Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

ЕС променя правилата на играта при цифровите услуги и пазари

Снимка: pxhere.com

Закон, който Австралийският парламент прие задължава технологичните гиганти да възмездяват медиите за публикуване на създадено от тях съдържание. Благодарение на него, се очаква двете водещи компании в дигиталния сектор Google и Facebook, да инвестират десетки милиони долара в споразумения за ползване на местно съдържание.

Това доведе и до големия скандал в края на февруари, когато „Фейсбук“ ограничи информационното съдържание на територията на Австралия.

Вени Марковски, председател на Интернет общество в България е на мнение, че това е въпрос, който не трябва да се решава законодателно, а чрез преговори.  

"Ако трябва да се плаща за публикуване на препратки, в един момент може да се окаже, че трябва да се плаща за всички препратки. Това при предположение, че те не генерират печалба от подобни действия, не виждам как може да се финансира. Тъй като едно е да се споделят част от рекламните приходи, ако някое издание публикува издание, което се популяризира във Facebook, може да се преговаря за процент от рекламата да отиде при изданието. Но да се плащат пари, само защото човек е получил възможност да кликне някъде и да прочете информация..."

За БНР Анджела Милс Уейд, изпълнителен директор на Съвета на европейските издатели, сподели, че подходът на Австралия има подкрепа в много европейски страни.

„Някой членове на ЕП призовават за механизъм за арбитраж за разрешаване на спорове по Австралийски модел, който да бъде добавен към проекта на закона за цифровите пазари (DMA), с който да се контролират големите технологични компании. Бихме подкрепили това.

Съветът на европейските издатели, заедно с Microsoft излезе със становище, в което призоваваме за такъв механизъм в Европа." 

Според нея се нуждаем от механизъм, който да задължава т.нар. „дигинални портиери“, които контролират достъпът до информация, да сключат споразумение с всички издатели, независимо от големината и влиянието им.

Със Закона за цифровите услуги (DSA) и Закона за цифровите пазари (DMA) ЕС иска да подложи цифровата икономика на нови правила. Първият предефинира правата и задълженията на доставчиците на съдържание в интернет. Особено големите платформи, които достигат до повече от десет процента от населението на ЕС, трябва да бъдат регулирани много по-строго. Това включва премахване на незаконно съдържание и поддържане на свободата на словото.

Законът за цифровите пазари трябва да адаптира законодателството в областта на конкуренцията към платформената икономика. Големите доставчици като Google, Facebook и Amazon постигнаха голяма пазарна мощ и вече имат т. нар. функция "пазачи на входа“. Тоест те дават достъп на по-малките компании до пазара. Ето защо е особено важно да се отнасят справедливо с тези компании и да не ги дискриминират заради собствените си предложения.

Нидерландския евродепутат Kим Ван Спарентак от Групата на зелените коментира, че нашето общество зависи от няколко големи платформи.

„Досега не успяхме да справим с предизвикателствата в цифровия пазар. Този закон за цифровите пазари цели да се ограничи растежа на тези големи играчи и да ги спрем да използват своята сила, за да навлизат във всички сфери на нашия живот. Така ще се намали ролята на дигиталните портиери върху нашите потребителите.“

Именно конфликтът между австралийското правителство и Facebook показа, че държавите и корпорациите са готови да предприемат строги мерки. 

И още, френският евродепутат Дидие Жофроа предложи да е ясна самоличността на всеки с профил в социалните мрежи.


Подробностите в звуковия файл. 

Репортажът е създаден като част от рубриката "Рестартирай Европа. По-силна - за теб", която се излъчва с финансовата подкрепа на Европейския Парламент. 


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Доброволци от БМЧК - Бургас посадиха дръвчета по повод Деня на Земята

По повод Деня на Земята и 100 годишнината на младежкия Червен кръст доброволците на БМЧК-Бургас засадиха 7 липи в градинката пред офиса на организацията. Те посетиха и и второкласниците от Националното училище за сценично и музикално изкуство в Бургас, където заедно засадиха дръвче в двора на училището.  Акцията е част и то кампанията „100 ДРЪВЧЕТАЗА..

публикувано на 22.04.21 в 19:43
Валентин Ревански

9 млн. заем тегли Община Ямбол

Дългосрочен дълг от близо 9 млн. лева предвижда да поеме община Ямбол. Със средствата ще бъдат реализирани пет обекта, сред които и цялостна реконструкция на уличното осветление. За подмяната на лампите са необходими близо  3.9 млн. лв. Малко над 1 млн. лв. са предвидени за основен ремонт на няколко улици в Централната градска част на..

публикувано на 22.04.21 в 15:31

Доброволци почистиха района около Атанасовското езеро

С лопати в ръка, винтоверт и много ентусиазъм доброволци днес се включиха в 6 –то Лагуна клийн джамбуре в Бургас. Те хигиенизират района около укритието на Атанасовското езеро и Пътеката на саблеклюна. Фондация "Биоразнообразие" избра по този начин да отбележи Деня на Земята.   Откриваме сезона тази година с нашето поредно джамбуре, разказа..

публикувано на 22.04.21 в 15:12

"Булевард Демокрация" на 22-ри април

В Денят на Земята благодарности, че е все така гостоприемна към нас и ни оставя да си вършим глупостите на нейна територията. Днес обаче в Парламента не засадиха дърво, нито осиновиха мечка, а се караха пак и отново. Съвсем разбирам защо все повече новинарски платформи предават на живо пленарните заседания. Този път, малко неочаквано Корнелия Нинова..

публикувано на 22.04.21 в 14:40

50 лв. за всички пенсионери за празниците

Всички пенсионери ще получат по 50 лв. към пенсиите си за месец май, независимо от размера на пенсиите си. Това заяви заяви премиерът в оставка Бойко Борисов по време на извънредното правителствено заседание, което се проведе днес чрез видеоконферентна връзка.  Допълнителната сума ще бъде изплатена на близо 2 100 000 пенсионери, уточняват от МС. 

публикувано на 22.04.21 в 14:28
язовир

Сливенските язовири не създават опасност

Няма опасност при приливане на двата най-големи  язовира  в област Сливен - „Жребчево“ и „Асеновец“ да бъдат засегнати земеделски площи или населени места. Това увериха управителите на „Напоителни системи“ Сливен клон „Средна Тунджа“ инж. Пламен Иванов и ВиК Сливен – инж. Севдалин Рашев. Язовир „Жребчево“  се изпуска контролирано, а язовир..

публикувано на 22.04.21 в 13:17

Пристигна плаващият кран за разширението на о. Света Анастасия

Пристигна плаващият кран, който ще работи по разширяването на пристана на остров Света Анастасия, информират от Община Бургас. Той ще остане тук цяло лято, но бургаският остров няма да бъде затворен за туристи. Кранът ще работи периферно в акваторията и няма да пречи на посещаемостта. Проектът, чието изпълнение вече стартира, има за цел..

публикувано на 22.04.21 в 12:05