна гражданска позиция. Те ще вземат правилното решение", каза Димитров.

 Финансов анализ са подготвили и от програмата „Достъп до правосъдие“, които помагат за провеждането на референдума. Председателят на организацията Мартин Бошков цитира данни на Община Несебър, че за издръжката на Обзор се превеждат 4,5 млн лв. 
"От онова, което се съхранява в сметство Обзор, обаче се вижда, че издръжката е 1,9 млн лв. Като недофинансирани и неплатени остават вторият етап на градския център. Тя все още чака да си получи парите за извършената работа.
Издръжката на града можем да приемем, че е около 2 млн лв. при значително нефинансиране. Дупката в общинския бюджет на Общинския бюджет, съгласно документите, е 16 млн лв дефицит. Общината се наложи да тегли кредит от 6 млн лв, за да може да започне неотложни плащания по стари задължения. 
Някой от кметските наместници в селата Приселци, Ракосково, Паницево са се оплаквали на свои близки, че са подложени на натиск да осигурят не по-малко от 100 гласа против референдума, иначе ще бъдат уволнени."

50 хиляди лева са осигурени за провеждането на референдума за отделянето на град Обзор и още 6 селища от Община Несебър. Средствата са предвидени в общинския бюджет.
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

БЧК - Бургас възстанови курсовете за шофьорски книжки и водни спасители

БЧК – Бургас възстанови курсовете по първа долекарска помощ за кандидат – шофьори. Те се осъществяват в две части – дистанционна теоретична и практическо обучение, съобщи директорът на БЧК – Бургас Виолета Радева: „Всеки желаещ да завърши този курс и да получи удостоверение трябва да се запише в дистанционния курс по първа..

публикувано на 12.04.21 в 15:50

Темите в предаването "Булевард Демокрация" на 12 април

С нимки в социалните мрежи на разораната плажна ивица на Смокини Север предизвикаха гневна реакция на граждани. Те са убедени, че отново има засегнати и унищожени дюни. Според концесионера Иван Алексиев в момента се извършва подравняване на предпазните диги и хигиенизация на плажа.  Предприети са действия не да се рушат дюни, а да се опази плажа..

публикувано на 12.04.21 в 14:34

Напълниха ли се магазините и заведенията с разхлабването на мерките?

В първия ден от разхлабването на мерките големите нехранителни магазини в Бургас се напълниха с клиенти. Хората се оплакаха, че затварянето им е коствало забавяне с около 20 дни на домашните ремонти. До преди няколко дни пред големите търговски обекти за строителни материали се извиваше опашка от клиенти, които очакваха да бъдат..

публикувано на 12.04.21 в 13:22

Онлайн научна конференция „Георги Стойков Раковски – 200 години безсмъртие“

Онлайн научна конференция „Георги Стойков Раковски – 200 години безсмъртие“ Кметът на Сливен Стефан Радев участва в Научна конференция с международно участие „Георги Стойков Раковски – 200 години безсмъртие“, която се провежда днес и утре. Тя е по повод 200-годишнината от рождението на великия българин - 14 април. Домакин на двудневния форум е..

публикувано на 12.04.21 в 13:13

„Български пощи“ предупреждава за фалшиви съобщения

„Български пощи“ предупреждава за фалшиви електронни съобщения изпращани от името на дружеството. В тях се информира „получателят на пратка“, че е заявен грешен адрес на доставка и за да се коригира адреса, клиентът трябва да заплати определена сума. „Български пощи“ ЕАД са категорични, че не изпращат тези съобщения, не изискват по имейл..

публикувано на 12.04.21 в 12:33

Засадиха 26 нови дръвчета в парк "Минерални бани"

Община Бургас засади 26 млади черни бора в парк „Минерални бани“. През следващите години администрацията има намерение последователно да възстанови популацията на дървесните видове на тази територия. Едновременно с това се извършва прочистване от мъртви и опасни дървета, тъй като паркът ежедневно се посещава от стотици хора. Там Общината изгради и..

публикувано на 12.04.21 в 11:23

НСИ пита 306 домакинства дали използват интернет

Представители на Националният статистически институт ще посетят 306 обикновени домакинства в цялата област. Целта е да съберат информация относно наличие и използване на интернет, електронно правителство, електронна търговия, е-умения и др., както и въпроси, свързани със социално-демографските характеристики на домакинствата и лицата. В периода..

публикувано на 12.04.21 в 11:18