Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В името на вярата:

Построиха църква в Евренозово, освещават я в края на юни

Вече във всички села в Странджа се чува камбанен звън

3
Строежът на църквата "Света Троица"
Снимка: фейсбук, Илиян Янчев



Село Евренозово има вече свой църковен храм. Той е построен с помощта на дарители. Така във всяко от 12 – те села в Странджа вече има църква, съобщи кметът на община Малко Търново Илиян Янчев:

„С даренията на хора от селото и на други добри хора бяха събрани необходимите средства, за построяването на ново на църковния храм. Радостта наистина е голяма и предполагам , че на 26 юни ще бъде едни прекрасен празник за цяла Странджа, защото в тези трудни времена, човек да отдели средства за строеж на църква е много показателно за това колко добро сърце трябва да носиш!“  


В това село е имало църковен храм, който е бил построен през 1929 г.. След обезлюдяването на населеното място, храмът започва да се руши. През 1956 г. Община Малко Търново предписва да бъде съборен, взривяването му става през април 1976 г. във връзка с откриването на Овцекомплекс, за който се очаквало да пристигне Тодор Живков, разказва историята Илиян Янчев:

„Местните хора помнят, че първия път когато са сложили тротила църквата не е паднала и я взривявали втори път. Лесно се разрушава, но трудно се гради и не е лесно да се направи църковния дом! След толкова години ето, че отново ще отекне камбанен звън в село Евренозово.“

Усилията за построяването на храма са започнали през 2006 година със създаването на Инициативен комитет от 20 души за събиране на средства, подготовка и започване на строеж. През годините са правени опити за реализиране на идеята. През 2014 г. е направена първа копка и полагане на камък за строеж на църквата с благословията на Сливенския митрополит Йоаникий. Строителните дейности са започнали през 2015 г. и 6 години по – късно храмът вече е завършен.

Църквата носи името „Света Троица“ и ще бъде осветена от Агатополския епископ Йеротей на 26 юни, след което ще бъде раздаден курбан за всички жители и гости на село Евренозово.

повече може да чуете в звуковия файл:


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Стартира ремонтът на втората база за медицинско въздушно спасяване в Сливен

Започва ремонта на временната оперативна база за спешната медицинска помощ по въздух - "Bulgaria Heli Med Service" (HEMS) на летище „Бършен“ край Сливен. Днес служебният министър на транспорта Георги Гвоздейков обяви началото на ремонта. Временната база ще се помещава в хангар, собственост на община Сливен и вече има сключен договор между страните..

обновено на 11.07.24 в 15:55

Екип от община Болярово посети Италия по проект за европейските културно-исторически ценности

През периода 01.07.2024 г. - 05.07.2024 г. екип от община Болярово посети община Кампанори, регион Тоскана в Италия в рамките на проект: "Присъстващо управление на европейските културно-исторически ценности на традиционните земеделски райони" -winEU.rur.  По време на посещението бяха представени идеите, генерирани по време на местно събитие в Болярово,..

публикувано на 11.07.24 в 12:58

Представят монографията „Бежанският въпрос в българо - турските отношения и установяване на източнотракийски бежанци в България"

Историкът Иванка Делева ще представи през следващата седмица монографията си „Бежанският въпрос в българо-турските отношения и установяването на източнотракийски бежанци в България през периода 1913 – 1925 година“. Автор на тематичното изследване е д-р  Делева, уредник в отдел „История“ на РИМ – Бургас. Научни рецензенти на изданието, което..

обновено на 11.07.24 в 10:19

Още петима се грижат за зелените площи в Община Болярово

За поддръжката на зелените площи в Община Болярово ще се грижат допълнително още пет служители. Новоназначените  започват работа от днес 11 юли 2024г.. Те ще засаждат цветя и поддържат приветливия облик на Стефан Караджово, Оман, Денница и Болярово до 12 декември 2024г. Наетите лица са по Регионална  програма на Агенцията на заетостта. „В нашата Община..

публикувано на 11.07.24 в 09:50

Публично обсъждане на Бюджета на Община Бургас

Публично обсъждане ще се проведе във връзка с бюджета на Община Бургас. То ще е днес от 17.30 часа, в Заседателната зала №1 на Общината. Тогава ще се представи  Годишният отчет за изпълнение на бюджета и на сметките за средства от Европейския съюз на Община Бургас към 31.12.2023 г. Обсъждането се провежда на основание чл.140, ал.4 от Закона за..

обновено на 11.07.24 в 09:14

Плувци от 8 до 68 години участваха в благотворителния маратон "Цонка Тодорова"

180 души се включиха в благотворителния плувен маратон „Цонка Тодорова“. Той се проведе миналата неделя – 7 юли. В плуването с кауза, което се проведе за осма поредна година, участваха и 25 деца на възраст от 8 г до 16 г. Най – малкият участник бе на 8 г., а най - възрастният на 68 г. Продължава записването за благотворителния плувен..

публикувано на 10.07.24 в 18:30

Изследват 20 работници в Ямболско за бруцелоза

Над  20 работници от животновъдни ферми в Ямболска област ще бъдат изследвани за бруцелоза. До момента е регистриран случай на заболяването в крайграничното село Горска поляна. 53 годишен мъж е лекуван в инфекциозното отделение на ямболската болница, след като е пил сурово мляко от заразено животно. Той вече е изписан, но в региона продължава да се..

публикувано на 10.07.24 в 15:56