Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Плажовете на Южното Черноморие са готови за туристи (обновена)

От днес ивиците трябва да имат спасители и медицински лица

| обновено на 01.06.21 в 13:51
Снимка: БНР-Бургас/Архив


Плажните ивици по Южното Черноморие са готови да посрещат туристи. От днес според концесионните договори те трябва да имат спасители и медицинско обслужване. 

Пред БНР-Бургас Владимир Кисьов от Асоциацията на концесионерите на плажове коментира:

 "Правителството взе адекватно решение, всеки концесионер да реши сам дали да намали, безплатно или да не намали така наречените плажни услуги. Повечето колеги са направили съответните отстъпки, за да можем пак да привлечем българските туристи, тъй като виждаме, че проблемът с коронавируса в Европа и света, все още оказва огромно влияние върху свободните пътувания. Слънчев бряг, Несебър, Созопол и на юг след Созопол, плажовете са подготвени със спасители и медицинско обслужване. Молим се единствено времето да е хубаво!"

По 4 лева ще струват чадърите и шезлонгите на плажовете Арапя и Оазис, стопанисвани от Кисьов. 

Кисьов очаква засилена работа на контролните органи и по-малко нерегламентирани практики в сравнение с миналото лято около цените на чадърите и шезлонгите от страна на стопаните на плажове и собствениците на заведения.

Плажните ивици в Слънчев бряг – северна, централна и южна са готови за старта на новия туристически сезон. Пясъкът е почистен и обезпаразитен, поставени са всички чадъри и шезлонги, съобщи управителят на плажа Кирил Спасов. На Северния и на Южния плаж чадърите са подменени с нови. Ще се следи да се спазват изискванията за безопасност с оглед на ковид- чадърите да са разположени на разстояние от 4,5 метра един от друг.  Осигурени са достатъчно служители, които ще извършват дезинфекция на плажните екстри след всеки турист.

От днес на трите ивици в Слънчев бряг ще бъдат отворени и медицинските пунктове с необходимото оборудване и реанимационни екипи. Монтирани са душовете, а съблекалните за туристите са реновирани.  Назначени са служители по сигурността, които ще следят през цялото лято за реда и спокойствието на туристите. И трите ивици в курорта са носител и това лято на международното екоотличие "Син флаг“.

Плажът на къмпинг юг до Лозенец от днес посреща летовници със спасителни постове и медицински екип. Осигурено е безопасно отстояние между плажните принадлежности, разясни пълномощникът на концесионера Даниел Ризов.

„20 квадратни метра площ е осигурена за плажуване на чадър с два шезлонга. Като там могат да пребивават едно семейство например, а ако са от различни места вече хората най-много двама души се допускат, за да се спазват мерките за безопасност, но обикновено те са близки хора, така че няма проблем в това отношение“

Тази година цените на плажните принадлежности там са намалени наполовина спрямо миналото лято. Таксата за чадъра е  4 лева, а за шезлонга 4,50 лв. Така и концесионната вноска на наемателите ще с 50% по-ниска, както предложи служебният министър на туризма. На къмпинг юг в Лозенец разчитат почти изцяло на българския турист, каза Даниел Ризов и допълни:

„Че ще има туристи, ще има. Разбира се, дълго време имаше ограничителни мерки и сега като намаляха, хората ще дойдат с удоволствие отново на море. Да си пожелаем само хубаво време“

5 лв. ще е цената на плажните принадлежности през този сезон на плаж „Силистар“. Това каза за БНР-Бургас новият му концесионер Кирил Йовнов. Ивицата ни е готова на 99% за туристи, коментира той:

„Цените на плажните принадлежности са 5 лв. за чадър и 5 лв. за шезлонг. Ние не планираме да ги намалим. За сметка на това пък сме предоставили доста по-голяма безплатна зона на плажа за поставяне на слънцезащитни съоръжения, отколкото ни е предвидено по схемата, която е одобрена от Министерството на туризма“, посочи Йовнов.

Поставени са спасителните постове, имаме осигурена и линейка, посочи Кирил Йовнов.




Повече чуйте в звуковия файл. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Трима инвеститори с интерес към Бургас

Общинският съвет в Бургас определи представител на Общото събрание на акционерите на Индустриалния и логистичен парк в Бургас. Това ще е общинският съветник Тодор Йосифов. Докладната записка беше изтеглена в началото на сесията по молба на кмета Димитър Николов. Като мотив той посочи, че се касае  за стартирането на три инвестиции на територията на..

публикувано на 23.04.24 в 10:20

Археологическите разкопки може да забавят проекта за автогара в Созопол

Средновековен некропол откриха при разкопки на мястото на бъдещата автогара в Созопол в началото на април. Обектът се намира в местността „Провлак“ между стария и новия град. Именно добрата локация е причина мястото да бъде избрано за изграждането на автогара. Проектът обаче се отлагаше от около две години, заради съгласувателната процедура с..

публикувано на 22.04.24 в 12:27

С писма и обаждане по телефона, НАП напомня за декларирането на доходите

НАП изпраща имейли или се обажда по телефона на физическите лица, за които има информация, че през 2023 година са получили хонорари, земеделски субсидии, суми от наложени платежи от продажби в Интернет и др., като им напомня, че трябва да декларират и платят данъка върху доходите от тези дейности в срок до 30 април. Данните са вписани в предварително..

публикувано на 22.04.24 в 11:57

Обсъдиха решения за облекчаване наемането на работници от трети страни

Министърът на туризма Евтим Милошев проведе работна среща с Изпълнителния директор на Агенцията по заетостта г-н Смилен Вълов, Старши комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция „Миграция“ в МВР, експерти от Държавна агенция национална сигурност, Министерство на външните работи, Министерство на вътрешните работи и Агенцията по заетостта,..

публикувано на 20.04.24 в 12:00

До 30 април превозвачите могат да подават заявленията за изплащане на държавна помощ

До 30 април превозвачите могат да подават заявленията за изплащане на държавната помощ в подкрепа на разходите за стабилизиране на транспортния отрасъл. Документите могат да се внасят в деловодството на Агенция „Пътна инфраструктура“ и  в офисите на областните пътни управления, Националното тол управление, както и електронно чрез системата за сигурно..

публикувано на 20.04.24 в 11:00

Ръст на туристи от скандинавските страни, Великобритания и Германия очакват в Созопол

Ръст на туристите от скандинавските страни, Великобритания и  Германия се очаква тази година в община Созопол.  "Проблемът с кадрите стои и пред нас. Наистина е трудно да се намерят качествени кадри със заплащане, което да предполага конкурентноспособност на предлаганата услуга. За да оцелеем и да се развиваме като туристическа дестинация, ние..

публикувано на 19.04.24 в 08:05

Как ще финансират ремонта на пътя Царево - Малко Търново

Концепция за основен ремонт на пътя Царево - Малко Търново и мерки за облагородяване на туристически обекти ще бъде подложена на гласуване в интернет.  До 20 април всички заинтересовани ще имат възможност да се запознаят с нея и да попълнят кратка онлайн анкета, чрез която да я подкрепят или да направят коментари или възражения. Получаването на..

публикувано на 18.04.24 в 17:15