Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще бъде съборена част от крепостна стена в Созопол

Част от  крепостна стена  в Созопол ще бъде съборена след  решение на Районния съд в Бургас. От община Созопол поясняват, че предстои съгласуване за това с Националния институт за недвижимо културно наследство. Експертиза на вещо лице по делото посочва, че на мястото няма видими следи от старинен архитектурен паметник крепостна стена, а процесната е новоизградена по проект от нивото на крайбрежната алея без да представлява възстановка на основи на такава от Античността или Средновековието.

Собственик на малък семеен ресторант, пред  чийто обект  са спорните  6,5 кв. метра,  печели на първа инстанция след като е възпрепятстван да работи, а според недоволните  съвременният градеж е навлязъл и в частен имот.  Кметът Тихомир Янакиев пояснява:

"Има съдебно решение по заведено преди четири години дело. Площта, за която става дума е  6-7 метра, все пак е част от тази стена, друг е въпросът как е била направена. Съдът е преценил, че по начина, по който е изградена там, е било незаконно, аз не съм разследващ орган, за да ги разследвам тези неща.  За самото събаряне  се  прави  проект, тъй като то също представлява строително-ремонти дейности и  се съгласува с НИНКН".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Как бизнесът да получи до до 500 хил. лева за иновации: представят процедурата в Бургас

От 50 хил. до 500 хил. лева за разработване на иновации може да получат българските малки, микро и средни предприятия по процедура на Министерството на иновациите и растежа. Тя ще бъде представена на 17 април в Бургас, в „Морско казино“ от 10 часа, след което ще има панел за въпроси и отговори. Кандидатстването е до 15 май, а едно от..

публикувано на 16.04.24 в 15:58

Разширяват обхвата на проверките за нерегламентирано къмпингуване

Продължават проверките за незаконно поставени каравани, палатки и кемпери върху територията на морски плажове, гори, земеделски имоти, защитени територии и местности в област Бургас – всички имоти държавна собственост, съобщават от Областната администрация. Само за два дни са констатирани 80 каравани, неправомерно разположени на плажа „Вромос“ край..

публикувано на 16.04.24 в 15:00

Само зимата ли може да ни изненада? Летният сезон е пред провал заради недостиг на кадри

Летният сезон е пред провал, предупреждават хотелиери и работодатели по Южното Черноморие. Причината - задълбочаването на кризата с липсата на работници и персонал за туристическите обекти. Само по Южното Черноморие за предстоящия сезон се търсят 27 хиляди работници. Междувременно посолствата в трети държави извън ЕС, откъдето се чака работна ръка, са..

публикувано на 16.04.24 в 13:12

Над 50 000 обявиха доходите си пред НАП Бургас

51 033 души са декларирали доходите си пред НАП Бургас две седмици преди изтичане на крайния срок – 30 април, съобщават от приходната агенция. Почти 80 % от годишните данъчни декларации са подадени по електронен път с персонален идентификационен код (ПИК) или електронен подпис (КЕП). Близо 2 000 данъкоплатци са изпратили формулярите си по пощата, а 9..

публикувано на 16.04.24 в 11:50

Четвърта лодкостоянка е изградена в "Сарафово"

Изградена е четвърта лодкостоянка, която се намира в местността "Ъгъла" в квартал „Сарафово“, съобщават от Община Бургас. Тя ще предоставя възможност за сезонно укритие на малки рибарски лодки, като капацитетът на съоръжението е 20 плавателни съда с дължина 6,5 м.  Лодкостоянката е оборудвана с вертикален кей на две нива. Предвидено е и съоръжение,..

публикувано на 16.04.24 в 10:54

Съюзът на парамедиците: Нямаме информация за новата наредба на Министерството на туризма

Все още нямаме информация как ще бъде разписана новата наредба на Министерството на туризма, каза председателят на Съюза на парамедиците в България Ива Пехливанска . С документа се позволява на акушерки, медицински сестри и парамедици да работят в здравните пунктове край плажовете. Това е един от големите ни пробиви през последните месеци, посочи..

публикувано на 13.04.24 в 09:30

Една част от караваните на Вромос са върху дюни

Над сто каравани са незаконно разположени в залива Вромос край Черноморец. Днес, комисия от Областната управа в Бургас, заедно с представители на община Созопол и полицейски служители обходиха района, за да връчат на собствениците предупредителни протоколи за премахването им.    Къщите на колела са разположени на държавна земя, горска или защитена..

публикувано на 12.04.24 в 17:12