Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В името на вярата:

Построиха църква в Евренозово, освещават я в края на юни

Вече във всички села в Странджа се чува камбанен звън

3
Строежът на църквата "Света Троица"
Снимка: фейсбук, Илиян ЯнчевСело Евренозово има вече свой църковен храм. Той е построен с помощта на дарители. Така във всяко от 12 – те села в Странджа вече има църква, съобщи кметът на община Малко Търново Илиян Янчев:

„С даренията на хора от селото и на други добри хора бяха събрани необходимите средства, за построяването на ново на църковния храм. Радостта наистина е голяма и предполагам , че на 26 юни ще бъде едни прекрасен празник за цяла Странджа, защото в тези трудни времена, човек да отдели средства за строеж на църква е много показателно за това колко добро сърце трябва да носиш!“  


В това село е имало църковен храм, който е бил построен през 1929 г.. След обезлюдяването на населеното място, храмът започва да се руши. През 1956 г. Община Малко Търново предписва да бъде съборен, взривяването му става през април 1976 г. във връзка с откриването на Овцекомплекс, за който се очаквало да пристигне Тодор Живков, разказва историята Илиян Янчев:

„Местните хора помнят, че първия път когато са сложили тротила църквата не е паднала и я взривявали втори път. Лесно се разрушава, но трудно се гради и не е лесно да се направи църковния дом! След толкова години ето, че отново ще отекне камбанен звън в село Евренозово.“

Усилията за построяването на храма са започнали през 2006 година със създаването на Инициативен комитет от 20 души за събиране на средства, подготовка и започване на строеж. През годините са правени опити за реализиране на идеята. През 2014 г. е направена първа копка и полагане на камък за строеж на църквата с благословията на Сливенския митрополит Йоаникий. Строителните дейности са започнали през 2015 г. и 6 години по – късно храмът вече е завършен.

Църквата носи името „Света Троица“ и ще бъде осветена от Агатополския епископ Йеротей на 26 юни, след което ще бъде раздаден курбан за всички жители и гости на село Евренозово.

повече може да чуете в звуковия файл:
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Булевард Демокрация" - на 21 юни

България е последна в ЕС. Предполагам се досещате, че ще става въпрос за пари, щом сме последни. Но пък не по един, а по два показателя. В случая – по потребление и по Брутен вътрешен продукт на глава от населението. Което е логически свързано – най-малко произвеждаме, значи най-малко ще ядем. Според „Евростат“, цитирани от БНР, т.нар. "фактическо..

публикувано на 21.06.21 в 14:58
Снимката е с илюстративна цел

Катастрофа затруднява движението по пътя Бургас-Варна

Временно движението по път I-9 Бургас - Варна в района на с. Баня се осъществява в една лента поради катастрофа, информират от Агенция Пътна инфраструктура. Шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост. Трафикът в района се регулира от "Пътна полиция".

публикувано на 21.06.21 в 14:45

Международен морски форум събира известни експерти в Бургас

Международният морски форум „Синьото бъдеще - наша отговорност” събира доказани експерти в Бургас. Форумът ще се проведе в Деня на моряка - 25 юни в Международния конгресен център - Зоната за обществен достъп на Пристанище Бургас. Времето за провеждане е от 9:00 часа до 15 00 часа. Организатори на форума са „Пристанище Бургас” ЕАД,..

публикувано на 21.06.21 в 14:27

Бургазлии ще протестират заради ремонта на „Демокрация“

Протест срещу негативните аспекти от ремонта на бул. „Демокрация“ ( подробности вижте в нашата тема ) организират бургазлии. Невъзможност да паркират и да ползват гаражите си са част от проблемите, с които се сблъскват. В участъка пред района на „Демокрация“ 67 беше разчертана буслента, която е с непрекъсната линия, посочи единият от..

публикувано на 21.06.21 в 14:23

Поредна вандалска проява в детски кът в Бургас

Една от новопостроените детски площадки в комплекс „Меден рудник“ стана обект на вандализъм. Съоръжението се намира в района на блок номер 95, а инцидентът се случва на 19 юни в следобедните часове, посочват от община Бургас. Камерите за видеонаблюдение са заснели група младежи, които са се разположили в беседката на детската площадка. В..

публикувано на 21.06.21 в 13:03

Община Сливен с призив да не се вадят решетките на шахти

Община Сливен оправя призив към подрастващите да преустановят с разрушаващите общинска собственост действия, които могат да доведат до сериозни последствия. Подрастващи любители на екстремното колоездене масово премахват решетки от дъждоприемните шахти по главната улица в Сливен, за да практикуват уменията си. Решетките се чупят и не могат..

публикувано на 21.06.21 в 12:32

Как да дишаме по-чист въздух?

Как да дишаме по-чист въздух? Темата е близка и еднакво важна за всички европейци, независимо в кой край на континента живеят-Бургас, София, Мадрид или Брюксел.  Проблематиката на повечето големи градове също е сходна. Тя бе поставена в рамките на тематичен уебинар от Теодор Стойчев, ръководител на Бюрото на Европейския парламент в България..

обновено на 21.06.21 в 12:16