Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Инж.Димитър Дудренов: Новият катамаран е с пътнически салон за 24 души

Снимка: Давид СукнаровКатамаран, произведен в Царево, беше спуснат на вода с първи проби в морското пристанище. Идейният проект е от 2018-та година, първоначално е трябвало да бъде завършен през  ноември 2020-та, обясни за БНР Бургас инж.Димитър Дудренов, корабостроител във Варна и проектант на пътническия кораб с работното име D 258:

"Работихме доста върху дизайна, върху външния вид, специално върху корубката. Възложител е "Южнобългарски морски образователен център". Относно главните размери се потрудихме доста, причината е, че още при катамарана, който обслужва остров "Света Анастасия" се наложи да го разширим. Размерите на новия катамаран са 14,30 м. на дължина, с широчина 6,30 м., височина на борда 2,35 м. Изискването беше да бъде хибрид, включва два дизелови двигателя по 120 к.с., два ел.двигатели - генератори, които служат и за подзарядка за акумулаторните батерии. Има всичко необходимо за един кораб,  район на плаване 5 морски мили, до 3 бала, с автономност около 20 часа. Екипаж до 4 души, пътници 24. Предвидено е за хора в инвалидни колички. През октомври-ноември 2020 година беше вече готов катамаранът.  Наложи се да се изчака.

Като корабостроител имам много реализирани проекти  - в Северна Македония, в Норвегия, в България, много са. 
През 1983 се построи завода в Царево. 84-та година беше готов, откъдето започна и строителството на по-малките плавателни  съдове. ", допълни инж. Димитър Дудренов 

След като  премине през изпитанията пътническият кораб ще потегли по свои маршрути.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Масово не се регистрират лични стопанства за отглеждане на животни

В Ямболска област масово се пренебрегва изискването за регистрация на лични стопанства за отглеждане на животни. През последните два месеца не са констатирани заболели диви животни от Африканска чума по свинете, но рискът от разпространение на заразата остава, предупредиха от Агенцията по безопасност на храните в Ямбол.  Няма забрана за отглеждане на..

публикувано на 06.05.21 в 14:08

Русия е отменила чартърните си полети до България до края на май

Русия отмени чартърните си полети до България до края на месец май. Това съобщиха от германската фирма концесионер на летищата в Бургас и Варна. През март е бил последният полет със 143-ма руски туристи, пристигнали по Южното Черноморие, каза Евелина Пулева - туроператор и член на УС на Регионалната туристическа камара в Бургас. На 9..

публикувано на 05.05.21 в 15:19

Кампанията за деклариране на доходите за 2020 приключва днес

Кампанията за деклариране на доходите, получени през 2020 г., приключва днес заради Великденските празници.  Най-предпочитани от данъкоплатците са предварително попълнените данъчни декларации, достъпни чрез персонален идентификационен код.  Полунощ е крайният възможен срок, в който могат да се декларират доходите от 2020 година по електронен път..

публикувано на 05.05.21 в 08:52

Марияна Николова: СПА курортите са пълни

СПА курортите са пълни, хората съчетават различни форми на туризъм, като спа, балнео и уелнес, поклоннически, еко, селски и преходи. Това установи вицепремиерът и министър на туризма в оставка Марияна Николова по време на посещението си във Велинград и района. Тя посочи още, че гостите са основно българи, избрали почивните дни по време на..

публикувано на 03.05.21 в 10:33

Ваксинират работещите в туристическия бранш в Царево

Работещи в туристическия бранш в Царево ще бъдат ваксинирани. Това каза за БНР-Бургас кметът Георги Лапчев. В кампанията ще бъдат обхванати всички желаещи, които са свързани с бранша пряко и косвено, добави той: "За да можем да влезем с още по-добра взаимовръзка с РЗИ - Бургас и да можем да осигурим бързо еренкови ваксини, за да може..

публикувано на 02.05.21 в 14:43
Снимката е илюстративна

Ремонтират водопроводната мрежа в Меден Рудник и Върли бряг

Представители на  „Водоснабдяване и Канализация“ ЕАД в Бургас и „СМК – МОНТАЖИ“ подписаха договор за инженеринг  за обект „Реконструкция и изграждане на ВиК мрежата на кв. Меден Рудник“, част от изпълнението на първия етап на „Интегриран воден проект за област Бургас“, финансиран от Оперативна програма „Околна среда“.  Договорът е на стойност 12 285..

публикувано на 29.04.21 в 17:31

За 4 часа ще се пътува с влак от София до Варна през Карнобат

За 4 часа ще се пътува с влак от София до Варна през железопътен възел Карнобат. Това каза при откриването на обновената гара в Карнобат министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията в оставка Росен Желязков. Той уточни, че ускоряването на пътуването ще е възможно до 2 години, когато ще приключи модернизацията на жп линията Карнобат -..

публикувано на 29.04.21 в 15:13