Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Държавата забрави шофьорите на линейка в Приморско

Шофьорите на линейка в Приморско продължават да чакат държавата да ги забележи. От началото на пандемията те не са получили нито стотинка за работа на първа линия, както техни колеги.

Шестимата шофьори, които обслужват линейката в Приморско, не получават нищо от обещаните и даваните на техни колеги 1000 лв. като финансов стимул за това, че са на първа линия. А те са – ежедневно, облечени в костюми като техни колеги, реагират на всякакви сигнали, освен за коронавирус. Но за държавата не съществуват, защото не са на щат към ЦСМП – Бургас, а към Община Приморско. Пенчо Добрев, Тодор Георгиев и Янко Янакиев са писали до Министерството на здравеопазването, но са получили отговор, какъвто вече знаят:

Получихме отговор, какъвто си го знаем и ние – че сме към Община Приморско и не сме към здравната система…

… Аз не съм съгласен. Че не сме на първа линия, а някои други са на първа линия като някои институции в България, които нямат нищо общо и нямат даже и среща с болни или заразени от ковид…

… Работата през летния сезон е страшно много натоварена. Ние обслужваме цялото Южно Черноморие. Когато населението в общината стане 50-60, може до 80 000 човека, се обслужва от един фелдшер, един автомобил и един шофьор. И затова призоваваме да дойде някой, да види как се работи през активния летен сезон и може би ще си промени мнението си дали заслужаваме и дали се водим на първа линия“, коментират шофьорите.  

А дежурствата, особено през лятото са напрегнати, посочват шофьорите. Има случаи, когато няма кой да реагира в Малко Търново и пращат линейка от Приморско. В спешния център не достига пространството и туристите, през лятото се изнервят на нас, коментират шофьорите, чиято работа, покрай коронавируса се е увеличила и е станала и по-опасна.

Пред общинските съветници кметът Димитър Германов посочи, че е отправил въпроса към здравните власти и чака намеса от тях (вижте повече тук). Ние също се обърнахме към МЗ с питане – има ли възможност тези хора да бъдат компенсирани, от кого и по какъв начин. От ведомството не сметнаха за необходимо да ни отговорят в рамките на две седмици и затова отправихме идентични въпроси по ЗДОИ и очакваме становището им. Защото иначе се получава старият принцип, който, перифразиран, би звучал така – всички са равни в борбата на първа линия, но едни са по-равни.

Репортаж по темата можете да чуете в прикачения файл.
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Областният управител на Бургас с предупреждение за лошо време

За предстоящото усложняване на климатичната обстановка в региона информира  областният управител проф. Мария Некова.  Влошаването на времето с жълт и оранжев код за опасни явления се очаква  на 15 и 16.06.2021 г., с вероятност и за 17.06.2021 г.  В писмото си до кметовете областният управител настоява да се осигурят необходимите празни..

публикувано на 15.06.21 в 17:38
Ваксинационен пункт

"Булевард Демокрация" - на 15 юни

Всеки ваксиниран да получи 50 лв. ваучер за почивка или за ресторант, предложили от Националния борд по туризъм. А само преди седмица ви казахме за бургаски медицински център, който обмисля томбола. И, ако си мислите, че това е странно, жестоко се лъжете. В румънски град черпят с кебапчета за ваксинация. И още от идеите на борда в статия на..

публикувано на 15.06.21 в 14:58
архив

Паякът "вършее" от днес в Поморие

Влезе в сила  заповед та на кмета Иван Алексиев за паркингите, които могат да се ползват от жителите и гостите на Поморие. Без допълнително заплащане за летния сезон са паркингите пред хотелите:  „Поморие”, „Парадайс“, „Токалиев“; както и паркинги: „Ново казино“, „Нови кални бани“, ул. „Н. Й. Вапцаров“ (бивша ул. „Железничарска“), паркинг на кръстовище..

публикувано на 15.06.21 в 14:26

Експерти ще се произнесат за тревата на плаж "Росенец" (СНИМКИ)

Очаква се становище на Министерството на туризма дали тревата израснала на плажа "Росенец" до т.нар. сараи не е натурална. Днес експерти от областната администрация в Бургас направиха проверка на място след постъпил сигнал за изкуствено затревяване на района.  Сигнал за това е подаден в областната администрация,  каза заместник областният..

публикувано на 15.06.21 в 13:04

Бургас предлага миден уикенд на остров Св. Анастасия

Следващият тематичен летен уикенд, който организират Община Бургас и партньори, е посветен на черноморската мида. Мидите са важна част от бургаската кулинарна традиция.  В рамките на Мидения уикенд 18 - 20 юни, остров Света Анастасия организира "Ден на чистото море". В ранните часове на 20 юни, неделя, водолазите от клуб "Приятели на морето" - Бургас..

публикувано на 15.06.21 в 12:21

Катастрофирал ТИР затвори за кратко автомагистрала „Тракия“

Заради катастрофа на ТИР на транспортна фирма между Зимница и Карнобат пътната отсечка тази сутрин беше затворена за 20 минути около 6 часа. Инцидентът е станал в 02.00 часа в района на 317 км в посока Бургас край село Железник. Водачът не е пострадал, но заради завъртането на товарния автомобил, част от превозваните пратки са се пръснали на..

публикувано на 15.06.21 в 06:33

С 13,3 млн. по-малко приходи в община Несебър заради Ковид кризата

Спадът в приходите на бюджет 2020 в община Несебър е 13 млн. и 300 хиляди лева заради Ковид кризата. Това стана ясно при публичното обсъждане на годишния отчет за изпълнението му.  Повече от час продължи обсъждането и последвалите въпроси от граждани в зала „Мелсас“ в Несебър. Защо приходите в заложения бюджет от 70 млн и 265 хил..

публикувано на 14.06.21 в 15:50