Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Книжна премиера:

Захари Карабашлиев представя "Опашката" в Бургас

Първата среща с читатели е от 18.30 в градската библиотека

Колко дни трае любовта, ако има опашка? Отговорът на този въпрос можете да получите лично от автора на романа „Опашката“ Захари Карабашлиев. Той ще представи новата си книга днес пред бургаска публика. Срещата е от 18.30 часа в новата градска библиотека. Пред БНР-Бургас Карабашлиев сподели:

"Това е любовна, трагична, драматична история, разказана по същия начин, по който аз за добро или за зло разказвам, но очертава едни други неща, изместени леко по напред във времето, десетина година напред, когато е минала не само първата пандемия, в която сме сега, а и втората. Книгата разказва как се е променил света, страната или как не се е променил по-скоро. Всъщност една двойка е изправена пред сериозно изпитание-жената изведнъж се оказва, че има опашка, а на мъжа му е предложено да участва в следващите президентски избори."

ЗАХАРИ КАРАБАШЛИЕВ В ИНТЕРВЮ ЗА БНР БУРГАС: „Опашката“ е критика на интелектуалеца от новото време"

Захари Карабашлиев пише проза и драматургия, автор е на бестселъра "18% сиво" с 25 преиздания в България и преводи в Съединените щати, Франция, Полша, Словакия, Хърватия, Сърбия и други - класиран сред стоте най-любими книги на българските читатели в кампанията на BBC "Голямото четене". Носител е на наградите "Роман на годината" (Фондация "ВИК"), "Хеликон", "Аскеер" и други. Негови разкази и пиеси са публикувани в книгите "Кратка история на самолета", "Симетрия", "Откат" и други сборници и списания, превеждани са на много езици. Включен е в престижната американска антология "Най-добрата европейска проза" 2018.

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Свързани новини

„Опашката“ е критика на интелектуалеца от новото време

Любов, политика, пандемия-история за промяна физическа и в обеществените нагласи, утопия и реалност в едно. Това е рамката на „Опашката“ – новият роман на Захари Карабашлиев, гореща премиера на българския книжен пазар и очертаващо се явление в..

публикувано на 16.02.21 в 10:43
ВИЖТЕ ОЩЕ

Обучения по занаяти ще провеждат в Созопол

Обучения по занаяти ще се проведат в Етнографския музей в Созопол. Проектът е финансиран по Програмата за трансгранично сътрудничество с Турция. Обученията ще са по 4 занаята - бижутерия, тъкачество, плетачество и бродерия.  Курсовете по бижутерия и..

публикувано на 18.04.21 в 08:28

"Принцесите и змеят“ и "Червената шапчица" в кукления театър

Държавният куклен театър в Бургас представя днес спектакъла "Принцесите и змеят“. Началото е от 11:00 ч.   Четири приказки за един много смешен змей и четири много странни принцеси.  Решил змеят да се ожени и тръгнал да си търси принцеса за жена...

публикувано на 17.04.21 в 08:49

Връчват наградите "Млад разказвач"

Близо 70 участници от цялата страна са се включили тази година в конкурса за любовен разказ на името на Атанас Радойнов – „Млад разказвач“. Днес от 17:30 часа в дома на писателя в Бургас ще се състои церемонията по връчването на наградите. За..

публикувано на 16.04.21 в 11:33

„Сърдечна недостатъчност“ в картините на Станислав Лазаров

Кое е по-страшното – сърдечната недостатъчност, като диагноза или недостатъчната сърдечност, като ежедневие? Този въпрос задава бургаският художник Станислав Лазаров чрез картините си в деветата си поред самостоятелна изложба. Експозицията е..

публикувано на 16.04.21 в 10:57

Симфоничен концерт в Бургаската опера тази вечер

След паузата, във връзка с усложнената епидемична обстановка и отложени спектакли през м. март, с цел опазване здравето на артистичния състав на Държавна опера – Бургас и наложените противоепидемични мерки – първоначално за Бургас и областта, след..

публикувано на 16.04.21 в 10:47
кадър от клипа

Бургаският мост част от дебютната песен на французойка

Французойка, живееща в Бургас избра моста за най-новия си музикален проект. Песента е по музика на Пени Ставрева, аранжиментът е на Руслан Карагьозов, а режисьор на видеото е Лъчезар Аврамов – синът на естрадната легенда Богдана Карадочева. Шарлот Еже..

публикувано на 15.04.21 в 15:48

Стартира инициатива за подкрепа на творците в Бургас

През 2020 година хората на изкуството бяха изправени пред големи предизвикателства и трудности, поради наложените ограничителни мерки във връзка с Ковид-19. В Бургас над 200 творци, школи по изкуствата и културни мениджъри бяха и все още не знаят дали..

публикувано на 14.04.21 в 12:08