Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Старата църква в Добриново се руши, обявена е дарителска кампания (СНИМКИ)


25 000 лв. са необходими за ремонт на покрива на църквата в карнобатското село Добриново. За целта жителите на населеното място са обявили дарителска кампания. Църквата „Свети Димитрий“ е построена през 1879 г. и е паметник на културата. От 60 години насам не е действаща и се руши, а друг храм в селото няма. Ритуалите се извършват по домовете на хората.

Макар и срутения покрив и разграбената вътрешност на храма, части от иконостаса все още са запазени. Старите каменни зидове също. Искаме да си възстановим църквата, казаха жителите на село Добриново:

„От 10 години съществува неписана традиция по Великден – събираме се около 30-40 души, половината, от които са съвсем млади хора, обикаляме църквата без покрив и си правим ритуала“.

„От Добриново сме и милеем за селото. Това хубаво нещо да се руши ли?“

„На 90 години съм. От църквата по-хубаво нямаше. А сега няма къде да идем една свещичка да си запалим. Всичко е рухнало и съборено.“

„Сега за Великден обикаляме, защото не можем да влезем вътре. Покривът е опасен“.

Част от старите жителите на селото още помнят, че в църквата са правени много кръщенета. Първото кръстенето дете там се е казвал Димитър, като името на самия храм. От техните предци знаят, че сградата е построена с усилията именно на местните хора.

Кметският наместник на село Добриново Иван Линов обясни, че  проектът за ремонт на църквата вече е одобрен от Министерството на културата. „Най- голяма нужда има от ремонт на покрива. Той е в изключително лошо състояние. В дарителската сметка сега сме събрали около 4000 лв. Кампанията започна от преди 2 месеца, така че има надежда. Кой с каквото може е добре дошъл – с труд, със строителни материали, никого не сме върнали“, допълни той.

Не сме опитвали да кандидатстваме по програми за финансиране, защото не ни достигат необходимия брой жители, посочи Иван Линов. Ако преди години в селото са живеели 1500 души, то сега те са 90.

Преди години хората помнят, че в църквата е имало много икони, които обаче са били разграбени. Сега са останали само 8-9, които се намират в музея в Карнобат. Ако храмът бъде възстановен, те ще се върнат на предишното си място. Трудно обаче ще бъде да се осигури за постоянно свещеник. „Имам уверението, че ако храмът бъде възстановен, свещеник ще идва периодично. Много е важна вярата. Тя ни крепи и ни обединява“, допълни Иван Линов.

Ако искате да се включите в кампанията: 

Банкова сметка: IBAN BG32STSA93000027805437

BIC STBGSFSA

Църква Св. Димитрий


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Разкопават ул. „Климент Охридски“ за подмяна на канализацията

На 10 май 2021 г. стартират ремонтни дейности по ВиК мрежата на бургаската улица „Климент Охридски“ - в участъка от ул. „Дебелт“ до ул. „Цар Калоян“. Този етап на проекта ще продължи до 21.06.2021 г. За осигуряване на фронт за извършване на изкопните дейности се въвежда временна реорганизация на движението, като в споменатия участък улицата ще е..

публикувано на 07.05.21 в 17:15

„Възраждане“ сигнализира за неправомерна практика на ВиК

За неправомерна практика на ВиК – Бургас сигнализираха представители на партия „Възраждане“. Жители от Айтос, Поморие и Несебър са получили предписания от дружеството да изградят и обезопасят за своя сметка водомерни шахти пред имотите си. От партията посочват, че според Наредба това трябва да бъде направено от ВиК. Според предписанията,..

публикувано на 07.05.21 в 17:12

"Булевард Демокрация" - на 7 май

Това Народно събрание може да остане в историята като най-краткото, но ще е и едно от тези, произвели най-много скандали. Или поне, със сигурност, най-много за най-малко време. След пилетата, кюлчетата и плеймейтките, днес се очакват нови скандални тези от бизнесмена Илчовски. Дали са верни или не - разследването трябва да докаже. А то, до момента,..

публикувано на 07.05.21 в 15:12

Ударни улични ремонти в Община Айтос

По два проекта за рехабилитация и реконструкция на улични настилки, спечелени през Местната инициативна група,  работи Община Айтос. С  402 000 лева ще бъдат подобрени уличните настилки в селата  Малка поляна и Поляново. Рехабилитация и реконструкция за близо половин милион лева предстои в град Айтос. Дейностите са за улиците "Братя..

публикувано на 07.05.21 в 14:11

Море от цветя за Ваня Костова

"Море от нежност ", " Дом от мечти", "Цвете за обич", " Закъсняла любов", "Искам тази нощ нещо да ти кажа" - част от песните, които докоснаха чрез неземния глас на Ваня Костова сърцата на хиляди хора.Те звучаха днес в нейна памет пред   знакови за Бургас места - „Флората", сградата на Общината, Дома на НХК, Морското  казино и Младежкия културен център...

публикувано на 07.05.21 в 13:14
Пристанище Бургас

Ангел Забуртов, ДП „Пристанищна инфраструктура": Работи се по цялостна дигитализация по логистичната верига

Вече 13 години се реализират мащабни проекти за обновяване и модернизиране на пристанищната инфраструктура в страната ни. Те се осъществяват с финансовата помощ на ОП “Транспорт и транспортна инфраструктура“. Това каза Ангел Забуртов, генерален директор на Държавното предприятие „Пристанищна инфраструктура“. Проект за пристанищните съоръжения..

публикувано на 07.05.21 в 13:11
снимки: Община Бургас

Продължава обновяването на спортните площадки в бургаските училища

Професионалната гимназия по сградостроителство и инсталации „Пеньо Пенев“ вече има открита нова спортна площадка в своя двор. Тя разполага с комбинирано игрище за баскетбол и футбол, покрито с изкуствена омекотена настилка, както и с фитнес уреди. Досега теренът беше запустял и не се използваше. Благодарение на активността на училищното ръководство и с..

публикувано на 07.05.21 в 10:57