Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Печките на твърдо гориво остават основен замърсител на въздуха в Бургас

Снимка: Радио Видин


Печките на твърдо гориво остават основен замърсител на въздуха в Бургас, посочи Маринета Николова от общинския отдел по екология. По нейните думи, в общината все още е нерешен проблемът с по-високите стойности на замърсителя „фини прахови частици“. Николова обясни, че 90% от дните с наднормено замърсяване са през студените месеци, от ноември до края на март. „Основният източник е битовото отопление на твърди горива, дърва и въглища“, категорична е тя.

Общината реализира два проекта в борбата със замърсяването.

По единия от проектите Бургас работи с още пет общини като финансирането е по програмата Life. Той е насочен към жителите на Централна градска част, кв. „Възраждане“, к-с „Лазур“, к-с „Братя Миладинови“ и зона Г на к-с „Меден рудник“. „Старите печки на дърва и въглища на 2000 бургаски семейства могат да бъдат безвъзмездно заменени с нови отоплителни устройства на пелети или природен газ, където има изградена мрежа“, обясни Николова. Необходимо е подаването на доброволно заявление за участие в програмата. Миналата година през октомври е приключена пилотната фаза на проекта и 89 домакинства вече се отопляват на новите си устройства. „Вероятно след месец май ще отворим приема на заявления за основната фаза, за 1900 домакинства допълнително“, допълни тя.

По думите на Николова, през последните години се наблюдава подобряване качеството на въздуха в общината. „Има статистика от 1997 година, която показва, че са решени изцяло проблемите с останалите замърсители“ допълни тя. Добрата новина е, че през последните години няма превишаване на средногодишната норма на фините прахови частици. „Все още в кв. „Долно Езерово“ има превишаване броя на дните, в които законодателството позволява да се надхвърля средноденонощната концентрация от 50 микрограма на куб.м.

Мониторинг на данните за качеството на въздуха е достъпен в реално време на интернет страницата на Община Бургас. В него са включени, както замерванията от мобилната общинска лаборатория, така и от всички пунктове за мониторинг от Националната система. 


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Село Маринка вече се захранва с ток от "Меден рудник"

Село Маринка вече има резервно ел. захранване. Това става месец и половина след входиране на подписка срещу честото спиране на тока в населеното място.  В края на март над 400 жители на село Маринка внесоха протестна подписка в ЕВН заради честото спиране на тока. В средата на април идва добрата новина. Кметът Любомир Узунов уточнява..

публикувано на 19.04.21 в 16:00

"Булевард Демокрация" - на 19 април

Ако се чудите къде да намерите плана за възстановяване и устойчивост – в замунда вече е качен. Не съм го свалил, така че не знам дали е вариантът от днес. Оказа се, че въпреките дадени (според публикации) 2 млрд. лв. за елекронно управление, многомилиардният план е качен в Google drive, а някои от файловете не били защитени и можело да се..

публикувано на 19.04.21 в 15:03

БЧК - Бургас организира курс за водни спасители

37 младежи са се записали до момента в курса за водни спасители организиран от БЧК – Бургас. Заради коронавируса и ограничителните мерки провеждането му ще е с близо 2 месеца и половина забавяне. Приемът на желаещи за курсовете за „Воден спасител на плувни басейни и водни паркове“ и „ Воден спасител на открити водни площи“ продължава..

обновено на 19.04.21 в 14:28

Почина проф. д-р Мими Стойчева, която ръководи Медицинския колеж

Академичната общност в Бургас изгуби голямо име в сферата на медицината – проф. д-р Мими Стойчева. Тя беше ръководител на Медицинския колеж към Университет „Проф. д-р Асен Златаров“. По повод нейната кончина, кметът Димитър Николов изразява своите съболезнования към близките, колегите и приятелите на проф. Стойчева: „Трудно се приема загубата на такъв..

публикувано на 19.04.21 в 12:28

Благоустрояват пространството около бл.46 в к-с „Братя Миладинови“

Стартира изпълнението на проект за благоустрояване на пространството около бл.46 в к-с „Братя Миладинови“. Той е финансиран с общински средства по програмата "Моят град, моят квартал, моята улица". Зад бл.46 има хубави стари дървета, като ще бъдат запазени почти всичките. Между тях ще се изгради алейна мрежа с кът за отдих. Ще бъде поставена паркова..

публикувано на 19.04.21 в 10:47

Няма отчетено замърсяване на въздуха през изминалата седмица

По данни от РИОСВ и Община Бургас за периода от 12 до 18 април не са регистрирани превишения на средночасовите /СЧН/ и на средноденонощните норми /СДН/ на контролираните замърсители. На територията на община Бургас за периода са действали 2 автоматични станции, 1 ДОАС система OPSIS и 1 мобилна станция за контрол качеството на въздуха. Следят се..

публикувано на 19.04.21 в 10:41

Жители на "Горно Езерово" почистиха брега на езеро „Вая“

Жители на бургаския квартал "Горно Езерово" почистиха в неделя брега на езеро „Вая“. Инициативата е на Академия за бойни изкуства „Хикари“ и Сдружение на риболовците „Бургаски езера“, а резултатът е по-чист бряг и заредени с ентусиазъм за нови постижения участници. След първото почистване – на еко зоните от западната страна на Бургаското езеро на 10..

публикувано на 19.04.21 в 10:11