РИОСВ: Сечта в къмпинг "Градина" е незаконна (ОБНОВЕНА)

| обновено на 23.02.21 в 18:06
Снимка: Мария ВълеваГлоба от 1000 до 20 хил.лева ще бъде наложена за незаконната сеч на дървета в района на къмпинг „Градина“. От Регионалната екоинспекция в Бургас са установили, че изсечените и повалени дървета са в частен имот и попадат в две защитени зони по „Натура 2000“. 
Дружеството собственик на имота на к-г „Градина“ е поискало извършването на сеч още преди една година, но от РИОСВ са прекратили процедурата поради недопустимост с разпоредбите на Закона за биологичното разнообразие. В края на миналата седмица в социалните мрежи се появиха снимки на изсечените дървета в имота, които са от вида Черен бор. Изсичането е незаконно, а извършителят ще бъде санкциониран, каза директорът на екоинспекцията Детелина Иванова:

"Не винаги собственикът е и извършител, следователно трябва да сме сигурни кой е извършил тази сеч. Ако бъде потвърдено с доказателства, ще наложим и санкцията" 
Окръжната прокуратура в Бургас се самосезира и започна проверка по случая, която трябва да приключи в тридневен срок.


В социалните мрежи сигнализира в неделя  Мария Вълева, като публикува видео и снимков материал. На незаконната сеч се натъква в края на януари:

"Направо покъртителна гледка. Сигнализирах и в други медии. Тежка техника на мястото нямаше, но следи от такава имаше. Ясно си личи, че дърветата са унищожени не от природно бедствие, а от човешка дейност. "

Кметът на Созопол Тихомир Янакиев коментира за БНР Бургас случилото се така:

"Мен ме сезираха медии. Пратих екип на място, кметът на Черноморец също беше на проверката. Това, което ми казаха е, че дърветата са изкоренени, става дума за 5-6 дървета, те са нарязани. Имотът е частен, но всичко това трябва да става регламентирано. ", каза Янакиев. 

В нарушение на Закона за биологичното разнообразие е извършената сеч на територията на къмпинг „Градина“, общ. Созопол. Това показва проверка на РИОСВ - Бургас. От там уточняват, че дърветата са в терен,  частна собственост на юридическо лице. Те не попадат в границите на защитена територия, но са в две защитени зони от мрежата НАТУРА 2000 – защитена зона „Бакърлъка“ за опазване на дивите птици и „Плаж Градина – Златна рибка“ за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна.


Точно преди година, дружеството е заявило намерението си за извършване на сеч, като е внесъл горско-стопанска програма. Тази процедура обаче е била отменена поради недопустимост с разпоредбите на Закона за биологичното разнообразие. Решението не е обжалвано, влязло е в сила и става задължително за спазване от собственика и всички контролни органи.

За извършената сеч на извършителя ще бъде наложена административно-наказателна мярка. От РИОСВ Бургас уточняват, че към момента е известен собственика на имотите, но не е известен извършителя на нарушението. Затова и ще се обърнат за съдействие към полицията и Изпълнителната агенция по горите. На собственика на имотите ще бъде дадено предписание за преустановяване на дейността.

За отсичане на дървета без редовен документ, виновникът се наказва с лишаване от свобода до шест години и с глоба от хиляда до двадесет хиляди лева.

Припомняме, че Мария Вълева от Плевен разпространи в социалните мрежи видео и снимки как се осъществява сеч  на територията на къмпинг „Градина“.

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Свързани новини

По сигнал: Има от месец сеч на дървета в къмпинг "Градина"

"Да запазим гората и българските плажове", с този апел сигнализира в социалните мрежи Мария Вълева. Тя е публикувала видео и снимков материал в страницата на Плаж къмпинг "Градина" . Мария Вълева е от Плевен, но при първа възможност предпочита да е по..

публикувано на 21.02.21 в 14:14
ВИЖТЕ ОЩЕ
Съдебна палата Бургас

Община Созопол ще плати и разноските по делото на Иван Манолов

Казусът Южна крепостна стена , община Созопол официално коментира решението на Районния съд в Бургас така: За обекта е издадено разрешение за строеж №34 от 02.03.2011 година, става дума за  „Консервация и реставрация на разкрити археологически..

публикувано на 09.03.21 в 11:30

Таксиметрови шофьори от Ямбол искат по-строги наказания за атаки от клиенти

Таксиметрови шофьори от Ямбол за пореден път поискаха по-строги наказания за нападения, извършвани над тях от клиенти. Конкретен повод е дело за предумишлено убийство на техен колега,  върнато за преразглеждане от Върховния касационен съд на..

публикувано на 09.03.21 в 10:32

Полицията издирва непълнолетно момиче от село Дъбник

ОДМВР - Бургас издирва непълнолетната ФАТМЕ ЕРЕДЖЕБ АЛИОСМАН, напуснала дома си в поморийското село Дъбник на 06.03.т.г. около 13.30 ч. и до момента е в неизвестност. Описание : момиче на видима възраст 16-18 години, нормално телосложение,..

публикувано на 08.03.21 в 16:28
Съдебна палата Бургас

Съдът: Част от новоизградена крепостна стена в Созопол е в частен имот

Част от крепостна стена в Созопол ще бъде съборена след  решение на Районния съд в Бургас. Предстои съгласуване за това с Националния институт за недвижимо културно наследство. Казусът възникна след като собственик на имота, където е издигната тази..

публикувано на 08.03.21 в 15:06

Горя тавански етаж и покрив на къща в Несебър

Пожар е възникнал в таванския трети етаж на частна къща,   разположена на ул. «Емона» №13 в стария град, съобщи полицията.  Констатирано е, че пожара по неустановени до момента причини е възникнал около 04.00 ч., като е забелязан от 24 годишния син на..

публикувано на 08.03.21 в 08:28

Пътната полиция с нова специализирана операция от днес

Ще се проверява за превишена скорост, каза за  БНР Николай Крушарски от Пътната полиция: „Специализираната полицейска операция е разпоредена на база анализа, който сме направили за февруари, който сочи, че основната причина за тежките пътни инциденти..

публикувано на 05.03.21 в 15:36

Около 80 полицаи преминават обучение за новите видове синтетични наркотици

Около 80 бургаски полицаи преминават обучение за новите видове синтетични наркотици, посочи Росица Димова, председател на Общинския съвет по наркотичните вещества. Заявката за това обучението идва от сектор „Пътна полиция“. В него участват и..

публикувано на 05.03.21 в 13:21