Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Изслушаха вещо лице по делото за плажа край "Росенец"

Снимка: Радио Бургас/Митко Иванов

С изслушване на вещо лице продължи делото за специализираната карта за плажа край т. нар. „сараи“ в „Росенец“. Процесът е по жалба на фирмата „Стрейтлайн“, а един от мотивите е, че теренът не е пясъчен, а е самозалесил се. Парцелът, който досега се водеше земеделска земя, вече е нанесен в кадастралната карта като крайбрежна плажна ивица.

Според адвоката на „Стрейтлайн“ Иван Цанев има съществени разминавания в кадастралната карта и това, което вещото лице е установило на място. „Вижда се, че първо границите не съвпадат. Един от много важните елементи – дюните. Дюните ги няма. Как така изчезнаха? Вещото лице заяви, че в протокола на комисията е присъствал биолог и лице с нужната квалификация, но такова няма. Наредбата изисква това да се направи предварително. Имаме нарушение на самата процедура“, обясни той.

Цанев коментира и заповедта на Агенцията по кадастър за обявяването на плажа, която вече е влязла в сила. „За мен е странно, че са минали толкова години и изведнъж се появява един плаж. Има две вероятности – или до този момент плажът да е съществувал и администрацията да не си е свършила работата, а се дадоха не малко пари за изготвянето именно на тези специализирани карти, или другият вариант е там да няма плаж, а сега по една или друга причина, да се създаде този плаж. Това е и причината за изисканата от мен геоложка експертиза – да проследим назад във времето там има ли наноси, има ли пясък,има ли съществуващ плаж или имаме нещо друго. Някой с тази карта промени границите на България“, посочи адвокатът.  

Вещото лице, което трябваше да направи геоложката експертиза не присъства днес на делото заради лични причини. По искане на адвокат Цанев, съдът прецени да не я възлага на инж. Стоян Илчев. Причината, която посочи адвокатът е, че той няма диплома по специалност геология. Делото е отложено за 17 септември.  


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Стрейтлайн" срещу Община Бургас, делото е днес

Делото за двуетажната постройка на плажа на „Росенец“ до имота, свързван с Ахмед Доган, ще се гледа днес от 16.00 ч., след отлагане. По време на последното заседание стана ясно, че вещото лице е направило отвод поради лични причини. Експертизата сега трябва да бъде изготвена от инж. Димитрина Стоянова, която е поискала удължаване на срока...

публикувано на 16.06.21 в 09:23

Заловиха трима бракониери при нощна акция на язовир Камчия

Трима бракониери бяха заловени при нощна акция на язовир Камчия, съобщават от Изпълнителна агенция Рибарство и аквакултури. Те са засечени при проверка по сигнали на граждани в близост до село Прилеп. Заловени са в момент на излизане от язовира, със съдействието на служители от полицейското управление в Сунгурларе.  На бракониерите са..

публикувано на 15.06.21 в 10:32

Задържаха 22-годишен с шест домови кражби в Горно Езерово

Бургаски полицаи задържаха 22-годишен криминално проявен и осъждан мъж, извършител на шест домови кражби в бургаския квартал Горно Езерово.   Мъжът признал за кражба на инструменти, маса, ел. мотор за пералня от две къщи  в квартала , извършени на 31 май.  В началото на юни след набези в други четири къщи откраднал електрожен, дрелки, ел...

публикувано на 15.06.21 в 08:25

Иван Гешев обсъди с колегите си от Бургас увеличението на престъпленията през лятото

Главният прокурор Иван Гешев проведе работна среща с прокурори и следователи от Апелативна, Окръжна и Районна прокуратура-Бургас. В хода на разговорите бяха обсъдени спецификите на апелативния район и характерните престъпления против собствеността, престъпленията срещу стопанството, свързаните с наркотици, незаконното пресичане на границата,..

публикувано на 14.06.21 в 16:03

Откраднаха 200 лева от храм в Ямбол

Неизвестни са проникнали в ямболския  храм  "Св. Николай Чудотворец".  Разбит е катинара на входната врата на храма, но охранителната система не е задействала. Предстои да бъдат прегледани записите от камерите. По неофициална информация, снощи преди да си тръгнат, служителите са прибрали сумата от кутията с дарения за закупуването на нов полилей...

публикувано на 14.06.21 в 11:48

Съвместно учение за гасене на пожари в Царево с български и турски експерти

Обща тренировка на служители от МВР и от горските стопанства  включи реално задействане на новоизградената сирена система в Царево, Ахтопол и с. Лозенец по предварителен трансграничен сценарий за бедствие „Горски пожар“ и потушаване на пожара с помощта на турски екипи. Турският партньор е закупил 4х4 превозно средство със специален комплект за..

публикувано на 10.06.21 в 16:53

Дете се блъсна в автомобил в Бургас

5-годишно дете се блъсна в автомобил на бургаската улица „Перущица“, съобщават от полицията. Момчето е излязло внезапно на пътното платно  и се е ударило странично в преминаващата кола. Детето е прегледано в УМБАЛ - Бургас и освободено за домашно лечение с контузии по таза, главата и гърдите, без опасност за живота.

публикувано на 10.06.21 в 09:40