Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Голямата Татяна Лолова си отиде на 87 години

5
Татяна Лолова си отиде на 87 години
Снимка: БНР Бургас


На 87-годишна възраст си отиде голямата българска театрална, филмова и телевизионна актриса Татяна Лолова. Коронавирусът ни отне още една ярка звезда, която ще обаче ще свети и след края на земния й път. "Аз не съм звезда, аз съм слънце", казваше актрисата.

Родена е на 10 февруари 1934 г. в София. Майка ѝ е от руско-украински произход, а баща ѝ Желязко Лолов е счетоводител, но неговият братовчед съименник е известен театрален актьор в Пловдив. Татяна Лолова завършва актьорско майсторство през 1955 г. в класа на професор Стефан Сърчаджиев. Следва заедно с Ицхак Финци, Григор Вачков, Никола Анастасов и други забележителни актьори. През 1955-1956 играе в Драматичен театър „Сава Огнянов“ в Русе. През 1957 г. става първата актриса, официално назначена в новоформираната трупа на Сатиричния театър, където играе до 1976 г. От 1977-1989 г. е в театър „София“. И отново в Сатиричния театър (от 1989). Играе и на сцената на Театър 199, където отбеляза 10 години на хитовия моноспектакъл „DUENDE“ по текстове на Румяна Апостолова, Лорка и др., режисьор Съни Сънински – в историята са записани над 300 изиграни представления в България и чужбина. Пак там играе в постановките: “Старомодна комедия” от Алексей Арбузов и “Нищо не помня” от Артър Милър. 

Най-запомнящите се роли на Лолова в киното са във филмите „Топло”, „Опасен чар”, „Сиромашко лято”, „Бон шанс, инспекторе”, „13-та годеница на принца”, както и в сериала „Домашен арест”. Тя бе актриса с много широк диапазон на комедийно-сатиричното изображение. Разтърсващ бе и драматичният й талант. 

Член е на СБФД (1987). Носител на следните награди: Заслужил артист (1972); Народен артист (1986); Орден „Кирил и Методий“ – III степен (1963); „Награда на Съюз на артистите в България за женска роля“ за (Лиди Василевна) в постановката „Старомодна комедия“ (1977); „Награда на Съюз на артистите в България за женска роля“ за (Уини) в постановката „Щастливи дни“ (1992); „Аскеер за женска роля“ за (Уини) в постановката „Щастливи дни“ (1992); „III награда за актьорско майсторство“ на I национален преглед на камерните театрални постановки (Враца, 1977); Наградата за женска роля за ролята на (Ангелина) в филма Авантюра на фестивала Златната ракла (1992); Орден „Стара планина“.

Лолова е омъжена за Светослав Светославов от 1963 до смъртта му на 26 декември 2018 г. Житейският си и творчески път споделя в  автобиографична книга, наречена „1/2 живот“.

Тя успяваше да плени и да увлече в магията на театъра и киното всеки от нас. 

Поклон пред паметта ѝ!















Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

С един час закъснява бързият влак от Бургас за София

Експресен влак номер 3684 от Бургас за София престоява на гарата в морския влак вече повече от час. За това сигнализира слушател на БНР Бургас. Влакът е от новите композиции, които БДЖ пуснаха преди два месеца и които изминават разстоянието София-Бургас за 5 часа и 55 минути.  Влакът е трябвало да тръгне в 16 часа и да е в столицата в 21:55 часа.  При..

публикувано на 01.09.24 в 16:44

Отново стрелят с пушка по патици в река Тунджа

За поредна стрелба с въздушна пушка по патици в река Тунджа сигнализира собственик на заведение в градския парк на Ямбол. Последният случай е от тази сутрин. Инцидентът днес е от около  8 часа, но не е първият, подчерта управителят  на ресторант „Златен рог“ Орлин Аврамов. „Сутринта стреляха от отстрещната страна, от към блоковете с въздушна пушка...

публикувано на 01.09.24 в 15:40

Още дърва за огрев ще бъдат предоставени на село Воден

Дърва за огрев повторно ще бъдат предоставени на домакинствата от село Воден, пострадали при големия пожар през юли. Според, решението на общинския съвет, се полагат по 5 кубика на семейство. Огнената стихия, преминала през село Воден, в средата на юли, е унищожила и предоставените вече дърва за огрев на много домакинствата.  В момента се уточнява..

публикувано на 01.09.24 в 15:11

За над 2 млн. лева ще ремонтират Младежкия дом в Бургас

Обществена поръчка е обявена за проектиране, строителство и авторски надзор за внедряване на мерки за енергийна ефективност в сградата на Младежкия културен център на ул. „Уилям Гладстон“ в Бургас. Прогнозната стойност на дейностите е над 2 164 000 лв. Средствата ще бъдат осигурени от Националния план за възстановяване и устойчивост.  Сградата е..

публикувано на 01.09.24 в 15:00

Паметник на цар Иван Александър откриха до крепостта Русокастро (СНИМКИ И ВИДЕО)

Монумент на цар Иван Александър беше официално открит на до крепостта „Русокастро“. Това е първият паметник посветен на владетеля от Второто българско царство. Тук той печели победа срещу войските на византийския император Андроник III. Тя е и последната за Средновековна България преди падането й под турска власт. На откриването присъстваха..

публикувано на 01.09.24 в 14:46

Нови правила за детските столчета от днес

От 1 септември 2024 година ще се използва само един стандарт за столчетата, в които децата се движат в автомобила. Това е R129 стандарт. Той взема предвид височината на детето, вместо теглото, както беше при предходния  R44. Това позволява по-прецизно и точно позициониране на малкия пътник, коментира за РСЗ Радослава Митрова от НПО Деца на..

публикувано на 01.09.24 в 09:30

Червен код за интензивни валежи в четири общини в югоизточна България

Червен код за интензивни валежи е в сила за днес в четири общини в югоизточна България.  Националният институт по метеорология и хидрология предупреждава за опасност от наводнения в Созопол, Царево, Приморско и Малко Търново. Там се очакват валежи от над 65 мм за денонощие. Институтът издаде оранжев код за община Бургас, а също и за Камено и Средец...

публикувано на 01.09.24 в 07:03