Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Местният референдум в Обзор е валиден (ОБНОВЕНА)

Над 70 % от избирателите са гласували, изборният ден мина без нарушения

| обновено на 28.02.21 в 17:48
4
Снимка: Даниела Костадинова

Над 70% е избирателната активност на референдума за отделянето на Обзор от община Несебър. Референдумът е валиден, остава да се разбере вота по същина, коментираха от ОИК-Несебър. 

Жителите на град Обзор и селата Баня, Приселци, Паницово, Раковсково, Емона и Козница отговаряха на въпроса “Подкрепяте ли предложението за обособяването на нова община с център Обзор?". Ако половината от избирателите, участвали във вота, са подкрепили отделянето, областният управител на Бургас Вълчо Чолаков до две седмици трябва да внесе доклад в Министерския съвет. 

Активността беше висока през целия ден. Пред избирателната секция в село Баня още рано сутринта се струпаха хора. Близо 50 човека чакаха и пред избирателните секции в Обзор, предаде репортер на БНР-Бургас. Те заявиха:

"Всеки е решил да направи своя избор, какъвто и да е той. Да се развива в бъдеще, да не сме в застой."

"Половин-един час чакаме. Няма как. Цял ден е така. Хората искат да гласуват, надяват се по-добро бъдеще."

Секциите отвориха навреме при пълен състав на СИК-овете, съобщи председателят на ОИК Силвия Димитрова:

"Наблюдаваме активност, има чакащи. Няма жалби и сигнали за нарушения. Извършва се дезинфекция, следи се от органите на МВР за пропускливост спрямо изискванията за безопасност." 

Стриктно се следи за употребата на дезинфектанти, ръкавици, прегради, маски. Препоръчително е към избирателите да си носят собствени химикали.

Селищата се намират северно от Стара планина и на повече от 40 километра от общинския център Несебър. Въпреки, че новата община не отговаря на изискването да има 6 хиляди жители, създаването й е допустимо, заяви юристът Марин Божков от програмата „Достъп до правосъдие“:

"Министерският съвет има право да обособи, когато важни, стопански и други причини налагат може да разреши провеждането на референдум и обособяването на община с по-малко жители."

3 хиляди бюлетини бяха отпечатани за референдума. 


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Няма пострадали при катастрофата на пътя Бургас – Созопол

Няма пострадали при катастрофата на пътя Бургас – Созопол, съобщиха от полицията. Пътят не е затварян. Катастрофата стана след обяд между три автомобила след отбивката за квартал „Крайморие“.

публикувано на 20.04.21 в 16:00

Още една детската площадка изградиха в "Изгрев"

Между блокове 38-39-40 в к-с „Изгрев“ Община Бургас извърши на няколко етапа благоустрояване, изцяло съобразено с желанията на местните жители.Там вече има изграден  паркинг за 100 места с озеленяване край него. А п реди броени дни бе завършена нова детска площадка с пейки за отдих  Там ще бъдат нарисувани върху повърхността различни детски игри за..

публикувано на 20.04.21 в 14:01

Поставиха плакет, посветен на доброволците в борбата с Ковид-19 в Бургас

Плакет, посветен на всички доброволци , участвали в борбата с Ковид-19 e поставен от днес в Културния дом на Нефтохимика в Бургас. Инициативата е на Фондация „Астика“, която е организатор на националния конкурс „Доброволец на годината“. Голямата ни награда в категория „Хуманитарни дейности“ тази година ще бъде посветена на доброволците,..

публикувано на 20.04.21 в 12:50
Анхиалци на фронта по време на Първата световна война

Историческият музей в Поморие с призив за събиране на снимки и документи от войните

Историческият музей в Поморие организира изложба по повод 110 години от началото на Балканската война. От там се обърнаха с призив за даряване на снимки и документи,свързани с участието на жители от общината във войните за национално обединение.  Идеята на музея е чрез изложбата да се припомнят славните победи и храбростта на..

публикувано на 20.04.21 в 12:48

Общината закупи видеоувеличител, който ще улесни хората със зрителни проблеми

Общинска администрация спечели финансиране за подобряване условията на труд и обслужване на жителите  и гостите на града. С тях ще бъде закупен преносим видеоувеличител, който да се използва както от работещите експерти, така и от граждани с временно или трайно намалено зрение.   Устройството е подходящо допълнение към внедрените в работата на..

публикувано на 20.04.21 в 12:05

Ромски катун притеснява жители на Созопол

Жители на Созопол алармират за незаконно самонастанили се роми в покрайнините на града и местността Мечките. Пришълците от катуна създават редица проблеми, жалват се хората. По информация на местните жители ромите идват от бургаския квартал "Горно езерово".  Преди година и половина е имало само две семейства, но постепенно е започнало..

публикувано на 20.04.21 в 10:44
Снимката е илюстративна

145 години от началото на Априлското въстание

Априлското въстание от 1876 година е въоръжено въстание на българите в Османската империя. Избухва преждевременно на 20 април в Копривщица и е организирано от Гюргевския революционен комитет. Въпреки че е неуспешно, то представлява своеобразен връх на българското националноосвободително движение. Днешните оценки са, че въстанието, макар и незавършило..

публикувано на 20.04.21 в 09:47