Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Бургаски абитуриенти с акция по кръводаряване (ГАЛЕРИЯ)

За учениците е осигурен зелен коридор, дарителите намаляват и заради ковид

7
Десет ученици от ОУ "Епископ Константин Преславски" дадоха кръв за първи пътБургаски абитуриенти откликнаха на призива за кръводаряване на Отделението по трансфузионна хематология към УМБАЛ. Инициативата на здравното заведение под мотото „Това не си го правил“ е от преди три години и бързо бе подета от училищата, изпращащи зрелостници. За младите кръводарители е осигурен зелен коридор. 

Десет ученици от СУ „Епископ Константин Преславски“ дариха днес кръв. Росица и Мартин споделиха:

"Не е страшно, нито боли. Мислех си, че моята кръв ще спаси живот."

"Кръводаряването е добро преживяване, ползотворно. Това няма да е последният път, в който ще даря кръв. Надявам се с моята кръв и тази на моите съученици да успеем да помогнем на хора в нужда. Каузата е благородна." 

Преподавателят на учениците Пролетина Иванова, която също е редовен кръводарител, заяви:

"Децата искаха да отбележат по специален начин завършването си, с благотворителност. Разказах им как се случва кръводаряването, колко е полезно и важно. Бях на тяхната възраст, когато дадох кръв за първи път."

Педагог и родител също се включиха в акцията. Учениците са събрали и пари, с които да бъдат закупени памперси и шишета за недоносените бебета в отделението по неонатология на здравното заведение. 

2000 души са дали кръв от началото на годината в Бургас. Кръводарителите за намалели и със завишените изисквания заради коронавируса, тъй като преминаващите през процедурата не трябва да са болни, карантинирани или с незавършена ваксинация. Проблемът посочва д-р Нана Велкова:

"Кръводарителите са предимно около 35-40-годишни. Проблемът е, че все по-малко са тези, които дарят безвъзмездно. Всеки иска да дари основно за свой близък. Добре е, да се разбере, че кръводаряването не е опасно, не може да застраши живота на хората. Количеството е така изчислено, че да не се губят кръвни съставки. Важно е дарителите да са здрави, без придружаващи заболявания. Затова е необходимо да се привлекат млади хора. Радвам се, че учениците се включват в тази кауза и дават добър пример."

Всички ученици днес получиха сертификат за признателност за техния първи кръводарителски жест. Още три бургаски училища са заявили желание да се включат в кампанията през този месец.

Повече чуйте в звуковия файл. 

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Деца с хемофилия от Бургас пътуват до Варна за манипулации

Детето на Хатче и Ергюн Пехливанови от Айтос е с хемофилия. Заболяването е открито, когото момченцето е на една година. След критични за семейството дни, днес то расте като всички други деца, но се налага заради липсата на специалисти и клиника за лечение на болестта в Бургас  да пътуват често до Варна, разказа Ергюн:   Във Варна ни посрещат много..

публикувано на 17.04.21 в 14:01
РЗИ Бургас

Преустановен е плановият прием в болници в Бургаско до 30 април

До 30 април е преустановен плановият прием и плановите операции в лечебните заведения за болнична медицинска помощ и КОЦ (комплексен онкологичен център) в област Бургас. Това е посочено в заповед на директора на РЗИ Бургас д-р Георги Паздеров.  Изключение правят дейностите, свързани с трансплантация на органи, тъкани и клетки, диагностика и лечение на..

публикувано на 17.04.21 в 12:33

Отбелязваме Световния ден на хемофилията

За 7-ма поредна година отбелязваме Световния ден на хемофилията. За втори път това ще се случи във виртуалното пространство, заради пандемията. За целта ще се използват различните информационни канали на Българската асоциация по хемофилия. Въпреки това в Бургас и в още 4 града в страната ще бъдат пуснати утре в небето символично червени..

обновено на 17.04.21 в 07:52

125 са новите случаи на коронавирус в бургаска област, отпадат част от ограниченията

125 са новите случаи в бургаска област , в сливенска са 41 в ямболска са 25. 2 185 са новозаразените в страната.Положителни са близо 15 на сто от направените общо 14 747 теста. Починали са  108 души, а  излекувани - 3 393.  62 случая има регистрирани при медицинските служители. 9 523 пациенти с коронавирус са в болница, от които 811 - в интензивни..

публикувано на 16.04.21 в 07:49

Разширяват болницата в "Меден рудник"

Разрешение за дострояване на болницата в „Меден рудник“ беше дадено от общинските съветници днес.  Общината ще иска разрешение от регионалното министерство за разширението на лечебното заведение, защото се излиза от допустимите параметри.  Предвижда се да се открият отделения по съдова хирургия и урология, както и нов операционен блок. (..

публикувано на 14.04.21 в 12:15
Снимката е илюстративна

Нова пратка на "Пфайзер" за джипитата в Бургаско

Общопрактикуващите лекари в Бургаска област от днес ще получат нова доставка на ваксини „Пфайзер“. Джипитата разполагат и с „АстраЗенека“, но отчитат изключително слаб интерес към нея. Засега те съхраняват неизползваните дози в хладилниците си.  В момента джипитата имунизират хора над 65 години, както и пациенти на хемодиализа,..

публикувано на 13.04.21 в 13:51

25 заразени с ковид са починали за ден в бургаска област

25 заразени с ковид  са починали в бургаска област за последното денонощие, сочи справката на  РЗИ-Бургас . От новите 94 случая  най-много има в град Бургас - 47, в община Поморие има 10 новорегистрирани, 8 са те за Айтос, 6 в Карнобат, 5 в Несебър.В останалите общини варират от 1 до 4 случая.   От новозаразените са хоспитализирани 19 души...

публикувано на 13.04.21 в 11:17