Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Сериозно напрежение против „Бургас Прайд“ (обновена)

| обновено на 21.04.21 в 14:20
Снимка: БГНЕС

Редица организации и Сливенската митрополия се обявиха против провеждането на „Бургас Прайд“. Събитието на хората с различна сексуална ориентация е планирано за центъра на морския град на 15 май.

Шествие, речи и скандирания са предвидени за организирания „Бургас Прайд“. Това каза неговият инициатор Руси Милев. Целим да постигнем пълно равноправие и толератност, да бъде признат статутът на ЛГБТИ общността, посочи той:

След моята изнесена реч ще започнат скандирания. Ще имаме и шествие. Има няколко скандирания, които обмисляме. Примерно „Фашизмът не е мнение, а е престъпление“; „Не на хомофобията в България“. Аз се обръщам към абсолютно всички, цялата ЛГБТИ общност, във всички градове да излязат на един такъв протест, митинг или някакъв такъв прайд, защото показността, която ние излагаме на показност, точно тя може да доведе до промяна. Защото, ако си мълчим, няма как да се случат нещата“, смята той.

Руси Милев каза, че се очаква в прайда да се включат посланици и дипломати, като визира и участието на посланика на Нидерландия у нас. От посолството отрекоха това. След изпратено от нас запитване, оттам поясниха, че посланик Беа тен Тъшър не е получавала покана за подобно събитие, нито някой от посолството. Заради пандемията те се въздържат като цяло от участия в публични мероприятия. И поясняват, че Кралство Нидерландия работи за равни права на ЛГБТ хората навсякъде по света.

Не толкова деликатни са от Българската православна църква. В писмо до кмета Димитър Николов, митрополит Иоаникий посочва:

Противопоставяме се на публичната и неморална демонстрация на содомския грях, който води до разрушителни последствия за физическото и духовното здраве на хората

Именно църквата беше сигнализирана първо от партия "Възраждане", която остро се обяви срещу провеждането на това събитие. Оттам настояха кметът Димитър Николов да забрани мероприятието, което противоречи, пише в тяхна позиция, на традиционните християнски ценности.

"Не намираме за приемливо за обществото агресивното пропагандиране на нестандартна сексуална ориентация", пише в нея. 

Междувременно, няколко организации започнаха подготовка на контрасъбития. Именно заради това общинският съветник от ВМРО Георги Дракалиев внесе питане към кмета дали ще разреши провеждането на „прайда“:

„В провеждането на този „прайд“ има няколко основни аспекта, които са притеснителни. Един от тях са възможните сблъсъци, които могат да настъпят, тъй като в Интернет се организира насрещен протест. Освен това има петиции с хиляди подписи на бургаски родители, които са против провеждането му и могат да възникнат ексцесии. Второ – този парад е една нарочна провокация, защото той няма да постигне някакви конкретни цели и се организира от един младеж, който търси известност и се храни по този начин от финансиране от различни грантове и организации“, поясни Дракалиев.  

На предното подобно събитие участваха и деца, което е недопустимо, посочи Георги Дракалиев.

Създателят на Фейсбук „Групата на групите“ Мартин Пенчев е един от организаторите на контрапарад по същото време:

Ние не искаме да ни се натрапва тази или онази наклонност. Всеки си има някакви сексуални предпочитания и може да си ги запази за себе си. Тази демонстрация е абсолютно излишна“, поясни Пенчев.

Шествие под наслов „Да защитим традиционните семейни ценности“ инциира и Организацията за закрила на българските граждани. То е планирано да се проведе на 15 май в Бургас, по време и на мястото на организирания „Бургас Прайд“. Председателят на сдружението Бисер Русимов коментира:

Това е един от начините, по който искаме да изразим това, че не сме съгласни хора, определящи се като трети пол и т.н., да парадират по този начин“, посочи Русимов.

Община Бургас е поискала анализ от полицията относно възможността от конфликтни ситуации покрай планирания на 15 май „Бургас Прайд“. Оттам отговориха на наше запитване, че подобни събития са с уведомителен режим. Администрацията уточняват, че  преценката за съответствието на шествието с нормите на закона се все още се извършва. Към момента на депозиране на уведомлението, Бургас е бил в тежка епидемична обстановка и е било невъзможно каквато и да е прогноза за провеждане на масови мероприятия.

Подробности можете да чуете в прикачените файлове. 


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Знаете ли защо трафик кулата в Бургас е наклонена?

13 години с финансовата помощ на ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ се реализират мащабни проекти за модернизиране на пристанищната дейност. Отдава се изключително значение например на дигитализацията. Българските пристанища са водещи по предоставянето на дигитални услуги, а колко са реализираните и колко предстоящите проекти обяснява..

публикувано на 12.05.21 в 22:49

Стартира напоителния сезон за земеделските площи в Сливен и Ямбол

Стартира напоителния сезон за земеделските площи в областите Сливен и Ямбол, съобщи управителят  на „Напоителни системи – Клон Средна Тунджа“ инж. Пламен Иванов. Той увери, че в основният водоизточник  за напояване -  язовир  „Жребчево“ има достатъчно количество вода, за да мине сезона без проблеми.  Към момента в язовир „Жребчево“ има 335..

публикувано на 12.05.21 в 16:40

Община Тунджа назначи 38 младежи

Община „Тунджа“ назначи на работа 38 младежи. От днес по проект „Нова възможност за младежка заетост", схема „Младежка заетост", Приоритетна ос 1: „Подобряване достъпа до заетост и качеството на работните места" на ОП РЧР 2014-2020 г., в селата на община „Тунджа" започват работа 3 7 души на длъжност „Работник-поддръжка" и един на длъжност „Младши..

публикувано на 12.05.21 в 15:18

"Булевард Демокрация" - на 12 май

Най-краткият парламент е вече в историята, а за няколкото заседания успя да приеме промени в един закон, изборния, както и един мораториум. Какво друго свърши и какво не успя – темата ще дискутираме с гостите ни в студиото. Трима вече бивши депутати – Тодор Байчев (БСП), Живко Табаков (Изправи се! Мутри вън), както и Димитър Найденов (Демократична..

публикувано на 12.05.21 в 14:49

До седем години се очаква качеството на живот в Айтос силно да се подобри

Подобряване качеството на живот, икономическото развитие и екологията са основните приоритети заложени в Плана за интегрирано развитие на на община Айтос за периода 2021-2027 г. За изпълнението на целите е предвидено да бъдат вложени над 103 милиона лева, като близо 70 от тях се предвижда да дойдат от различни европейски програми...

публикувано на 12.05.21 в 14:40

Обновяват уличното осветление по още няколко ключови булеварда в Бургас

Напредва изпълнението на проекта за модернизация на уличното осветление в Бургас. Обновлението вече се случи на бул. „Тракия“, бул. „Стефан Стамболов“ - от „Никола Петков“ до „Демокрация“, бул. „Янко Комитов“, ул. „Проф. Яким Якимов“, ул. „Лазар Маджаров“, бул. „Демокрация“ и бул. „Христо Ботев“. „Тази седмица работата продължава по бул. „Тодор..

публикувано на 12.05.21 в 12:24

Продължава рекултивацията на старото депо край Братово

В напреднал етап са дейностите по рекултивацията на старото депо край Братово, съобщават от Община Бургас. Вече са предепонирани отпадъци от клетката на депото и от съседните замърсени терени. Оформена е и рекултивационната повърхност. Доставена е специалната геомембрана, която ще бъде положена върху изравнителния пласт на платото, осигурени са и други..

публикувано на 12.05.21 в 11:30