Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БНР чества 100-годишнината от рождението на Коста Колев с нов диск и концерт

Първият албум с произведения на патриарха на българския фолклор, издаден от БНР, излиза дни преди юбилея

Маестро Димитър Христов и проф. Сава Димитров
Снимка: Ани Петрова, БНР

Българското национално радио чества 100-годишнината от рождението на патриарха на нашия фолклор Коста Колев с юбилеен диск и празничен концерт. Дни преди рождената дата на легендарния музикант, БНР издаде албум с негови произведения.

Диригентът на Оркестъра за народна музика на БНР Димитър Христов представи диска. Той благодари на генералния директор на БНР Андон Балтаков за реализацията му и на Българска музикална асоциация за инициативата.   

Маестро Христов разказа за живота на Коста Колев и работата му в Радиото, за създаването на Оркестъра във вида, в който съществува и до днес, за образоването на музикантите и синхронизирането на инструментите. "За българската музика Коста Колев е това, което е Иван Вазов за българската литература – патриарх," каза Димитър Христов. 

Димитър Христов, диригент на Оркестъра за народна музика на БНР

"За българския оркестър Коста Колев е това, което е Бетовен за класическата музика," допълни фолклористът Румяна Цинцарска.

"Той работеше с устрем и любов и създаде всичко значимо и важно. Коста Колев не изискваше приемственост и последование. Той сам си ги извоюва, защото беше пълен със знание и можене. Свиреше по селски събори и със сватбарски орекестри, а дирижираше в зала "България". 

Националното радио работеше със солисти и инструменталисти от цялата страна и създаваше национален репертоар. 

По негов пример се създадоха оркестрите към радиостанциите в Пловдив, Стара Загора, Ямбол, Благоевград и т.н., които извадиха съкровища от техните региони," каза Цинцарска и обобщи: "Днес Оркестърът за народна музика на БНР е съставен от по-съвършени и много по-образовани музиканти. Димитър Христов оживява миналото в съвременната естетика, като запазва оркестъра на Коста Колев. Това е естетиката на Коста Колев, която е напълно приета. Защото в неговия оркестър имаше приемственост." 

Румяна Цинцарска

Съпругата на Коста Колев Мария Лешкова, известен изпълнител и диригент, разказа спомени за големия музикант: "Искри излизаха от него! Беше неуморен и всичко постигаше с лекота, любов и такт към изпълнителите."

Мария Лешкова

Дискът "Коста Колев" е първият, издаден от БНР, с негова авторска музика. Албумът съдържа 19 произведения, селектирани от Златния фонд на БНР от Ваня Монева и Димитър Христов. 

Записите са направени между 1964 и 1992 г., а произведенията са изпълнени основно от Ансамбъла за народни песни, чийто наследник днес е Оркестърът за народна музика на БНР. 

Други произведения са изпълнени от Балканджийската група, Леновската група и Белоземската група. Повечето записи са дирижирани от самия Коста Колев, но са включени и такива, дирижирани от Стефан Мутафчиев, Добрин Панайотов и Михаил Йорданов. 

Солисти са емблематични изпълнители като Костадин Варимезов, Михаил Маринов, Румен Сираков, Стоян Величков, Петко Радев и Иво Папазов, както и самият Коста Колев на любимия му акордеон. 

Концепцията на диска е той да представя основно инструменталното творчество на Коста Колев, както и няколко вокално-инструментални творби.

Маестро Димитър Христов връчи първия диск на ректора на НМА "Проф. Панчо Владигеров" проф. д-р Сава Димитров с пожеланието примерът на Коста Колев да достигне до бъдещите музиканти. 

Проф. Димитров посочи символиката в съвпадението на времето, в което честваме 100-годишния юбилей и на Коста Колев, и на Националната музикална академия, която легендарният музикант е завършил.

"Приех, още като декан, като моя мисия в НМА да се изучават фолклорни специалности. Знаково е, че юбилейният ни концерт преди дни започна с изпълнение точно на фолклорните специалности с произведение на Коста Колев," каза проф. Сава Димитров.

Вторият юбилеен диск беше връчен на Ценко Минкин, председател на Съюза на българските композитори, в който Коста Колев е членувал.

