Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започват изпитите за придобиване на право за лов

Снимка: СИДП

От тази седмица до 20 юли включително ще се проведат изпитите за придобиване на право на лов, съгласно Закона за лова и опазване на дивеча. Повече от 5 000 са кандидат-ловците за тази година, които ще бъдат препитвани след завършен курс на обучение и практическа подготовка. 

Изпитите ще се провеждат на места, посочени от ловните сдружения по график, предложен от регионалните дирекции по горите и утвърден от Изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по горите /ИАГ/. На една изпитна дата имат право да се явят не повече от 25 човека, като теоретичната и практическа част са на две различни дати.

Теоретичният изпит включва три нива - тест, писмен и устен изпит, като за явяване на всяко следващо ниво трябва да бъде издържано предходното. За 90 минути кандидатите трябва да отговорят на 104 въпроса, които обхващат темите от програмата за теоретична подготовка на бъдещите ловци: дивечознание; ловно законодателство; дивечоразвъждане; стопанисване и опазване на дивеча; начини, методи и средства за ловуване; оръжезнание; ловна кинология; болести по дивеча и оказване на първа медицинска помощ. 

Писменият изпит включва два въпроса от различни раздели на преподавания материал. Кандидатите, допуснати до устен изпит отговарят на уточняващи въпроси на комисията, които са свързани с развитите от тях писмени въпроси. Само издържалите теоретичната част имат право да се явят на практически изпит, който включва стрелба по силует на дивеч (заек) и стрелба по асфалтови панички (дисциплина скейт). За успешно издържал се счита резултат от минимум 6 точни изстрела от 10 изстрела.

Протоколът с данните от изпитите се отразява в интернет-базираната информационна система на ИАГ. 

Изпитната комисия издава на лицата, издържали успешно изпитите, удостоверение за придобито право на лов по образец, утвърден от Изпълнителния директор на ИАГ. 

Тези, които не са издържали изпитите, могат да се явяват на такива следващата година след преминаване на нов курс за подготовка. 

Правото на ловуване се упражнява от ловци, които притежават членска карта и билет за лов, заверени за съответната календарна година, както и разрешително за лов. 

В рамките на изпитната сесия ще се провеждат интензивни проверки от страна на експерти на ИАГ с целта предотвратяване на неточности и нарушения в провеждането на изпитите за придобиване право на лов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Архив

Възрастна жена от Айтос предаде 46 000 лева на ало-измамник

Майка и син от Айтос станаха жертва на телефонна измама. Схемата включва мним служител на „Енергото“ , чрез който мошеникът се добрал до мобилните й телефони. Той позвънил на домашния им телефон и изискал мобилните им номера.  Малко по-късно айтозлиите получили телефонни обаждания от мъже, представили се за служители от Първо Районно управление –..

публикувано на 06.08.24 в 09:52

Катастрофа със загинал затвори пътя Шумен-Карнобат /ОБНОВЕНА/

Ограничено е движението по пътя Шумен-Карнобат в участъка Веселиново - Александрово поради катастрофа между кола и камион.  Водачът на лекия автомобил е загинал, а негов спътник е в тежко състояние,  съобщиха от Областната дирекция на МВР – Шумен.  По първоначални данни, колата се е движела зад тежкотоварен автомобил и се е ударила в задната част на..

обновено на 06.08.24 в 08:51

Окръжният съд ще гледа делото срещу Георги Генджев

Бургаският окръжен съд ще заседава днес по делото за убийство на бургаската учителка Рада Гешева. Обвиняем е 24-годишният ѝ син Георги Генджев. В досъдебното производство той е признал вината си, но на предходното разпоредително заседание обвиняемият очакваше да бъде освободен.  Делото срещу Георги Генджев, който уби майка си Рада Гешева, ще..

публикувано на 06.08.24 в 08:30
Днес е иззета и електрическа триколка, управлявана отново в забранената с пътни знаци пешеходна зона

Задържаха агресивен велосипедист в Сливен, заканил се на полицай

Полицията в Сливен задържа велосипедист в пешеходната зона, след като отказа да предаде велосипеда си на органите на реда, заради въведената забрана за преминаване. Глобата предвидена в обновената общинска наредба е от 200 до 500 лева, след което превозното средство се връща на водача.  Задържания велосипедист се е държал агресивно, отправил е..

публикувано на 05.08.24 в 16:37

20-годишен варненец се удави край Царево

Тялото на удавен мъж е намерено  на скалистия бряг на нос Рохи в землището на Царево, съобщават от ОД на МВР Бургас. Сигналът е подаден около 20:10 ч. в неделя. Униформените установили, че това е 20-годишен варненец. От там не уточняват подробности за причините за смъртта на младия мъж. Тялото му е откарано за аутопсия в отделение "Съдебна..

публикувано на 05.08.24 в 13:23

Цветелина Рандева: По-малко са кражбите тази година на мобилни телефони

В разгара на лятото местни плажуващи и гости от вътрешността на страната отмарят  край морето. От тях обаче се възползват крадците, които и тази година са особено изобретателни в кражбите, каза за БНР Бургас говорителят на областната дирекция на полицията Цветелина Рандева. Какво се краде най много? Ами това, което се намира в..

публикувано на 05.08.24 в 13:14
снимката е илюстративна

АМ "Тракия" е отворена в двете посоки

АМ "Тракия" е отворена в двете посоки, информира бургаската полиция. Заради инцидент, който стана тази сутрин малко преди 8 часа и още една верижна катастрофа случила се малко по - късно, автомагистралата беше затворена и в двете платна в района на пътния възел за Карнобат.   Затворена за движение е АМ "Тракия" около Карнобат При нея загина..

публикувано на 05.08.24 в 12:21