Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Настроенията преди референдума за Обзор

Четири дни остават до референдума, в който жителите на Обзор и още шест селища ще отговарят на въпроса „Подкрепяте ли предложението за обособяването на нова община с център град Обзор?“. 

От двата инициативни комитета „за“ и „против“ отделянето на Обзор от община Несебър продължават обвиненията за оказване на натиск върху хората, разпространяването на неверни твърдения и манипулации, както и за нарушения при подготовката на избирателните списъци. 

Докато инициативният комитет за отделянето на Обзор и селата Баня, Приселци, Раковсково, Емона, Паницово и Козница провеждаше предизборен митинг, кметът на Несебър Николай Димитров и неговия екип разясняваха в онлайн среща с жителите на морския град как общината се грижи за развитието на района. Те отговориха и на много от обвиненията, свързани с организацията на референдума. 

Община Несебър е дерегистрирала 194 жители с постоянен адрес в Обзор и шестте селища. Според Димитров твърдения, че Общината не реинвестира средства в района са спекулации. Обществени поръчки и археологически разкопки бавят много от проектите за Обзор. 

Марин Божков от програмата „Достъп до правосъдие“, който наблюдава кампанията, настоява за намеса на прокуратурата, защото според него изборният процес на референдума се ръководи незаконосъобразно. 

Окончателните избирателни списъци ще бъдат изготвени ден преди референдума. Девет СИК ще бъдат разкрити в Обзор и шестте селища. За хората под карантина не е предвидена подвижна избирателна секция, така че те няма да могат да гласуват. В събота е ден за размисъл и всякаква агитация е забранена. От различни неправителствени организации заявиха, че ще изпратят наблюдатели в деня на референдума.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл. 


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

БЧК - Бургас възстанови курсовете за шофьорски книжки и водни спасители

БЧК – Бургас възстанови курсовете по първа долекарска помощ за кандидат – шофьори. Те се осъществяват в две части – дистанционна теоретична и практическо обучение, съобщи директорът на БЧК – Бургас Виолета Радева: „Всеки желаещ да завърши този курс и да получи удостоверение трябва да се запише в дистанционния курс по първа..

публикувано на 12.04.21 в 15:50

Темите в предаването "Булевард Демокрация" на 12 април

С нимки в социалните мрежи на разораната плажна ивица на Смокини Север предизвикаха гневна реакция на граждани. Те са убедени, че отново има засегнати и унищожени дюни. Според концесионера Иван Алексиев в момента се извършва подравняване на предпазните диги и хигиенизация на плажа.  Предприети са действия не да се рушат дюни, а да се опази плажа..

публикувано на 12.04.21 в 14:34

Напълниха ли се магазините и заведенията с разхлабването на мерките?

В първия ден от разхлабването на мерките големите нехранителни магазини в Бургас се напълниха с клиенти. Хората се оплакаха, че затварянето им е коствало забавяне с около 20 дни на домашните ремонти. До преди няколко дни пред големите търговски обекти за строителни материали се извиваше опашка от клиенти, които очакваха да бъдат..

публикувано на 12.04.21 в 13:22

Онлайн научна конференция „Георги Стойков Раковски – 200 години безсмъртие“

Онлайн научна конференция „Георги Стойков Раковски – 200 години безсмъртие“ Кметът на Сливен Стефан Радев участва в Научна конференция с международно участие „Георги Стойков Раковски – 200 години безсмъртие“, която се провежда днес и утре. Тя е по повод 200-годишнината от рождението на великия българин - 14 април. Домакин на двудневния форум е..

публикувано на 12.04.21 в 13:13

„Български пощи“ предупреждава за фалшиви съобщения

„Български пощи“ предупреждава за фалшиви електронни съобщения изпращани от името на дружеството. В тях се информира „получателят на пратка“, че е заявен грешен адрес на доставка и за да се коригира адреса, клиентът трябва да заплати определена сума. „Български пощи“ ЕАД са категорични, че не изпращат тези съобщения, не изискват по имейл..

публикувано на 12.04.21 в 12:33

Засадиха 26 нови дръвчета в парк "Минерални бани"

Община Бургас засади 26 млади черни бора в парк „Минерални бани“. През следващите години администрацията има намерение последователно да възстанови популацията на дървесните видове на тази територия. Едновременно с това се извършва прочистване от мъртви и опасни дървета, тъй като паркът ежедневно се посещава от стотици хора. Там Общината изгради и..

публикувано на 12.04.21 в 11:23

НСИ пита 306 домакинства дали използват интернет

Представители на Националният статистически институт ще посетят 306 обикновени домакинства в цялата област. Целта е да съберат информация относно наличие и използване на интернет, електронно правителство, електронна търговия, е-умения и др., както и въпроси, свързани със социално-демографските характеристики на домакинствата и лицата. В периода..

публикувано на 12.04.21 в 11:18