Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Четири пъти се увеличава капацитетът на рибарското пристанище в Несебър (обновена)

| обновено на 26.03.21 в 13:31

120 лодки ще могат да акостират на рибарското пристанище Северна буна в Несебър след реконструкцията. Старт на дейностите му бяха дадени днес. По проект те трябва да завършат през октомври, а кметът Николай Димитров поясни:

„От 30 плавателни съда капацитет, то ще стане 121 плавателни съда. Като 73 ще бъдат с дължина до 6.50 м., а останалите ще бъдат с дължина до 10.50 м. Ще има ледогенератори, ще има рибна борса, ще има много други екстри, за да може, когато уловът и тази флотилия от рибари изкарат рибата, тя да бъде по всички стандарти и изисквания. Не да се продава по улиците“, добави кметът на Несебър.

За защита на прилежащата акватория на рибарското пристанище ще бъде изграден плаващ кей-вълнолом (пирс), състоящ се от три понтона с вълногасящи качества, преходна рампа до пирса и мъртви котви за закотвяне на пирса с котвени вериги. За аранжиране на акваторията ще бъдат ситуирани 4 вътрешни плаващи пристани, състоящи се от по четири части  - за рибарски лодки, изградени от 16 плаващи понтони тип "Breakwater", оборудвани с раздатъчни пунктове за ел. енергия, вода и осветление, чрез които ще се увеличи полезната дължина на кейовия фронт на рибарското пристанище.

Стойността на проекта е близо 7,5 милиона лева, от които около 1.9 милиона се осигуряват от държавата, останалите са от Европейския фонд за морско дело и рибарство.

„В момента текат по три направления втори приеми по Covid мярката, с над 12 милиона лева бюджет. Те се затварят в първата половина на април месец. За първи път по програмата се подкрепят корабособственици“, поясни Танева. 

Интервю с Николай Димитров можете да чуете в прикачения файл. 


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Чипилски: Целта ни е 1 милион пътници

Юли и август ще са решаващи за работата на летище „Бургас“. Това коментира неговият директор Георги Чипилски. Това е най-трудният сезон за прогнозиране, подчерта той и добави: „ 2020-та пак беше тежка, но тогава беше ясно, че така ще свършим. Ежедневно си обновяваме нашите прогнози и смятаме, че ако достигнем 1 милион пътници пристигащи и..

публикувано на 12.06.21 в 10:21

ДНСК със заповед за премахване на незаконно заведение на плаж "Каваци-юг"

Дирекцията за национален строителен контрол издаде заповед за премахване на незаконен преместваем обект на плаж „Каваци-юг“. На 17 май служители на регионалното подразделение са извършили проверка на място, вследствие на която е съставен констативен акт с установените нарушения. В схемата за поставяне, одобрена от министъра на туризма е..

публикувано на 11.06.21 в 15:41
Зам.-кметът на Община Бургас Весна Балтина /вляво/ също се включи в представянето на 5 G

КРС: И след старта на 5G гларусите се държат по същия начин

Още една една телекомуникационна компания обяви присъствие на 5G мрежата си в Бургас. Освен че беше представена технологията, от ръководството отговориха и на въпросите, свързани с безопасността й. В много градове у нас през тази година, включително и в Бургас, имаше подписка с искане за мораторуим на 5G.  По-надеждна, по-бърза и с..

публикувано на 10.06.21 в 16:01

Чипилски: Полетите тръгнаха добре, чакаме края на юни

Нивото на полети през този период е по-добро в сравнение със същия период на миналата година, когато положението беше трагично. Това коментира директорът на летище „Бургас“ Георги Чипилски. Започнахме полети до Полша, Чехия, Украйна, Люксембург и с всеки ден има нарастване, добави той: „ Очакваме в последната седмица на юни да има..

публикувано на 10.06.21 в 15:54
Даниела Стоева

Правителството уреди отпускането на държавната помощ за туроператорите

Правителството уреди начина, по който ще бъде отпускана държавната помощ за туроператорите. Средствата ще са насочени към крайните потребители, които заради пандемията не можаха да осъществят своите платени пътувания през миналата година, а сега изтича 12-месечният период за възстановяването им. Заместник-министърът на туризма Даниела Стоева обясни,..

публикувано на 10.06.21 в 13:24

Малко над 14 милиона евро са договорени за България за справяне с последиците от Брекзит

Брекзит оказа негативно влияние върху различни сектори на икономиката в Европейския съюз. Излизането на Великобритания се отрази както върху фирмите занимаващи се с износ, така и върху сезонните работници. Туризмът в България също е сред засегнатите след излизането на Обединеното кралство. Брекзит, заедно с пандемията, оставиха пусти улиците..

публикувано на 09.06.21 в 09:59
архив

В Ямболско очакват високи добиви на пшеница и ечемик

По- високи добиви при ечемика и пшеницата се очакват през тази година в Ямболска област, в сравнение с миналогодишната реколта. Засега е добро състоянието и  на пролетниците.  По- малко от 5 процента са пропадналите с пшеница площи през тази година в региона, в много добро състояние са около 15 на сто от посевите, а в добро - близо 60 процента,..

публикувано на 09.06.21 в 07:40