Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Европа търси лечебна иглика

През тази пролет група учени и изследователи на природата канят всички желаещи да вземат участие в най-голямата кампания за наблюдение на лечебна иглика в цяла Европа „Търси се иглика“. Идеята за общоевропейското наблюдение тръгва от една кампания, стартирала през 2019 г. в Естония, в която любители на природата наблюдават цветовете на повече от 200 000 иглики. Кампанията даде нова представа както за приложни, така и за фундаментални изследвания.

Идеята е лесна: отивате някъде сред природата, намирате специфичното жълто пролетно цвете – лечебна иглика (Primula veris) - поглеждате вътре в цвета и изпращате наблюдението си и няколко снимки чрез уеб страницата https://nurmenukk.ee/bg на изследователите. След като периодът на цъфтеж приключи, учените ще анализират данните и ще дадат обратна връзка за откритията на всички участници.“ – споделя Спас Узунов от Българска фондация Биоразнообразие, който координира кампанията в нашата страна.

Интересът към лечебната иглика датира още от времето на Чарлз Дарвин, който я е изучавал старателно. Чрез колективно събиране на информация за вида като типично тревисто растение, учените се надяват не само да научат повече за игликата, но и да усъвършенстват разбирането си за състоянието на други сходни видове, и да може да се оцени влиянието на промените в естествената среда върху някои важни аспекти от биоразнообразието.

Лечебната иглика е хетеростилна – това означава, че различните разновидности на растението са с различни цветове. Наричаме тези разновидности тип S и тип L. За да се възпроизвежда успешно, тип L трябва да разпръсква поленовите си зърна към тип S. Това работи и в обратна посока – поленът от тип S трябва да достига до тип L. Поради това растението не може да се самоопрашва, с което се предотвратява възникването на генетична ерозия. Кръстосаното опрашване насърчава генетичния обмен и увеличава генетичното разнообразие. А то е важен фактор за запазването на жизнеспособността и дълготрайната устойчивост на вида. Потокът на полен между тези два типа цветове се осъществява единствено от опрашващи насекоми, които имат ролята на медиатори в този сложен „брачен договор“. За да осигурим благосъстоянието на растението, трябва да направим това и за опрашващите насекоми – дивите, медоносните и земните пчели, пеперудите и други малки, но безценни помощници.“ – разяснява още Спас Узунов.

В популациите на лечебна иглика съотношението между броя на тип S и тип L обикновено е равностойно - приблизително 50:50. Възникването на дисбаланс намалява възможностите на растенията да откриват подходящ партньор, възпрепятствайки опрашването и генетичния обмен, а това от своя страна намалява жизнеспособността на растенията. Затова участниците ще събират и споделят и тази ценна информация кой тип е растението.

Обикновените затревени площи, които са предпочитани от лечебната иглика, стават все по-редки в модерния свят, което води до спад в растителните популации, които разчитат на тях като място за живот. А това може да причини дисбаланс в бройките от тип L и тип S до такава степен, че единия тип да изчезне изцяло от средата. 

Всеки любител на природата е добре дошъл да се включи в инициативата „Търси се иглика“ – подробности за вида и как да го разпознае, снима и сподели може да намери на https://nurmenukk.ee/bg . Цялата налична информация за кампанията бе преведена от колегите от Естония, вкл. забавното видео, което накратко описва как да се включат желаещите

През 2021 в кампанията се включват повече от 20 държави от цяла Европа. В България партньори са Българска фондация Биоразнообразие и фейсбук групата Растенията в България.Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

181 години от рождението на Стефан Караджа отбелязват в родното му село

181 години от рождението на Стефан Караджа отбелязаха днес в родното му село Стефан Караджово в община Болярово. Венци и цветя пред паметника на националния герой бяха поднесени от кметството и от читалището. С кът за Стефан Караджа читалищните дейци припомнят и за живота и делото на воеводата. В тези дни в Стефан Караджово отбелязват и 117..

публикувано на 11.05.21 в 12:08

Фотоконкурс за селфи от Бургас

„БулевАрт на дигиталните изкуства – селфи уикенд“ отправя своето предизвикателство. Запечатай в селфи твоето любимо местенце в Бургас с хаштаг #selfieburgas и го изпрати на GotoBurgas във Facebook до 16 май. Петте кадъра събрали най-много харесвания до 12:00 часа на 21 май ще бъдат наградени. Снимката може да показва забележителност, атракцион,..

публикувано на 11.05.21 в 10:48

Хористи пяха "Ода на радостта" в атрактивен флашмоб

Над 50 хористи на Държавната опера, хор „Милка Стоева“ и Бургаският духов оркестър инициираха атрактивен флашмоб на Часовника. Те изпълниха химна на Европа - "Ода на радостта" на български и немски език. Флашмобът започна със солово изпълнение на младата Йоана Барантиева. Събитието бе част от програмата, с която морския град отбелязва Деня на Европа...

публикувано на 09.05.21 в 13:56

Арт инсталации създават цветни спомени на "Флора 2021" (ГАЛЕРИЯ)

Националната изложба на цветя „Флора Бургас“ се открива днес. Изложението около едноименния експозиционен център традиционно носи много настроение за бургазлии и гостите на града. От съображение за сигурност тази година то ще се проведе изцяло на открито.  Цветя, отгледани от грижлива ръка и с много любов, от цяла България са..

публикувано на 08.05.21 в 08:59

Природонаучният музей предлага ботаническа разходка в Морската градина

В уикенда „Дни на цветята“ Природонаучният музей ще се включи с ботаническа разходка в Морската градина на Бургас. Специална беседата ще представи интересни декоративни видове дървета и храсти, родом от близки и далечни краища, посадени в Морската ни градина. Местата са ограничени, затова резервирайте вашето на тел. 056/843239. Беседата ще..

публикувано на 07.05.21 в 08:30

Бургаският музей представя икона на св. Георги Победоносец за 6 май

Икона на св. Георги Победоносец ще бъде представена на 6 май в историческата експозиция на Регионалния музей в Бургас. Тя е рисувана през втора половина на ХIХ век. Иконата е част от т. нар. „спасените“ икони, които са били обект на кражби, открити са от полицията и предадени на музея през 90 години на миналия век, разказа главният уредник..

обновено на 05.05.21 в 21:48

"Анхиалски истории" разказват известни българи и емблематични поморийци

В навечерието на патронния празник на Поморие – Гергьовден ще бъде представена новата книга, посветена на града. Премиерата на „Анхиалски истории“ ще се състои от 18 часа в градската художествена галерия "Дечко Стоев". Сборникът събира 25 разказа на видни българи и местни знаменитости. Идеята е на професор Ани Кочева от БАН, която е с поморийски..

публикувано на 05.05.21 в 14:55