"Трябва да се поклоним на делото му и да поздравим БНР, че съхранява, развива, спазва и опазва традициите на първите музикални уредници в Радиото Димитър Ненов и Боян Икономов, към които можем да причислим и Коста Колев," каза г-н Минкин.

Мария Лешкова, Румяна Цинцарска и Ценко Минкин

На 27 май Оркестърът за народна музика на БНР с диригент Димитър Христов ще почете 100-годишнината от рождението на Коста Колев със специалния празничен концерт "Люлка се люля". 

Билетите за концерта бяха разпродадени за часове, затова музикалният празник ще бъде предаван директно в профила на БНР във Фейсбук на 27 май от 19.00 часа. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Есенни събития в Етно кафене и музей

Етно кафене и музей е подготвило програма с различни събития през октомври. Поредното издание на „Есенна Етно Палитра“ се завръща след броени дни с вълнуващи концерти и арт работилници, съобщи Общината. Първото събитие в двора на Етнографския музей е с дата 18 октомври, а началният час е 17.00 часа. На сцената ще се изявят талантите от арт център..

публикувано на 04.10.24 в 17:35
Морска гара Бургас

Конкурсът „Морето не е за една ваканция“ е до 14 октомври

За поредна година един от най-мащабните конкурси в страната - "Морето не е за една ваканция",  събира таланти от страната в две направления - изобразително изкуство и фотография. Крайният срок за участие е 14 октомври, напомнят от Община Бургас.  Всички творби следва да се изпращат на адреса на Центъра: град Бургас, улица "Райна Княгиня" № 11...

публикувано на 04.10.24 в 15:27

Георги Тошев представя документалния филм "Цветана Манева. През времето" в Бургас

Прожекция на документалния филм "Цветана Манева. През времето" предстои днес в програмата на фестивала на изкуствата Порт Прим Арт Фест. Режисьор е Ема Константинова, продуцент и сценарист Георги Тошев, оператор Николай Барулов.  Лентата показва Цветана Манева, днес –когато е изминала 80 години от житейския си път, след над 120 роли в театъра,..

публикувано на 04.10.24 в 11:29

Късометражно кино гостува отново на Порт Прим Арт Фест

Филми, част от селекцията на тазгодишното десето издание на Международен фестивал за късометражно кино "Карантината" ще бъдат представени по време на Порт Прим Арт Фест.  Лентите са в различни жанрове, създадени са от автори от цял свят и имат български субтитри. Входът за прожекциите е напълно безплатен и всички са добре дошли. Куратор на..

публикувано на 04.10.24 в 09:10

Изтъкнати японски музиканти са солисти на симфоничния концерт днес

Предстои официалното откриване на новия Сезон 2024/ 2025 на Държавна опера - Бургас. Днес  от 19 часа в залата на Операта маестро Деян Павлов  ще застане за диригентския пулт на симфоничния концерт с гост‐солисти от Япония: Кийоко Сакаи – пиано, Кожи Оказаки – фагот и Етцуко Оказаки – пиано.  Тримата музиканти са професори в "Мусашино"..

обновено на 04.10.24 в 08:56

Представят "Една испанска пиеса" в Дома на НХК

Спектакълът "Една испанска пиеса" на Малък градски театър „Зад канала“ е част от фестивала на изкуствата Порт Прим Арт Фест.  Пиесата е на Ясмина Реза, режисьор е Бина Харалампиева, а в ролите са Владимир Пенев, Мария Каварджикова, Светлана Янчева, Василена Атанасова и Малин Кръстев.  Отзивите за творбата са блестящи, като сред определенията са..

публикувано на 03.10.24 в 18:00

Вечер на преводача "От Цеца до Цепелин" в дома на писателя

Музикална вечер на преводача, с рецитал на текстове на любими песни предстои на 4-ти октомври в Дома на писателя в Бургас. Събитието е част от програмата на Есенните литературни празници и е озаглавено "От Цеца до Цепелин". Негов идеен двигател е поетесата и преводач Наталия Димитрова, която заедно със своята колежка Елена Петрова са..

публикувано на 03.10.24 в 11:21