Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Представят концерт – спектакъла „Чардаш, вино и любов“ в Бургаската опера

| обновено на 02.03.21 в 09:32



Концерт – спектакълът „Чардаш, вино и любов“ ще бъде представен тази вечер в бургаската опера. В проекта ще звучат шедьоври от оперно-оперетната класика, ще има и много танци и добро настроение, съобщи сопраното Людмила Михайлова, която е инициатор на проекта:

В него любителите на класическата музика ще чуят едни от  най-известните оперни арии и ансамбли от оперетното изкуство. С много танци и настроение се надяваме публиката да съпреживее с нас една изключителна вечер, която да зареди хората с много любов и надежда,и да прогони апатията, която се трупаше в сърцата ни през пандемията. Всички чакаме с нетърпение да се върне времето, в което се чувствахме свободни. Надявам се нашият концерт да предизвика много настроение и усмивки,и дори и за кратко да ни накара да полетим“.

Людмила Михайлова е носител на наградата за Активна творческа дейност – Музикант на годината  за 2016 г. на БНР. Тя и сценичните й партньори – Йордан Христозов и Диман Панчев са дългогодишни солисти на Държавна опера – Бургас, изпълняващи централен репертоар и носители на множество награди и отличия.

В богатата и разнообразна програма ще прозвучат: Ария на Дон Базилио от операта “Севилският бръснар“  на Джоакино Росини, Ария на Тоска от операта “Тоска“ от Джакомо Пучини, Ария на Тасило, Дует на Марица и Жупан и Терцет от оперетата “Графиня Марица“ от Имре Калман и много други.  

Концертът на солистите от Държавна опера Бургас е насочен към широката аудитория. Началото е тази вечер от 19 часа в Зала „Опера“при 30 % посещаемост и спазване на всички противоепидемични мерки.

повече може да чуете в звуковия файл: 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

„Пейзаж от спомени“ за 90-годишнината от рождението на Христо Фотев

85 снимки и 12 емблематични стихотворения на Христо Фотев представя изложбата „Пейзаж от спомени“, посветена на 90 години от рождението на поета. Тя ще бъде открита на 19 март от 17 часа пред Дома на НХК. Биографичната експозиция е част от кампанията на БНР-Бургас „Не е измислица морето и щастието съществува!“ и се реализира със съдействието..

обновено на 18.03.24 в 16:51

Обявиха петима автори, включени в тясната номинация на Националния конкурс "Христо Фотев"

5 автори, включени в тясната номинация на Националния конкурс за поезия на името на Христо Фотев, вече са ясни. Авторитетното жури с председател Аксиния Михайлова обяви претендентите за наградата тази година и творбите, с които участват в конкурса.  Това са Виолета Кунева с „Кучето на Персефона“, Георги Николов с „Както се отваря небе“, Едвин Сугарев -..

публикувано на 18.03.24 в 15:51

Танцова школа "ДЮН" представя благотворитен концерт преди състезание

Танцова школа "ДЮН" организира Благотворителен Концерт преди състезание. В него ще се включат представителните формации на школата. Те ще участват в няколко престижни танцови състезания в България и чужбина. Нужна им е обаче финансова подкрепа и този концерт е формата, чрез която да се помогне в осигуряването на средствата, съобщи Петя..

публикувано на 18.03.24 в 10:50

"С песните на Златка Ставрева" за втори път в Бургас

Предстои Вторият национален фолклорен конкурс "С песните на Златка Ставрева". Той ще се проведе на 13 и 14 април в Културния дом на НХК. Трудна е характерната странджанска песен, с богата орнаментика и специфичен фолклорен диалект, обясни за БНР Бургас организаторът на конкурса Златка Ставрева: „Безкрайно съм удовлетворена от това, че..

обновено на 17.03.24 в 14:31
Кукерландия

"Кукерландия" продължава днес

В Ямбол продължава  25-тото издание на Международния маскараден фестивал „Кукерландия“. Групи от цялата страна ще представят характерни за регионите ритуални игри, пресъздадени ще бъдат и обичаи, свързани със Сирни заговезни.  Близо 50 кукерски групи ще представят ритуалите "засяване" и "заораване" на две сцени в градския парк на Ямбол, като..

публикувано на 17.03.24 в 08:50

Бял кукер ще прогони злото и зимата от Малко Търново

Автентичните обреди „Бял кукер“ и „Пали кош“ ще бъдат пресъздадени тази неделя в Малко Търново. Те са характерни само за Странджа.  Кукерът тук е без маска и е облечен в кожух от агнешки кожи. Той гони злото и зимата със своята свита и носи благоденствие, здраве и плодородие, разказа Милена Дренчева, секретар на читалището „Георги..

публикувано на 17.03.24 в 09:15

Петя Стойкова провежда "Работилница за осъзнато движение"

Петя Стойкова, хореографът и основател на танцова формация ДЮН, провежда „Работилница за осъзнато движение“ . Събитието ще е в Младежкия международен център в к-с „Меден рудник“, в три поредни петъка – 15 –ти, 22-ри и 29-ти март. Участниците ще открият един нов начин за свързване с тялото, щ е изследват движението като..

публикувано на 15.03.24 в 09:20