Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

БЧК Бургас отличи изявени кръводарители и институцииБЧК Бургас съвместно с Отделението по трансфузионна хематология отбелязаха Световния ден на доброволното кръводаряване. На кратка церемония бяха отличени изявени кръводарители и институции, които през изминалата година са допринесли за популяризиране на кръводаряването. 

От много години насам БЧК Бургас отдава значимото внимание в този световен ден на безвъзмездното  кръводаряване. Част от доброволците, дарили своята кръв в полза на други, получават на този ден скромна благодарствена грамота, каза Десислава Тодорова, специалист в БМЧК:


"Това в световен мащаб е един ден, в който хората биват приканвани да бъдат доброволни кръводарители и да спасяват човешки животи. Ние в БЧК даваме публичност,  колкото се може повече млади хора да бъдат кръводарители. "

Не са редки случаите сред кръводарителите да има и медицински сестри, като Христина Иванова от спешния център в Бургас:

"Давам с удоволствие кръв, но когато мога. Мотивът ми е хуманен. Не може да ти се обадят и ти да кажеш - не мога да дам кръв. Постоянно имаме в спешния център недостиг на кръв. При толкова много катастрофи, винаги имаме нужда от кръв. В сравнение с предходни години съм кръводарявала по веднъж или два пъти годишно, но миналата година се наложи 4 пъти да даря кръв." 


Законът за кръводаряването у нас е от 60-те години, посочи д-р Людмила Желязкова:

"Ние се стремим във всяка една спешна ситуация да реагираме бързо. За целта трябва да имаме депо, което да бъде попълвано постоянно. Затова и призоваваме постоянно за набиране на кръв, защото е нужно определено количество винаги.  На нашите доброволци се дават според закона 2 дни платен годишен отпуск и подкрепителна закуска на стойност 8 лева. В световен мащаб стимулът е минимален. Човек след като дари трябва да си почине и да се възстанови с минимална закуска."
 
По думите на д-р Желязкова – ако този доброволен акт на кръводаряване стане платен или се стимулира финансово, то хората ще започнат да крият за заболяванията си, което ще рискува и живота на тези, на които ще се прелива кръв.

Повече от 100 пъти Андрей Планински е бил кръводарител, а мотивът според него:

"Въпросът е да са помага на хората. От казармата откакто съм излязъл дарявам кръв. Това са вече 20 години. разбрах, че съм рядка кръвна група, надявам се ако някой ден на мен ми се наложи кръвопреливане и за мен да дарят кръв."

Сред наградени кръводарители има и организатори на подобни акции за абитуриенти в учебни заведения. Това са инж.Роза Илиева, директор на бургаската професионална гимназия по механоелектротехника и електроника, както и Мартин Илиев -  директор на  училище „Епископ Константин Преславски“ също в Бургас.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Мерят кръвното и раздават вода в Бургас

Изнесен пункт за раздаване на студена вода, брошури и измерване на кръвното налягане откриха в центъра на Бургас до Часовника. Акцията е с цел предпазване от сериозни здравословни проблеми свързани с горещото време. В нея участват представители на общината, младежи от Българския червен кръст и лекар. Още при отварянето на пункта възрастни хора се..

публикувано на 30.07.21 в 13:25

И днес пункт за помощ и за раздаване на минерална вода до Часовника

Община Бургас и БЧК ще разкрият и днес пункт за помощ и за раздаване на минерална вода до Часовника. Причината са високите температури - над 34 градуса, които ще се задържат до края на седмицата. Пунктът до Часовника ще бъде отворен от 11.00 до 12.30 часа. Той ще се обслужва от доброволци на БЧК - Бургас, които при необходимост ще мерят кръвно..

публикувано на 30.07.21 в 09:33

Доброволци раздават вода в жегите

Община-Бургас и БЧК ще разкрият пункт за помощ и за раздаване на минерална вода до Часовника. Причината са високите температури – над 34 градуса, които ще се задържат до края на седмицата. Пунктът до Часовника ще бъде отворен днес и утре от 11.00 до 12.30 часа. Той ще се обслужва от доброволци на БЧК – Бургас, които при необходимост ще мерят кръвно..

публикувано на 29.07.21 в 10:56
Архив

Ваксинират в мобилни пунктове днес в Слънчев бряг, Несебър и Поморие

Ваксинационна кампания срещу COVID-19 ще се проведе днес от 10 часа в Слънчев бряг и Несебър.  Пунктовете ще са разположени в двора на Центъра по занаятите на ул.“Отец Паисий“ 46 / бившата поликлиника/ в Новия Несебър и пред административната сграда на „Слънчев бряг“ АД в курортния комплекс.  Мобилен пункт ще бъде разположен и в Поморие, на..

публикувано на 29.07.21 в 09:39

За и против задължителна ваксинация

Лекари и социални работници в Бургас са резервирани към идеята за задължителна ваксинация в сектора.  Идеята лансира главния държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Правата вървят със задължения,  казва  директорът на РЗИ д-р Георги Паздеров. Той допълва, че  обществото е общество, когато става въпрос за общественото здраве, да..

публикувано на 28.07.21 в 14:06

13 са новите случаи на коронавирус в бургаска област

13 са новите случаи на коронавирус в бургаска област, в сливенски регион са 7, а в ямболски 1. 193 са новозаразените в страната, това са 0,92 процента от направените 20 910 теста през последното денонощие. Най-много са новите случаи в столицата - 74, следват Пловдив с 19 и Бургас.  В болница се лекуват 729 пациенти, 73-ма са в интензивни отделения...

публикувано на 27.07.21 в 08:37
Студенти по медицина на практика във Второ детско отделение.

Над 90 младежи на практика в УМБАЛ Бургас

УМБАЛ Бургас привлече над 90 младежи по програмата на МОН "Студентски практики". Най-много са студентите от Университет "Проф. д-р Асен Златаров". Те са бъдещи лекари, медицински сестри, рехабилитатори. Болницата е подписала договори за практики и с други висши учебни заведения и сред действащите стажанти има студенти по право, счетоводство,..

публикувано на 26.07.21 в 13:10