Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Бургас празнува Трети мартСъс заупокойна молитва в храм „Св. Кирил и Методий“ и тържествена церемония по издигането на националния флаг и знамената на Бургас и ЕС започна честването на националния празник в града ни.

Програмата подготвена от Община беше редуцирана, заради високия брой на заразени с коровирус през последните дни. Представителните военни части от бургаския гарнизон и бургаският духов оркестър участваха в церемонията на пл. „ Атанас Сиреков“, където се състоя тържественият ритуал по издигане на знамената.

В Бургас през целия ден се поднасяха цветя и венци пред Паметника на руските освободители, паметната плоча на генерал Лермонтов и на паметника на Руския лазарет в Морската градина.

Бургазлии имаха възможност да гледат в НХК първия български игрален филм „Под игото“ - на режисьора Дако Даковски, сниман през 1952 година, съхраняван в архива на РБ „П. Яворов“.

В акваторията на Пристанище Бургас се проведе демонстрационна гонка, в която ще се включат 20 лодки от яхтклуовете „Черноморец“ и „Порт Бургас“ , които развяха националния трибагреник.

Пир вход свободен работя експозициите на бургаския музей и Художествена галерия „Петко Задгорски“.  В галерията е експонирана фототипната изложба „Руско-турската освободителна война 1877-1878 г. в гравюри на художници-кореспонденти“ , а в Историческия музей на ул. „Лермонтов“ 31 има две изложби „Пътят на свободата“  и „Бургаския укрепен пункт през Балканската война 1912 – 13 г.“

За първи път тази година по повод 3 март Моста в Бургас вече няколко поредни вечери свети празнично. И тази вечер след 18.30 ч. той може да бъде видят осветен в бяло, зелено, червено чрез специално монтирани светодиодни прожектори.

повече може да чуете в звуковия файл:
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

50 лв. за всички пенсионери за празниците

Всички пенсионери ще получат по 50 лв. към пенсиите си за месец май, независимо от размера на пенсиите си. Това заяви заяви премиерът в оставка Бойко Борисов по време на извънредното правителствено заседание, което се проведе днес чрез видеоконферентна връзка.  Допълнителната сума ще бъде изплатена на близо 2 100 000 пенсионери, уточняват от МС. 

публикувано на 22.04.21 в 14:28
язовир

Сливенските язовири не създават опасност

Няма опасност при приливане на двата най-големи  язовира  в област Сливен - „Жребчево“ и „Асеновец“ да бъдат засегнати земеделски площи или населени места. Това увериха управителите на „Напоителни системи“ Сливен клон „Средна Тунджа“ инж. Пламен Иванов и ВиК Сливен – инж. Севдалин Рашев. Язовир „Жребчево“  се изпуска контролирано, а язовир..

публикувано на 22.04.21 в 13:17

Пристигна плаващият кран за разширението на о. Света Анастасия

Пристигна плаващият кран, който ще работи по разширяването на пристана на остров Света Анастасия, информират от Община Бургас. Той ще остане тук цяло лято, но бургаският остров няма да бъде затворен за туристи. Кранът ще работи периферно в акваторията и няма да пречи на посещаемостта. Проектът, чието изпълнение вече стартира, има за цел..

публикувано на 22.04.21 в 12:05
Община Сливен

Промениха бюджета на Сливен

С 28 гласа „за“ на общинските съветници на Сливен, бюджетът на общината беше изменен. Една от причините, според кмета Стефан Радев,  са получените 2 млн. лв. в приходната част от РИОСВ във връзка с оползотворяването на отпадъците през предходните години. Радев посочи, че тези средства ще бъдат разпределени, като по-голямата част от тях ще се..

публикувано на 22.04.21 в 11:55
WWF България

В Деня на Земята WWF призовава да бъдем отговорни към планетата

В днешния Международен ден на Земята природозащитната организация WWF призовава да опазваме планетата, както и пъстрия растителен и животински свят, който тя поддържа. Денят на Земята е кулминацията в кампанията на WWF България “Месец на Земята”, която природозащитната организация посвети на грижата за мечките у нас. „Природата ни осигурява..

публикувано на 22.04.21 в 08:52

Полагат втория пласт асфалт върху част от булевард „Демокрация“ от днес

Започва полагането на втория износващ пласт асфалт върху голяма част от реконструирания бургаски булевард „Демокрация“ от днес , съобщават от Община Бургас. До събота ще се работи в източното платно, от страната на к-с „Лазур“, в участъка от ул. „Св. св. Кирил и Методий“ до ул. „Копривщица“. За целта движението ще бъде временно променено, като ще се..

обновено на 22.04.21 в 07:41

Днес е празник на община Тунджа

В Международния ден на Земята празнува една от най-големите общини в страната, община Тунджа. Тя е създадена през 1987 година и обединява 44 села в Ямболска област.  Денят на общината ще бъде отбелязан с тържествена сесия на Общинския съвет, на която ще бъдат връчени отличия на граждани, общественици, собственици на фирми и общински служители,..

публикувано на 22.04.21 в 07:10