Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Обединената велика ложа на България чрез фондацията си

"Благотворителност и милосърдие" ще реализира 5 проекта в Бургас

Графичната база ще стане "Младежки център на изкуствата"

| обновено на 16.05.21 в 13:53

Графичната база "Тодор Атанасов" в Морската градина ще стане "Младежки център на изкуствата". Сградата ще бъде реновирана и оборудвана с необходимата техника, за да се ползва от студенти. Проектът е на филиала на Националната художествена академия в Бургас и ще бъде подкрепен финансово от фондацията на Обединената велика ложа на България.

Аз се надявам до няколко месеца да сме реализирали проекта, за да има възможност Графичната база да се използва от студентите ни, съобщи проф. Светозар Бенчев, който е декан на Факултета по изящни изкуства в НХА:

"Ние вече започнахме да почистваме, подреждаме и освежаваме. Наши студенти дори отпечатват литография, но е нужен ремонт на сградата. Тя е в запуснато състояние! Ще се опитаме да оправим първо двора, за да го използваме за Лятна академия за деца. Много сме щастливи, че получихме базата за ползване от Общината за период от 10 години."

"Първият офис на Обединената велика ложа на България извън София създаваме в Бургас, защото срещаме подкрепа на наши приятели и членове, които работят за развитието на града си", каза Николай Божилов, Великият майстор на Обединената велика ложа на България.

Фондацията на организацията "Благотворителност и милосърдие" освен, че ще предостави средства за ремонта на Графичната база ще реализира и още няколко проекта в Бургас. Създава се обучителен център за развитие на млади лидери,  подпомага се финансово Центъра за рехабилитация на деца с церебрална парализа и аутизъм в  кв. Ветрен. Предвижда се известни преподаватели от организацията да гостуват и изнасят лекции в бургаските университети. Ще бъде и учредена награда на името на Пламен Ставрев, който е бил член на ложата. Отличието ще се връчи за първи  път на изпълнител от конкурса "Бургас и морето".   
 

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Булевард Демокрация" на 23-ти юни

Темата ни днес е за програмата за ученически отдих „Отново заедно“, която предвижда с 15 милиона лева за почивката на 30 000 ученици. В първия час ще продължим образователната линия с обучението по програмиране на изкуствен интелект, което започва от следвщата учебна година специализираната IT гимназия. Сагата с шефа на бургаската екоинспекция продължава..

публикувано на 23.06.21 в 14:39

Затварят кръстовището между "Цар Калоян" и "Климент Охридски"

Община Бургас съобщава, че продължават ремонтните дейности по обновлението на ВиК мрежата под ул. „Климент Охридски“. За целта ще бъде затворено кръстовището „Цар Калоян“/„Климент Охридски“ – от 11:00 ч. в четвъртък до неделя. Ще бъде въведена временна реорганизация в района, като обходът на движещите се по ул. „Цар Калоян“ автомобили ще е по ул. „Ал...

публикувано на 23.06.21 в 12:22

БНР за поредна година се ползва с най-голямо доверие у нас, показват данни на "Ройтерс"

Българското национално радио отново е медията, в която гражданите на България имат най-голямо доверие, сочи годишният доклад за 2021 г. на Института за изследване на журналистиката „Ройтерс“ към университета в Оксфорд (Digital News Report). Най-голям дял от българите - 72%, се доверяват на новините на БНР, се отбелязва в проучването. В класацията по..

публикувано на 23.06.21 в 12:08

Отбелязват Еньовден по стара традиция в село Стоилово

По стара традиция и тази година ще бъде отбелязан Еньовден в Странджа. В региона празникът се нарича Яньовден. Програмата ще е в два дни – 23 и 24 юни и ще се проведе в местността „Чадъра“ над село Стоилово. Той се организира от Община Малко Търново, читалище „Просвета“ и кметството в село Стоилово. Програмата ще започне днес вечерта от..

публикувано на 23.06.21 в 11:21

Косят банкети между Смядово и Риш

До 17 ч. днес шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост по път ІІ-73 Шумен - Карнобат в участъка Смядово-Риш. Това съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". Причината е, че ще се извършва ръчно косене на банкети. Трафикът се регулира с пътни знаци.

публикувано на 23.06.21 в 10:44

Служебното правителство ще определи новия размер на социалната пенсия за старост

Новият размер на социалната пенсия за старост считано от първи юли тази година ще определи служебното правителство на днешното си заседание. Увеличението е с 5 на сто, със същият процент и от същата дата ще бъдат индексирани и размерите на отпуснатите до края на миналата година пенсии за трудова дейност.  Сега социалната пенсия за..

публикувано на 23.06.21 в 07:20

Ремонтни дейности затварят участък от ул.„Акве Калиде“ в бургаския к-с „Изгрев“

Община Бургас съобщава, че на  24 и 25 юни (четвъртък и петък), от 08:00 до 17:00 ч. за ремонтни дейности ще бъде затворен участък от ул. „Акве Калиде“ в к-с „Изгрев“ – от ул. „Димитър Аврамов“ до пресечката при бл.60 . Автобусите от градския транспорт ще се движат по ул. „Транспортна“.

публикувано на 23.06.21 в 07:30