Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Георги Лапчев: Очакваме от Фонд ФЛАГ да ни отпуснат средства за новия Медицински център

Община Царево, архив
Снимка: Свобода АтанасоваДо 15 май ще продължи общественото обсъждане на намерението за поемане на дългосрочен дълг от община Царево, за изграждане на нов Медицински център. Стойността на дълговото финансиране е 8 млн. лв. Ако бъдат отпуснати средствата, по южното черноморие ще има модерно болнично заведение, развиващо здравни грижи. 

Дългосрочният общински дълг ще бъде отпуснат от фонд ФЛАГ, който не е банка, уточни кметът на Царево Георги Лапчев.

Фонд ФЛАГ финансира такъв тип обекти, които са обществено значими. Обявили сме обществено обсъждане,  то в момента тече, предвид епидемиологичната обстановка е онлайн. Крайният срок за това обществено обсъждане е 15 май.  Община Царево има намерения да изгради нова болнична сграда. В последните години това се превърна в първи приоритет. Община Царево и болница „Пирогов“ подписаха меморандум за сътрудничество. От дълги години търсихме начин за такова взаимодествие. 
Разстоянието от Царево до Бургас е 70 км.,  понякога то е фатално за хората, които се нуждаят от спешна помощ. 
Във връзка с настоящата сграда на медицинския център, няколко пъти правихме обследвания, последният доклад е притеснителен, защото според него тази сграда не подлежи на ремонт. Така общината възложи изготвянето на идеен проект за исграждането на нова сграда, която да отговори на абсолютно всички изисквания, да реализираме нашите идеи, "Пирогов" да се появи тук, това е причината община Царево да тръгне м посоката - поемане на дълг, през този фонд Флаг, да изградим една чисто нова сграда, която на практика ще бъде "Пирогов-Юг" 

По думите на Георги Лапчев за област Бургас и конкретно община Царево този проект  е от голямо значение, защото ще покрива всички здравни нужди на хората от населените места в региона.  Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

И Механото се включи в кръводарителската акция на УМБАЛ Бургас

Професионалната гимназия по механотехника и електроника в Бургас стана поредното училище, което се включи в кампанията на УМБАЛ Бургас "Това не си го правил". Тя приканва абитуриентите да отбележат завършването по атрактивен и запомнящ се начин - като дарят кръв колективно и помогнат за спасяването на човешки живот. Кампанията се организира за трета..

публикувано на 10.05.21 в 14:23

Зелени коридори в две болници в Сливен

Зелени коридори за ваксиниране ще има днес в Сливен.Те ще работят  в болница „Д-р Иван Селимински“ от 10 до 15 часа и в болница  „Хаджи Димитър“ от 16 до 17 часа.  На 9 май ще се извършват имунизации от 16 до 17 часа  само в  „Хаджи Димитър“. И през двата дни ще се използва информационна РНК-ваксина. Над 4 500 са хората в региона получили две дози .

публикувано на 08.05.21 в 08:24

24 са случаите на коронавирус в бургаска област

24 са случаите на коронавирус в бургаска област, в сливенска са 12, в ямболска са 22. 1 123 са новозаразените у нас при направени почти 15 хиляди теста. Положителни са под 8 процента от пробите.86 души  са починалите  за последното денонощие, излекуваните са 2 381.  570 са хората  в интензивни отделения, а общо 5 855 са хоспитализирани. Над 38 хиляди..

публикувано на 08.05.21 в 08:20

Бургаско семейство дарява две инвитро процедури

Две инвитро процедури ще дари бургаско семейство на двойки с репродуктивни проблеми. Благородната инициатива ще се реализира чрез кампанията „Пожелай си". Зад идеята стоят семейство Илиеви, които са се сблъскали с проблема от първо лице, но вече са щастливи родители. Имената на щастливците, които ще имат възможност да сбъднат най-съкровената си мечта,..

публикувано на 07.05.21 в 11:05
Снимка:архив

Случаите на астма се увеличават

Случаите на астма нарастват пред последните години , отбелязват специалистите на днешния Световен ден за борба със заболяването. Мотото тази година е развенчаване на митовете за астмата.  Ковидът не влияе пряко на ръста на заболели от астма. Но епидемията създава организационни трудности за грижата за тези пациенти , признава..

публикувано на 05.05.21 в 16:12

34 нови случая на коронавирус в бургаска област

34 са новите случаи на коронавирус в бургаска област, в сливенска са 19, а в ямболска 2. 367 са новозаразените в страната  при направени 6 206 теста. Положителните проби са близо 6 процента. В болница се лекуват 6670 пациенти, 637 от тях в интензивни отделения.61 пациенти с Covid-19 са починали, 1058 са отчетени като излекувани.  Медицинските..

публикувано на 05.05.21 в 08:22

Безплатни прегледи от нефролог през май

Безплатни прегледи ще предложи през май бургаския диализен център „НефроЛайф“.  Н ефрологът д-р Николай Тодоров ще преглежда в Бургас на 21 май.  Консултациите със специалиста са насочени към пациенти в преддиализен и диализен стадий, за които е необходима високоспециализирана и надеждна оценка на здравословното състояние.   Желаещите да запишат..

публикувано на 03.05.21 в 12:33