Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Жасмина Бушева - Кацарска с дебютна книга:

"Как се раждат самодивите" - магично приключение в света на българския фолклор

Сборник с разкази за самодиви, змейове, кукери, караконджули

| обновено на 15.02.21 в 10:38
5
Жасмина Бушева - Кацарска
Снимка: личен архив„Как се раждат самодивите“ е дебютната книга на Жасмина Бушева - Кацарска. Това е сборник с разкази на фолклорна тематика и богато разнообразие от информация на тема български народни вярвания, обреди и легенди.

Жасмина Бушева  е родена в град Брегово. Завършва Славянска филология във Великотърновския университет през 2007 година. Щастлива майка на специално дете. В момента живее със семейството си във Великобритания.

Фолклор, магия и любов са нишките, от които са изтъкани нейните истории. В тях герои са самодиви, змейове, кукери, караконджули.

В началото започнах с поезия, след това започнах да пиша кратки разкази. Те са повлияни от баба ми, която беше детска учителка. От нея ми е любовта към фолклора! Тя ми разказваше български народни приказки – за Хитър Петър, за Крали Мрако, за Неродена мома и аз израснах в един вълшебен и магичен свят. Това е моя мироглед, това е било винаги в мен, но живота ми беше твърде забързан, за да го осъзная. След като се роди синът ми, бях по свободна и започнах да пиша и така се появи първият разказ – „Как се раждат самодивите“, след това „Ангелина огнената“, „Къде се крият змейовете“  и т.н.“

„Как се раждат самодивите" е плод на безгранична любов към българския фолклор. Започната по самодивско време и завършена по Водици, тя е живо доказателство, че магичното по нашите земи е още живо. Книгата започва с разказ за Странджа и нестинарите, а Жасмина разказва, че е влюбена в мистичната планина и въпреки, че е родена далеч от нея, я чувства близка и много зареждаща.

„Как се раждат самодивите" е магично приключение, което отвежда в магичния свят на българските митове и поверия. Тя ни връща към традициите и детството.

Книгата е издадена от фондация "Живите български корени", още за нея може да видите тук:

повече може да чуете в звуковия файл:
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Лиъм Нийсън кацна инкогнито на Летище Бургас

Холивудската звезда Лиъм Нийсън кацна на Летище Бургас. Актьорът излиза от аеропорта инкогнито. Кадри от пристигането му разпространи кметът Димитър Николов на профила си в социалната мрежа.  По информация на БНР-Бургас Нийсън ще има снимки в Созопол. Кадрите ще бъдат заснети на марината в морския град на 13 и 14 април. В продукцията ще участват и..

публикувано на 11.04.21 в 22:47

Фестивал на Морска гара легитимира група "Жигули"

Предпремиерата на новия филм на Виктор Божинов „Голата истина за група „Жигули“" ще бъде на 12 април в Бургас. Лентата е за рок група, разпаднала се на върха на славата си. Ключови кадри са заснети именно в морския град, а филмовата група се изяви на сцената на истински музикален фестивал. Бърз диалог, комични обрати и силна актьорска игра..

обновено на 11.04.21 в 15:37

Руски романси ще звучат в Поморие

За почитателите на руските романси Държавна опера – Бургас е подготвила концерта „На чаша чай от руски самовар“ – на 20 април, от 19 часа, в Зала Опера, със специалното участие на Еделина Кънева, Нона Кръстникова и Мира Искърова – пиано. На 22 април 2021 г., от 19.00 ч.спектакъла ще гостува  в НЧ “Просвета 1888” гр. Поморие. В сложната динамична..

публикувано на 11.04.21 в 11:49

Литературна среща със Здравка Евтимова в Бургас

Тази неделя, 11 април, от 17.00 часа  новата библиотека в Бургас   посреща писателката Здравка Евтимова.Тя ще разговаря  с  ученици, а темата на дискусията е „Младостта на България е талантлива”. На срещата ще се разискват основните изисквания,любопитни литературни произведения и различните методи на структуриране в подготовката на един текст. Здравка..

публикувано на 11.04.21 в 09:10

Хитовете на Диомов огласиха новата градска библиотека

Любими песни, създадени от Стефан Диомов, прозвучаха в двора на новата градска библиотека. Поводът- първото официално представяне на автобиографичната му книга "Белите и черни клавиши на моя живот" , издадена от "Знаци". Срещата с композитора премина сърдечно и емоционално. Той разказа знаменателни случки от творческия му път и почете откъси от книгата...

публикувано на 10.04.21 в 19:29

"Ритуали на душата" - спектакъл в търсене на връзката между съзнание и тяло

Спектакълът „Ритуали на душата“ ще представи Танцова компания "ДЮН". Той се фокусира върху образите на дълбоко движение, в търсене на връзката между съзнание и тяло. Всъщност то разказва за практиката на срещата и сливането - Тяло и Душа в Едно .Това е пространствено представление , което се случва сетивно и иска да накара зрителя да..

обновено на 10.04.21 в 16:50
Стефан Диомов

Композиторът Стефан Диомов представя днес в Бургас автобиографичната си книга

Композиторът Стефан Диомов представя днес в Бургас автобиографичната си книга „Белите и черни клавиши на моя живот“. Разговорът е от 17 часа в зрителната зала на новата градска библиотека на улица „Свети Кирил и Методий“. Маестрото споделя: "Тази пандемия може да послужи за нещо добро, т. е. човек да се обърне назад и да си направи една равносметка...

публикувано на 10.04.21 в 16:18