Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Крепостта Русокастро или как се развива устойчив туризъм в Камено

Крепостта Русокастро вече привлича повече посетители  след изградената зона за отдих и рекреация в подножието й. В момента се работи по ремонта на пътя до върха. Проектите се финансират по Програмата за трансгранично сътрудничество Интеррег Европа 2014-2020 България - Турция. 

Доскоро мястото не бе толкова популярно, защото до него се стигаше трудно. 

Със спечелените два проекта това се променя, разказва Радовеста Стюърт, която е техен ръководител:

„Сега, с двата проекта, които имат и турски партньор, тъй като са по програмата за Трансгранично сътрудничество, вече създават една единна инфраструктура, като се започне от зоната за отдих и се тръгне по пътя и се стига до самата крепост. В зоната за отдих имаме най-различни катерушки, пътечки, класна стая на открито.“ 

До юни ще е готов и пътят до историческото място. 

В ход е подготовката на финалния трети проект, за реставрация и консервация на крепостта, обяви кметът на община Камено Жельо Вардунски
„Имахме една процедура между Министерството на културата и община Камено тази крепост да ни бъде дадена за управление за минимум 10 години, защото въз основа на това можем да участваме в програма за реставрация и консервация на самата крепост“

За този проект също ще се разчита на европейско финансиране. 

А първите два са по програмата Интеррег Европа 2014-2020 България - Турция, като за зоната за отдих община Камено е получила финансиране от 230 000 евро. По проекта за пътя администрацията е водеща с финансиране от 350 000 евро. 


Репортажът е създаден като част от рубриката "Рестартирай Европа. По-силна - за теб", която се излъчва с финансовата подкрепа на Европейския Парламент. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нови туристически пакети привличат туристите в Бургас чрез онлайн платформа

Община Бургас пусна нова услуга в помощ на туристите. Вече са разработени и в продажба са няколко нови туристически пакети, които могат да се закупят онлайн от всяка точка на света. Те са поместени на платформата events.gotoburgas.com и обхващат някои от най-атрактивните локации в морския град и района. Почитателите на морски приключения могат да..

обновено на 24.07.24 в 13:46

Илия Проданов: Години наред държавата насочва към Гърция и Турция повече вода от договореното

Въпреки сериозните проблеми, които българското земеделие има с липсата на напояване, години наред държавата насочва към южните ни съседки Гърция и Турция повече вода, отколкото е договорено в междудържавните спогодби, защото страната ни не може да използва наличната вода в реките и язовирите. Това каза пред БНР председателят на Асоциацията на..

публикувано на 24.07.24 в 12:45

Хотелиери и ресторантьори готвят протести заради цената на тока

Хотелиери и ресторантьори се готвят за стачни действия заради ръста на цените на тока за бизнеса през последния месец. От Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация вече алармираха в писмо до министъра на туризма и до КРИБ за опасността от фалити в следствие на високата цена на тока в случай, че не се предвидят компенсации за бизнеса. Според..

публикувано на 24.07.24 в 11:39

Ниската изкупна цена на зърното принуждава стопаните да го задържат в складовете

Ниската изкупна цена на борсата на зърното принуждава земеделските стопани да го задържат в складовете. Производители от ямболско са притеснени, че трябва да продават на безценица. При големия пожар в района на село Воден пострадаха производители и от село Шарково. На  Дочка Панайотова са изгорели 90 бали сено, което е повече от половината храна за..

публикувано на 24.07.24 в 07:37

The Independent: Слънчев бряг предлага повече за по-малко от Мармарис

Слънчев бряг е изпреварил турския курорт Мармарис като най-достъпната дестинация за семейни почивки. Проучване на The Independent сравнява цените на 10 основни артикула, включително ястия, напитки и слънцезащитни продукти и установява, че черноморският ни курорт предлага най-добро съотношение цена-качество за британските туристи през 2024 година...

публикувано на 23.07.24 в 16:12
плаж Силистар

Частна фирма отново събира пари за достъп до плаж Силистар

Частна фирма отново събира пари от шофьорите, отправили се към плаж Силистар в едноименната защитена местност. Става дума за " такса преминаване " през частен имот. Туристи и екоорганизации алармират за подновяването на абсурдното изискване за достъп. Някои от туристите оспорват действията на фирмата, други ядосано плащат и..

публикувано на 22.07.24 в 09:47
Община Сливен

Министерството на иновациите дава 14 млн. лв. за строежа на "Индустриален парк - Сливен"

Близо 14 милиона лева финансиране ще получи "Индустриален парк Сливен" ЕООД от Министерство на иновациите и растежа. Договорът между двете страни вече е подписан, съобщиха от Община Сливен.  Финансирането е осигурено чрез Плана за възстановяване и устойчивост.  Средствата по договора с Министерство на иновациите са близо 70% от необходимия..

публикувано на 21.07.24 в 15:06