Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Чадърите на плажовете – през 4 метра и за едно семейство

Снимка: Плаж Крайморие/архив

Летният сезон наближава, а с него и един важен въпрос - как ще се печем по плажовете в условията на пандемията и тази година. Указания от Министерството на туризма доведоха до редица въпроси от страна на концесионери и наематели.

Подготовката за летния сезон вече е стартирала. Концесионери и наематели на плажовете не бързат с прогнози, но посочват, че и миналият започна плахо, а юли и август се оказаха силни месеци, най-вече за курортните градове и села на юг от Бургас. Някои от бизнесмените очакват този сезон да е успешен, предвид започналата ваксинация у нас и в Европа. От ресорното министерство предоставиха разписани указания за работа, обаче, според някои от концесионерите сред тях има и неизпълними условия. Едно от нещата, които будят недоумение в бранша, са цените на чадърите и шезлонгите. От ведомството очакват бизнесмените да предложат намаление. От бранша обаче настояват това да е обвързано с таксите за наем или концесия. Тоест – ако се намалява едното, да се намали и другото. Именно такава беше практиката през миналата година.

В указанията за работа през лятото бе разписано, че трябва един чадър да покрива зона от 20 кв. м., но е добавено и изречение – отделните чадъри да са на не по-малко от 8 метра един от друг. Това буди неясноти у нас, посочва концесионерът на ивицата в „Крайморие“ Николай Димитров. И добавя:

„В свободната зона, това изискване също е залегнало. На всеки 20 кв. м. се допуска разполагането на две лица или до броят на членовете на едно семейство. Какво ще искат от нас, защото ние не сме контролиращ или правоприлагащ орган? Аз не мога, както и никой, да вменим на хората някакъв ангажимент. Ползването на плажовете, за всеки един гражданин, е свободно и безплатно“, коментира Николай Димитров.

Той посочи, че ще постави табели с тези указания, но правомощията му свършват дотук.

От бранша очакват тези текстове да бъдат прецизирани. Концесионери и наематели са били информирани в понеделник, че недоразумението с отстоянията се дължи на техническа грешка, която е поправена. В последния вариант е записано, че ще може да се поставя един чадър на всеки 20 кв. м., през минимум 4 метра. Относно това кой ще контролира плажуването – дали се спазват отстоянията в свободната зона и дали под един чадър реално са от едно семейство, от Министерството на туризма отговориха, че отговорност се носи и от стопаните на ивиците, и от самите посетители. Разчита се на самосъзнанието. От ведомството посочват, че цените на плажните принадлежности ще бъдат обвързани с намаляването на концесионните такси за този сезон, ако бъдат приети изготвените от тях промени в Закона за устройство на черноморското крайбрежие, който, в момента, е качен за обществено обсъждане. В тази насока е изготвена и методика. Подобна мярка ще бъде приложена за всички ивици, без изключения, а за настоящия сезон щели да важат правилата за миналогодишния. 

Интервю с Николай Димитров можете да чуете в прикачения файл.
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

IT компания отваря офис в Бургас

IT компанията Страйпс, част от нидерландския холдинг ICT group, отваря първия си офис в Бургас. Тя има повече от 380 служители в София и Пловдив. Страйпс вече подготвя бургаския си екип, като очаква след разхлабването на ограниченията, наложени от К-19, в офиса да работят над 20 души. Тази компания е създадена през 2008 г. в София от нидерландски..

публикувано на 11.05.21 в 14:49

Спор за такси стоянка в центъра на Бургас

Жители на Бургас се оплакват от нерегламентирани таксиметрови стоянки в близост до жилищата им. Те са входирали подписка до Общинския съвет с искане за намеса на контролните органи. Проблемият район е в близост до старата поща, обяснява Петър Цанков от инициативната група „Няма преминаване. Там се събират над 20-25..

публикувано на 11.05.21 в 14:23
Служебният премиер на България -Стефан Янев

Булевард Демокрация на 11-ти май

Темите в предаването днес: За и против таксиметрова стоянка до Старата поща в Бургас, репортаж на Нина Рангелова Ще бъде ли спасено едно вековно дърво в центъра на морския град, ще чуем от Мариян Иванов Няколко бургаски органазиции се обявяват против провеждането на "Бургас прайд", мотивите им ще представи Стефка Бакърджиева, която ще..

публикувано на 11.05.21 в 13:56

Премахват вековна черница в центъра на Бургас?

Вековна черница в самия център на Бургас е обявена за заличаване от Държавния регистър за защитените природни обекти. Това се случва със заповед на екоминистъра от началото на март. За да се случи това, се подписва протокол между собственика на имота и екоинспекцията и дървото трябва да е изсъхнало, унищожено или невъзстановимо увредено...

публикувано на 11.05.21 в 13:45

Нощ на литературата утре в Бургас

След 9 успешни и ценни издания, десетки прочетени откъси и срещи с известни и вдъхновяващи личности, отново сме подготвили вълнуващи литературни преживявания в  бургаската Нощ на литературата’2021. Тя ще започне точно в 18.00 часа на 12 май в новата библиотека. Сред четците, които ще представят съвременната европейска преводна литература в Нощта..

публикувано на 11.05.21 в 13:41

Обновяват пейките на Бургас

Напредва ремонтът и освежаването на парковата мебел в Бургас. От началото на месеца служители на ОП „Общински имоти“ потегнаха и пребоядисаха над 300 пейки в Морската градина и други паркове. Отново са пуснати в експлоатация повечето фонтани и чешми. Отделно се поставят нови пейки. На площадчето по маршрута на велоалеята за „Сарафово“, където..

публикувано на 11.05.21 в 13:29

Център за административни услуги „Изгрев“ ще бъде без ток в сряда

Центърът за административни услуги „Изгрев“, който се намира в ж.к. „Зорница“, бл. 47, ще бъде временно без електрическо захранване. Това ще се случи на 12.05 в периода от 09:00 до 16:00 часа. Причината е планиран ремонт на трафопост на ЕВН. В тази връзка административното и касово обслужване ще бъде ограничено. ЦАУ „Изгрев“ ще работи с..

публикувано на 11.05.21 в 10:38