Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Дни на македонската култура започват в Бургас

С изложбата „Предизвикателства и посоки“ днес в Бургас се откриват дни на македонската култура. Експозицията е част от проекта „Свързване“ на Културния информационен център на Република Северна Македония. Експозицията съдържа художествени творби, подбрани специално от дванадесет съвременни автори, които представят техните възгледи и предизвикателства в периода на пандемията от КОВИД-19. Подробностите ще научим от Иво Пецов, организатор на събитията и куратор на изложбата. С него разговаря Елена Димитрова.

"Направихме една тематична изложба, в която всеки един от авторите може да представи своя визуален отговор за това как е преживял този период и кои са били неговите предизвикателства или кои са били творческите посоки, които е поел. Събрахме творби от 12 различни автори, които са изработени с различни техники - графика, живопис, рисунки, фотография, също така и видео".

Дните на македонската култура се провеждат за първи път в Бургас. Те ще бъдат открити днес от 17:00 до 19:00 часа в Културния център „Морско Казино“ с изложбата „Предизвикателства и посоки“. Две филмови прожекции ще продължат програмата на 10-ти и 11-ти юни от 21.00 часа на сцена “Охлюва”.

Интервюто с Иво Пецов можете да чуете в звуковия файл.

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Представят изложбата „Далеч от Африка“ в Библиотеката

В Центъра за съвременно изкуство и библиотека се открива тази вечер изложбата „Далеч от Африка“. Тя е на театралната режисьорка Елена Панайотова и професионалния фотограф Атанас Кънев. От Община Бургас информират, че експозицията отваря за посетители от 18:00 часа. Преди дни тя получи и награда "Пловдив" за принос в културата на града в категория..

обновено на 02.06.23 в 14:48

Бургас е спирка от първото национално турне на Михаела Маринова

Бургас е спирка от първото национално турне на Михаела Маринова. Със серията концерти певицата представя албума си „До безкрай“. Пред БНР-Бургас тя сподели: "Заглавието на този албум е много специално, защото описва именно това, което искам да кажа на хората-че музиката ми ще се лее до безкрай, че няма граници, защото го правя искрено от душа и..

обновено на 02.06.23 в 14:21

Филми, изложби и знакови гости за вековния юбилей на Апостол Карамитев в Бургас

Стогодишнината от рождението на една от най-големите звезди на българския театър и кино – актьорът Апостол Карамитев, ще бъде подобаващо отбелязана в родния му Бургас.  Инициативата на Община Бургас е под надслов „Многоликият Апостол Карамитев“ и ще представи поредица от вълнуващи събития до края на годината, които включват филми, изложби и интригуваща..

публикувано на 02.06.23 в 10:50

Изложба по повод 50 години специалност „Дизайн на порцелан и стъкло“ на НХА

50 години специалност „Дизайн на порцелан и стъкло“ на НХА ще бъдат отбелязани с изложба, съобщават от Община Бургас. Експозицията  е своеобразен диалог, който дава съвременен поглед, резултат от едно наследство. В Академията по изкуства, архитектура и дизайн в Прага (UMPRUM)  са завършили доайените на специалност „Дизайн на порцелан и стъкло“, които..

публикувано на 02.06.23 в 10:42

Откриват изложба "Портрет" в Бургаската художествена галерия "Петко Задгорски"

Около 100 творби от фонда на Бургаската Художествена Галерия "Петко Задгорски" ще бъдат представени в изложба "Портрет". В нея има живопис, графика и скулптура, като експозицията е подредена на първия и втория етаж, съобщи директорът на галерията Георги Динев. „ За първи път организираме такава изложба в Бургас. Фондът ни е..

публикувано на 02.06.23 в 10:20

Връчиха призовете в Националния куклено-театрален фестивал "Михаил Лъкатник"

Наградите на отличените в различните категории в конкурсната програма на Националния куклено-театрален фестивал „Михаил Лъкатник“ бяха връчени снощи в Ямбол. Фестивалът се провежда за 23-и път, като в конкурсната програма участваха 9 постановки.  Голямата награда на фестивала "Играещият човек" журито присъди на Бургаския държавен куклен театър за..

публикувано на 02.06.23 в 07:44

Спектакълът "Мисия Спяща красавица" на ДКТ - Бургас спечели голямата награда "Играещият човек"

Спектакълът "Мисия Спяща красавица" на Бургаския театър спечели голямата награда на Националния куклено-театрален фестивал "Михаил Лъкатник" в град Ямбол. Откриват Куклено-театралния фестивал "Михаил Лъкатник" в Ямбол Девет спектакъла, представени от театрални трупи от Пловдив, Бургас, Хасково, София, Русе, Габрово, Търговище и Ямбол си..

публикувано на 01.06.23 в 22:20