Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сериозно напрежение против „Бургас Прайд“ (обновена)

| обновено на 21.04.21 в 14:20
Снимка: БГНЕС

Редица организации и Сливенската митрополия се обявиха против провеждането на „Бургас Прайд“. Събитието на хората с различна сексуална ориентация е планирано за центъра на морския град на 15 май.

Шествие, речи и скандирания са предвидени за организирания „Бургас Прайд“. Това каза неговият инициатор Руси Милев. Целим да постигнем пълно равноправие и толератност, да бъде признат статутът на ЛГБТИ общността, посочи той:

След моята изнесена реч ще започнат скандирания. Ще имаме и шествие. Има няколко скандирания, които обмисляме. Примерно „Фашизмът не е мнение, а е престъпление“; „Не на хомофобията в България“. Аз се обръщам към абсолютно всички, цялата ЛГБТИ общност, във всички градове да излязат на един такъв протест, митинг или някакъв такъв прайд, защото показността, която ние излагаме на показност, точно тя може да доведе до промяна. Защото, ако си мълчим, няма как да се случат нещата“, смята той.

Руси Милев каза, че се очаква в прайда да се включат посланици и дипломати, като визира и участието на посланика на Нидерландия у нас. От посолството отрекоха това. След изпратено от нас запитване, оттам поясниха, че посланик Беа тен Тъшър не е получавала покана за подобно събитие, нито някой от посолството. Заради пандемията те се въздържат като цяло от участия в публични мероприятия. И поясняват, че Кралство Нидерландия работи за равни права на ЛГБТ хората навсякъде по света.

Не толкова деликатни са от Българската православна църква. В писмо до кмета Димитър Николов, митрополит Иоаникий посочва:

Противопоставяме се на публичната и неморална демонстрация на содомския грях, който води до разрушителни последствия за физическото и духовното здраве на хората

Именно църквата беше сигнализирана първо от партия "Възраждане", която остро се обяви срещу провеждането на това събитие. Оттам настояха кметът Димитър Николов да забрани мероприятието, което противоречи, пише в тяхна позиция, на традиционните християнски ценности.

"Не намираме за приемливо за обществото агресивното пропагандиране на нестандартна сексуална ориентация", пише в нея. 

Междувременно, няколко организации започнаха подготовка на контрасъбития. Именно заради това общинският съветник от ВМРО Георги Дракалиев внесе питане към кмета дали ще разреши провеждането на „прайда“:

„В провеждането на този „прайд“ има няколко основни аспекта, които са притеснителни. Един от тях са възможните сблъсъци, които могат да настъпят, тъй като в Интернет се организира насрещен протест. Освен това има петиции с хиляди подписи на бургаски родители, които са против провеждането му и могат да възникнат ексцесии. Второ – този парад е една нарочна провокация, защото той няма да постигне някакви конкретни цели и се организира от един младеж, който търси известност и се храни по този начин от финансиране от различни грантове и организации“, поясни Дракалиев.  

На предното подобно събитие участваха и деца, което е недопустимо, посочи Георги Дракалиев.

Създателят на Фейсбук „Групата на групите“ Мартин Пенчев е един от организаторите на контрапарад по същото време:

Ние не искаме да ни се натрапва тази или онази наклонност. Всеки си има някакви сексуални предпочитания и може да си ги запази за себе си. Тази демонстрация е абсолютно излишна“, поясни Пенчев.

Шествие под наслов „Да защитим традиционните семейни ценности“ инциира и Организацията за закрила на българските граждани. То е планирано да се проведе на 15 май в Бургас, по време и на мястото на организирания „Бургас Прайд“. Председателят на сдружението Бисер Русимов коментира:

Това е един от начините, по който искаме да изразим това, че не сме съгласни хора, определящи се като трети пол и т.н., да парадират по този начин“, посочи Русимов.

Община Бургас е поискала анализ от полицията относно възможността от конфликтни ситуации покрай планирания на 15 май „Бургас Прайд“. Оттам отговориха на наше запитване, че подобни събития са с уведомителен режим. Администрацията уточняват, че  преценката за съответствието на шествието с нормите на закона се все още се извършва. Към момента на депозиране на уведомлението, Бургас е бил в тежка епидемична обстановка и е било невъзможно каквато и да е прогноза за провеждане на масови мероприятия.

Подробности можете да чуете в прикачените файлове. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Преди лятото: Ремонтират ключови пътни отсечки в Бургаско

Няколко ключови пътни отсечки в област Бургас ще бъдат ремонтирани преди началото на активния туристически сезон. Дейностите ще стартират след настояване от страна на народните представители от ГЕРБ, съобщиха оттам. „На територията на област Бургас преминава голяма част от туристопотока през летния сезон. Основни пътища, които са връзка към курортните..

публикувано на 26.04.24 в 17:40

Няма регистрирани случаи на птичи грип на територията на област Бургас

Няма регистрирани случаи на инфлуенца по птиците на територията на Бургаска област. Това съобщи на заседание на Областната епизоотична комисия директорът на Областната дирекция по безопасност на храните  д-р Димитър Германов. Заболяването, известно още и като птичи грип, е констатирано в страната. Изпълнителният директор на БАБХ е дал указание да..

публикувано на 26.04.24 в 17:23

Около 130 ракети са изстреляни от полигона за борба с градушките в Сливен

На всяка минута полигонът за борба с градушките в Сливенска област край село Коньово е изстрелвал по две ракети, но въпреки това градоносният облак удари селата Караново, Брястово, Баня, Червенаково и град Шивачево. Това съобщи началникът на ракетната площадка Даниела Мушкова. Днес в пострадалите села правят оглед на щетите, като на повечето места..

публикувано на 26.04.24 в 16:56

Автомобилни състезатели и любители на бързите скорости се събират с обща кауза в Бургас

Събитие, посветено на пътната безопасност, ще се проведе тази неделя в двора на бургаската професионална гимназия по транспорт.  Професионални автомобилни състезатели и притежатели на едни от най-мощните автомобили в България се обединяват за една обща кауза, а именно безопасността на пътя. Гостите на събитието, състезатели и..

публикувано на 26.04.24 в 14:51

Реконструкция на вътрешна водопроводна мрежа в с. Русокастро, Ливада, Желязово

Със символична първа копка днес официално бе даден старт на проекта за реконструкцията на водопроводната мрежа в с. Русокастро, Ливада, Желязово, общ. Камено. Дейностите се реализират по проект по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014 – 2020 г. Общата стойност на проекта е почти почти 3 млн лв.  Очаква се дейностите да приключат..

публикувано на 26.04.24 в 14:17
Емил Кундев

Главният счетоводител на Сливенска митрополия трябва да бъде освободен

Нередности в ревизията в поморийския манастир „Свети Георги“ откриват миряни от Сливенска епархия. Това се случва след като Светия синод представи листа с шест епископи, сред които да бъде избран нов Сливенски митрополит. Името на епископ Йеротей, игумен на поморийския манастир, не присъстваше в списъка, въпреки, че беше избран през февруари...

обновено на 26.04.24 в 14:09

Започва изграждането на светофар на ул. „Мусала“ в Поморие

Изграждането на светофар на ул. „Мусала“ в квартал „Свети Георги“ започва от днес, съобщават от Община Поморие. Дейностите налагат временна организация на движението по улицата.  Целта е чрез светофара, улицата да бъде разтоварена от тежкия трафик на автобуси, за да се възстанови нормалното двупосочно движение по нея.  Всички междуградски автобуси,..

публикувано на 26.04.24 в 13:18