Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Булевард Демокрация" - на 23 февруари

Снимка: БГНЕС

Много често през нашия, личния новинарски поток, минават разни изследвания и проучвания, които ние пък подминаваме, четейки само заглавието и търсейки новата гореща новина за ваксините и/или за последното участие на Фики. Такава, сигурно, е и тази информация на „Дневник“:

Една трета от глобалните популации на сладководни риби са в опасност от изчезване, според доклад на 16 световни природозащитни организации, публикуван тази седмица. Причините са разнообразни и включват замърсяване, прекомерен риболов и разрушителни риболовни практики, въвеждане на инвазивни неместни видове, изменение на климата и нарушаване на речната околна среда. Понастоящем повечето реки в света са частично затворени от язовири, водите им се използват за напояване или естествените им потоци са нарушени, което затруднява живота на сладководните риби. Природозащитните групи заявиха, че 80 вида риба са изчезнали от 1970 г. насам, 16 само през последната година. За същия период популациите на по-големи видове, известни като "мегариби", са се сринали с 94%.“, пише още в статията на „Дневник“.

Всъщност, всичко това, което се описва в научнофантастичните филми и книги от десетилетия насам, реално постепенно се случва. И ние сме реалните участници и провокатори на тези събития. Всички ние.

Някъде бях чел, че човекът е най-неблагодарното същество на планетата. Той само консумира, а единственото, което остава след него са малко полезни вещества за почвата, когато се разгради. Това, разбира се, не важи за всички хора, но изключенията, засега, са по-малко. Докато построим космически кораби, колонизираме Марс и започнем да цапаме и там. Или поне Мъск. У нас още ще се опитваме да подкараме системата за електронна продажба на билети по бургаските спирки.

Това е предаването „Булевард Демокрация“. До 18 – с Гюлсюм Али и с мен, Мариян Иванов.

Ето и акцентите:

-  В темата ни днес – алтернативно заседание на общинския съвет си спретнаха част от опозиционните съветници. Какво го наложи? А бюджетът на Бургас предизвика най-разпалени дебати по въпроса. Очаквайте подробности

-  В коментарната ни рубрика: кога ще бъдат съборени незаконните постройки в района на т. нар. „летни сараи“?

-  След 17 ч. – къде ще чакат хората от областта в изборната нощ? Какво е предвидено за тях, когато докарат бюлетините? Елка Стоянова, председател на РИК

-  Ще има ли Ахтопол личен лекар и какви условия се предлагат за ново ДжиПи?

-  В рубриката „Знаете ли, че“ – за научните наблюдения на Марс

-  И днес – време за култура, за спорт, за вълненията на хората от социалните мрежи. Телефонът за връзка с нас е 056/82 59 95, можете да ни намерите във Фейсбук, Инстаграм и Туитър. Аз съм Мариян Иванов и ще съм вашата ефирна компания до 18


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Движение на българските майки" - Бургас провежда Великденски благотворителен базар

"Движението на българските майки" в Бургас за поредна година организира благотворителен базар преди Великден.  Той ще се проведе от 26 до 28 април на пл. “Тройката”. Проявата ще е факт за 17 -та година и цели да събере средства за деца в неравностойно положение, повече ще научим от Людмила Стоянова от организацията: „Ще предложим..

публикувано на 26.04.24 в 10:00

Георги Бърдаров и Симеон Идакиев част от най-големия географски фестивал у нас

Над 500 участници от цялата страна идват в Бургас за най-голямото географско събитие у нас – деветото издание на Български географски фестивал. Събитието ще се проведе на 27 и 28 април в Международния конгресен център, Търговска гимназия, Регионална библиотека „Пейо К. Яворов“ и Морската градина. Програмата на Българския географски фестивал ще включва..

публикувано на 26.04.24 в 08:46

Богомил Николов: Потребителят е силен преди да купува, не след това

Великденските празници наближават. В предстоящите дни ще пазаруваме повече, ще пътуваме повече.  За какви рискове трябва да внимаваме по време на Великденското пазаруване като потребители? Агенцията за безопасност на храните вече извършва проверки, непосредствено преди празничните дни. С акцент по темата е разговорът с Богомил..

публикувано на 26.04.24 в 08:40

Експерти обследват пораженията по посевите от падналата градушка

Сформирани са експертни комисии с представители на Областните дирекции "Земеделие", които да обследват незабавно пораженията по насажденията от падналата градушка на 25 април. По предварителни данни най-много пострадали земеделски площи има в областите Пловдив, Стара Загора и Сливен. Припомняме, че след настъпване на събитието, земеделските..

публикувано на 26.04.24 в 08:40

Несебър се обединява да помогне на малкия Марти

Тридневен благотворителен базар започва днес в Несебър. Той е в подкрепа на 6 - годишния Марти, който има нужда от лечение в чужбина, а семейството му няма възможност да осигури нужните за това средства. Базарът предлага цветни сувенири, пролетни цветя, детски книжки и  вкусни изкушения. Той ще е пл. "Жулиета Шишманова" и е организиран от..

публикувано на 26.04.24 в 08:20

Откриват цветното изложение "Флора 2024" на Лазаровден (ПРОГРАМА)

С много цветно настроение и музика ще бъде открита Национална изложба на цветя „Флора Бургас“ 2024. Изложението отваря врати в събота, 27 април, от 11:00ч. Изложбени и търговски зони с красиви сезонни цветя, аранжировки и цветни арт инсталации ще посрещат бургазлии и гости на града в периода до 6 май. "В тазгодишното издание на цветното..

публикувано на 26.04.24 в 08:00

Град и дъжд удариха Сливен и други населени места в областта

Ледена покривка на места се образува след падналия град и пороен дъжд този следобед в град Шивачево, община Твърдица. Град и дъжд удариха Сливен и други населени места в областта.  Очаква се градушката да е нанесла щети по насажденията извън града, каза кметът на Шивачево Диян Иванов. "Навсякъде казват, че щетите им са минимални по дворовете, но не..

публикувано на 25.04.24 в 21:43