Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Няма желаещи да дарят кръв за производство на реконвалесцентна плазма в Бургас

Отделението по трансфузионна хематология  на УМБАЛ Бургас продължава да набира кръв от преболедували КОВИД-19 за производство на реконвалесцентна плазма. На дарителите са осигурени дни и часове, в които могат да минат с предимство пред останалите кръводарители. До края на март това са дните 24,26 и 30. През април графикът е 1,5,7,9,13,15,19,21,23,27,29.04. Часовете - от 7.30 до 10.30 ч.
"Има дарители, които се отзовават на призивите, но количеството им не е толкова, колкото бихме искали. Имало е месеци и с по 50 души. Възможностите на отделението позволяват да се обработват повече кръводарители, обясни  началникът на отделението  д-р Людмила Желязкова.
Има търсене, защото има болни. Нямаме дарители. Шумим непрекъснато, графици има, пускаме ги с предимство хората, които са преболедували.Ако случайно дойде някой, се опитваме да го агитираме да даде или се опитваме да го пренасочим към ден, в който има транспорт до Стара Загора, за да може кръвта му да се използва именно за такава плазма.

Аз непрекъснато звъня на познати и не толкова познати, на  лични лекари, за да намерим хора, които да дарят,  добави  д-р Желязкова:

Те са в течение за техните болни,кои от тях с,преболедували ковид, са в добро здравословно състояние и биха могли да бъдат наши дарители. Много трудно става по обратния път, ние да издирваме всеки един заболял и да го агитираме дали той има желание и възможност да дойде и да даде.

Всеки, който желае да стане дарител и неговата кръв да се използва за производство на реконвалесцентна плазма, трябва да има положителен ПСР-тест или положителен антигенен тест, от който да са минали минимум 40 дни. Процедурата отнема не повече от 40 минути, заедно с попълване на документацията, кръводаряването е около 10 минути, а взетата кръв се изследва впоследствие в РЦТХ Стара Загора. Ако има достатъчно количество антитела, от нея се произвежда реконвалесцентна плазма, която впоследствие се връща в Бургас и се прелива на болни от КОВИД. Ако антителата не са достатъчни, дарената кръв се използва за производство на други кръвни продукти, които също помагат на нуждаещи се.

Наблюденията в отделението показват, че приблизително един на всеки трима дарители има достатъчно антитела и неговата кръв е подходяща за производство на лечебна плазма.
Отделението по трансфузионна хематология се намира на гърба на ДКЦ-I (бившата Първа поликлиника).
ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ:


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

29 амбулатории и 4 медицински центъра работят в Созопол, Приморско и Царево

В Созопол, Приморско и Царево има лечебни заведения за извънболнична помощ, от които амбулаториите са 15 и 14 специализирани такива. Регистрираните в Регионалната здравна инспекция медицински центрове са 4. В Синеморец повече от година са без лекар, а в Царево болница ще има евентуално догодина Всеки хотелиер би следвало да разполага..

публикувано на 27.06.22 в 14:00
д-р Момчил Баев и проф.Мира Кожухарова

Д-р Момчил Баев: Българският имунизационен календар изостава заради пандемията от COVID-19

Здравни специалисти дискутират в Бургас  комуникацията между лекари и пациенти по проблемите на имунизациите. Сред темите са ваксинационният обхват на украинците, които търсят убежище у нас.и първите случаи на маймунска шарка в България. Инициативата  е част от национална програма.  Какви рискове за общественото здраве крие забавеното..

публикувано на 24.06.22 в 16:36
Снимката е илюстративна.

Строителството на новата болница в Ямбол продължава

Строителството на новата болница в Ямбол продължава, увериха от ръководството на лечебното заведение. До момента са отпуснати близо 27 млн. от държавния бюджет, за доизграждането и оборудването на новия болничен комплекс са необходими още 37 млн. лева.  В началото на юли ще бъде обявена обществената поръчка за около 30 млн. лв. От тях 16 млн. лв. за..

публикувано на 24.06.22 в 15:59

Отново проблеми с медицинската помощ по морето

С началото на летния сезон здравеопазването по морето отново е тема на дневен ред. Южно от Бургас има само два спешни екипа. Така неприятно е сюрпризиран Станимир Трендафилов, който по време на почивката си в Китен вдига внезапно високо кръвно. Оказва се лекар в Китен следобед няма и заедно с приятел пътуват до Приморско, където става ясно, че спешния..

публикувано на 27.06.22 в 09:45

Диагностицират тумори с нова апаратура в КОЦ Бургас

Ново медицинско оборудване купува Комплексният онкологичен център в Бургас. Там ще могат да се правят мини инвазивни гинекологични операции. Нова апаратура ще позволи и диагностика на карциноми по нов иновативен метод , пояснява управителят на здравното заведение проф. д-р Христо Бозов „Тя ще надгради съществуващия ПЕТ скенер за..

обновено на 22.06.22 в 08:14

В Световния ден на кръводаряването отличиха 15 доброволци от Бургас и региона

15 доброволци от Бургас и региона бяха отличени в Световния ден на кръводарителя. Те получиха благодарствени грамоти за принос в популяризирането на доброволното и безвъзмездно кръводаряване.  „Точно това е смисълът на тези 15 наградени човека – да популяризираме, че кръводаряването е единственият начин, чрез който можем да се..

публикувано на 14.06.22 в 11:55

Ваучери за кръводарители няма да спрат черната търговия с кръв

Въвеждане на заплащане за кръводарителите няма да прекъсне лошите практики в момента. Това е становището на Българската асоциация за доброволно кръводаряване, по повод готвени законодателни промени. Платеният дарител е рисков, смятат експерти и настояват да се работи за насърчаване на безвъзмездното кръводаряване.  Според..

обновено на 14.06.22 в 08:18