Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Започна петият конкурс „Приказни истории с БНР Бургас“ (СНИМКИ) (ОБНОВЕНА)

| обновено на 23.04.21 в 20:49Започна петият конкурс „Приказни истории с БНР Бургас“. Той ще продължи до 24 май. Това обяви в Световния ден на книгата инициаторът на събитието Марияна Рачева, от отдел „Реклама“ в обществената медия. От регионален, конкурсът вече е национален, с амбициозния план един ден да го превърнем и в международен.  БНР Бургас спечели тази година наградата "Сирак Скитник", в категория мултимедиен проект за 2020 година,  за четвъртото книжно  издание с приказни истории.

Целта ни е да стимулираме четенето и интереса на децата към книгите, като ги провокираме сами да измислят историите, които искат да откриват между кориците, сподели Марияна Рачева:


"Днес е Денят на книгата. честит празник на всички четящи хора, и които обичат книгите. Всъщност това беше основната идея, която задвижи този конкурс. Много сме щастливи, защото този конкурс с всяка изминала година се разраства, достига до все по-далечни краища на България. Първоначално стартирахме от Бургас и региона, а сега има деца от Русе, от Силистра, от София, Варна, Пловдив, Елин Пелин, от село Лесново. Така от регионален вече е с национални мащаби. С удоволствие обявявам, че финалът е на 24 май. Към момента над 100 са участниците.

Получихме прекрасни истории до момента, чакаме и още на тези деца, които не са изпратили своите до 23 април по една или друга причина. На тези, които се включиха до момента искам да благодаря и изпращам от нашия ефир специални поздрави.
Тази година имаме също много истории с чудовища, но присъстват повече с щастлив край. 
Ако случайно някоя история пристигне след крайния срок, то ние ще направим компромис, защото детското творчество не може да бъде ограничавано със срокове. Получихме в радиото и готови книжки с истории, направени от самите деца.

 Те са безкрайно вдъхновяващи, интересни и красиви. Участниците тази година са на възраст от 4 до 16 години. Имаме амбицията от национален, този конкурс да  се превърне и в международен, защото съм сигурна, че има много българчета в чужбина, които с удоволствие биха написали също своя приказна история, която да влезе в следващия ни проект на "Приказни истории с БНР Бургас"

Това е една следваща стъпка, която да реализираме, допълни Рачева. А до този момент издадохме четири сборника с истории, родени от чистото детско въображение. Книгите намират място в училищните библиотеки, читалища и литературни клубове.
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Катастрофирал ТИР затвори за кратко автомагистрала „Тракия“

Заради катастрофа на ТИР на транспортна фирма между Зимница и Карнобат пътната отсечка тази сутрин беше затворена за 20 минути около 6 часа. Инцидентът е станал в 02.00 часа в района на 317 км в посока Бургас край село Железник. Водачът не е пострадал, но заради завъртането на товарния автомобил, част от превозваните пратки са се пръснали на..

публикувано на 15.06.21 в 06:33

С 13,3 млн. по-малко приходи в община Несебър заради Ковид кризата

Спадът в приходите на бюджет 2020 в община Несебър е 13 млн. и 300 хиляди лева заради Ковид кризата. Това стана ясно при публичното обсъждане на годишния отчет за изпълнението му.  Повече от час продължи обсъждането и последвалите въпроси от граждани в зала „Мелсас“ в Несебър. Защо приходите в заложения бюджет от 70 млн и 265 хил..

публикувано на 14.06.21 в 15:50

"Булевард Демокрация" на 14-ти юни

Темата ни днес е за биоземеделието, което в последните години се радва на голям интерес. Ще научим какво подпомогане предвижда Европа за отглеждането на чиста храна. В Световния ден на доброволния кръводарител БЧК отличи някои, които с жеста си са спасили живот. Несебър актуализира бюджета си - подробности в последния час. Също тогава очаквайте и отзвук..

публикувано на 14.06.21 в 14:32

Ясни са местата за престой на туристическите автобуси в Бургас

Димитър Николов издаде заповед, с която регламентира местата и времето за престой на туристическите автобуси през настоящия летен сезон в Бургас. Това се прави, за да не се получават улични задръствания и да не се нарушава графикът на градския транспорт. Туристическите автобуси, влизащи в гр. Бургас с цел шопинг турове, посещение на музеи, галерии и..

публикувано на 14.06.21 в 12:11
архив, ремонти

До 30 юни с ремонти в бургаския участък на автомагистралата

Движението от 346 до 349 км. в посока София се извършва с повишено внимание в активната и изпреварващата лента поради частични ремонтни дейности на асфалтовата настилка в аварийната лента. Аварийната лента е затворена. Скоростта е ограничена на 90км/ч. Водачите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост. Участъкът е сигнализиран с пътни..

публикувано на 14.06.21 в 09:13

Подкрепа за близо 100 възрастни и хора с увреждания в община "Тунджа"

Близо 100 възрастни и хронично болни жители на община Тунджа ще получат медико-социална помощ по проект, финансиран по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”. Услугата ще се предоставя в продължение на една година. Мобилни екипи ще посещават домовете на хронично болните и хората в риск в 44- те села на община Тунджа, като освен за..

публикувано на 14.06.21 в 08:40

Временна организация на движението в к-с "Лазур" заради ремонт на улица

Община Бургас започва от днес ремонт на тротоара по улица „Карлово", в участъка между ул. „Копривщица" и ул. „Калофер“. За целта докато текат ремонтните работи там ще бъде въведена временна организация на движението. Очаква се строителните дейности да приключат до 30.06.2021 г. Община Бургас се извинява за причиненото неудобство и..

обновено на 14.06.21 в 08:25