Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма желаещи да дарят кръв за производство на реконвалесцентна плазма в Бургас

Отделението по трансфузионна хематология  на УМБАЛ Бургас продължава да набира кръв от преболедували КОВИД-19 за производство на реконвалесцентна плазма. На дарителите са осигурени дни и часове, в които могат да минат с предимство пред останалите кръводарители. До края на март това са дните 24,26 и 30. През април графикът е 1,5,7,9,13,15,19,21,23,27,29.04. Часовете - от 7.30 до 10.30 ч.
"Има дарители, които се отзовават на призивите, но количеството им не е толкова, колкото бихме искали. Имало е месеци и с по 50 души. Възможностите на отделението позволяват да се обработват повече кръводарители, обясни  началникът на отделението  д-р Людмила Желязкова.
Има търсене, защото има болни. Нямаме дарители. Шумим непрекъснато, графици има, пускаме ги с предимство хората, които са преболедували.Ако случайно дойде някой, се опитваме да го агитираме да даде или се опитваме да го пренасочим към ден, в който има транспорт до Стара Загора, за да може кръвта му да се използва именно за такава плазма.

Аз непрекъснато звъня на познати и не толкова познати, на  лични лекари, за да намерим хора, които да дарят,  добави  д-р Желязкова:

Те са в течение за техните болни,кои от тях с,преболедували ковид, са в добро здравословно състояние и биха могли да бъдат наши дарители. Много трудно става по обратния път, ние да издирваме всеки един заболял и да го агитираме дали той има желание и възможност да дойде и да даде.

Всеки, който желае да стане дарител и неговата кръв да се използва за производство на реконвалесцентна плазма, трябва да има положителен ПСР-тест или положителен антигенен тест, от който да са минали минимум 40 дни. Процедурата отнема не повече от 40 минути, заедно с попълване на документацията, кръводаряването е около 10 минути, а взетата кръв се изследва впоследствие в РЦТХ Стара Загора. Ако има достатъчно количество антитела, от нея се произвежда реконвалесцентна плазма, която впоследствие се връща в Бургас и се прелива на болни от КОВИД. Ако антителата не са достатъчни, дарената кръв се използва за производство на други кръвни продукти, които също помагат на нуждаещи се.

Наблюденията в отделението показват, че приблизително един на всеки трима дарители има достатъчно антитела и неговата кръв е подходяща за производство на лечебна плазма.
Отделението по трансфузионна хематология се намира на гърба на ДКЦ-I (бившата Първа поликлиника).
ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ:
Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проект: Електронните рецепти по НЗОК да могат да се изпълняват частично в аптеките

Електронните рецепти за лекарства по Здравна каса да могат да се изпълняват частично в аптеките, предвиждат нормативни промени, публикувани за обществено обсъждане. Идеята е при липса на даден медикамент, пациентът да го потърси на друго място или да изчака доставката му в същата аптека в рамките на 24 часа. Ако в аптеката са налични само някои от..

публикувано на 22.06.24 в 16:46

Лекари от "Пирогов" за пореден път ще преглеждат безплатно деца в Бургас

Водещи специалисти от УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ с различни специалности ще преглеждат безплатно децата от Бургаска област. Кампанията отново е по инициатива на областния управител проф. Мария Нейкова и на кмета на Община Бургас Димитър Николов и се провежда за трети път. Повод на инициативата е големият интерес и високата оценка, която дадоха..

публикувано на 21.06.24 в 14:50

Логопед: Електронно устройство трябва да се дава на дете след третата година

За развитието на речта и уменията за общуване често пречат електронните устройства, които се дават на децата в ранна възраст. Това посочи логопедът Ива Александрова. Тя уточни, че позитивното родителство върви с поставянето на граници и всяка майка в крайна сметка намира къде точно е линията. Понякога майката е уморена и затова дава..

обновено на 19.06.24 в 11:22

Обсъдиха сътрудничество в областта на медицината с посланика на Куба

Посланикът на Република Куба в България Нейно Превъзходителство Мариета Гарсия Хордан е на двудневно посещение в Бургас. Днес тя се срещна с кмета Димитър Николов в неговия кабинет. Двамата се обединиха около мнението, че има потенциал за развитие на нови връзки и възможности, за търсене на общи интереси в различни сектори. Посланик Хордан предложи да..

публикувано на 18.06.24 в 16:23
Белодробната болница в Бургас

Безплатни прегледи за туберкулоза в Белодробната болница на Бургас

Седмица на отворените врати ще се проведе в  Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания – СБАЛПФЗ - Бургас. Идеята е  превенция и контрол на туберкулозата.  Затова и в  периода от днес до 21 юни 2024 г. от 10.00 до 16.00 часа  ще се извършва  скрининг на риска за туберкулоза чрез анкета и  консултации.  На..

обновено на 17.06.24 в 08:50
Снимката е илюстративна

Безплатни прегледи за туберкулоза в Ямбол

Безплатни прегледи и изследвания за туберкулоза ще се извършват от днес до петък в белодробното отделение  на ямболската болница  „Свети Пантелеймон“.  Прегледите ще се извършват  от днес до  21 юни, от 12:00 до 15:00 часа, уточняват от лечебното заведение. Изследванията  е в рамките на Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата в..

публикувано на 17.06.24 в 08:43

Искат заплатите на медиците да се вържат към средната заплата в страната

Лекарският съюз ще постави пред новата власт искането си за обвързване възнагражденията на медиците със средната работна заплата в страната. Досега това ставаше на база предоговаряне на колективния трудов договор.  Той обаче изтече през април, а нов все още няма. На фона на буксуващите преговори между болнични директори и синдикати, от..

публикувано на 17.06.24 в 08:30