Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Книжна премиера:

Захари Карабашлиев представя "Опашката" в Бургас

Първата среща с читатели е от 18.30 в градската библиотека

Колко дни трае любовта, ако има опашка? Отговорът на този въпрос можете да получите лично от автора на романа „Опашката“ Захари Карабашлиев. Той ще представи новата си книга днес пред бургаска публика. Срещата е от 18.30 часа в новата градска библиотека. Пред БНР-Бургас Карабашлиев сподели:

"Това е любовна, трагична, драматична история, разказана по същия начин, по който аз за добро или за зло разказвам, но очертава едни други неща, изместени леко по напред във времето, десетина година напред, когато е минала не само първата пандемия, в която сме сега, а и втората. Книгата разказва как се е променил света, страната или как не се е променил по-скоро. Всъщност една двойка е изправена пред сериозно изпитание-жената изведнъж се оказва, че има опашка, а на мъжа му е предложено да участва в следващите президентски избори."

ЗАХАРИ КАРАБАШЛИЕВ В ИНТЕРВЮ ЗА БНР БУРГАС: „Опашката“ е критика на интелектуалеца от новото време"

Захари Карабашлиев пише проза и драматургия, автор е на бестселъра "18% сиво" с 25 преиздания в България и преводи в Съединените щати, Франция, Полша, Словакия, Хърватия, Сърбия и други - класиран сред стоте най-любими книги на българските читатели в кампанията на BBC "Голямото четене". Носител е на наградите "Роман на годината" (Фондация "ВИК"), "Хеликон", "Аскеер" и други. Негови разкази и пиеси са публикувани в книгите "Кратка история на самолета", "Симетрия", "Откат" и други сборници и списания, превеждани са на много езици. Включен е в престижната американска антология "Най-добрата европейска проза" 2018.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Свързани новини

„Опашката“ е критика на интелектуалеца от новото време

Любов, политика, пандемия-история за промяна физическа и в обеществените нагласи, утопия и реалност в едно. Това е рамката на „Опашката“ – новият роман на Захари Карабашлиев, гореща премиера на българския книжен пазар и очертаващо се явление в..

публикувано на 16.02.21 в 10:43
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бургаска поетеса събра в антология стихове от 15 държави

42 автори от 15 държави, преведени от 9 езика и представени с над 100 творби, са събрани в антологията "Преоткрити в словото", чийто съставител и преводач е бургаската поетеса Наталия Недялкова.  В книгата са включени произведения на съвременни..

публикувано на 24.04.24 в 13:05

Първа Гергьовденска изложба в Бургас

Седем творци именици дават началото   на първата Гергьовденска изложба в Бургас. Домакин на арт събитието е галерия „Ателие R“. Изложбата се открива в навечерието на поредицата от светли празници-на 29 април от 18 часа в галерията на улица..

обновено на 24.04.24 в 09:41

Неда Антонова представи новата си книга "Плодовете зреят нощем" в Бургас

Неда Антонова представи в Бургас новата си книга „Плодовете зреят нощем“. Това е вдъхновен разказ за необичайна любов от която се раждат деца и митове .  „Това е за мен е различна книга, защото не е с исторически сюжет, а разказва история от..

публикувано на 24.04.24 в 09:40

Театър Българска армия гостува в Бургас с „Балдахинът“

50 години от семейния живот на една семейна двойка, проследява с хумор и философски поглед спектакълът „Балдахинът “ на Театър Българска армия. Той ще гостува днес, 24 април в Бургас. Автор на  постановката е Сидони-Габриел Колет, режисьор е Стефан..

публикувано на 24.04.24 в 09:20

Бургас посреща Лазаровден и Цветница с пъстра и богата програма

Над 650 изпълнители ще пеят и танцуват по улиците на морския град, за да го превърнат в истинска цветна столица през уикенда, съобщи Община Бургас. На 5 сцени, разположени на различни места, ще се изявят 16 фолклорни танцови ансамбъла, 6 театрални..

публикувано на 23.04.24 в 12:24

Ученици от НУМСИ с концерт „Пролетта на Вивалди“

"Пролетта на Вивалди" е концерт за струнни инструменти от А. Вивалди и Г. Фр. Телеман, със солисти ученици от Национално училище за музикално и сценично изкуство  "Проф. Панчо Владигеров" - Бургас. Той ще се проведе на  27 април, в 19.00 часа, в..

публикувано на 23.04.24 в 12:09

Среща в Бургас с Неда Антонова и новият й роман "Плодовете зреят нощем"

Неда Антонова представя новата си книга „Плодовете зреят нощем“ в Бургас. Срещата с писателката е от 18.30 часа в Центъра за съвременно изкуство и библиотека. Романът е за една любов, за едно дете, родено по метода „ин витро”, за няколко..

публикувано на 23.04.24 в 09:48