Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стела Балтова: Не задължаваме работодателите да ваксинират персонала си


Стикерите за 100% ваксиниран персонал са дискриминационни и ще доведат до различни проблеми за бизнеса. Това посочват от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. Министърът на туризма Стела Балтова коментира, че не изискват  работодателите задължително да ваксинират служителите си. Част от хотелиерите също подкрепят тази мярка. Министърът участваше в кръгла маса в Бургас, свързана със здравния туризъм в страната. От бранша представиха своите предложения, за да се подобри този вид услуга.

Един от проблемите е, че мярката за издаването на стикери за ваксиниран персонал може да доведе до отлив на служители, посочват от БХРА. Според тях имунизацията трябва да е доброволна и да отчита индивидуалните здравни нужди.

„Ние в никакъв случай не бихме си и позволили да поискаме подобно нещо от работодателите, от хората. Същевременно, когато един потенциален турист избира една дестинация, той следи два показателя – единият е свързан със заболеваемостта, а другият е броят на ваксинираното население“, обясни министърът на туризма Стела Балтова.

Един от хотелите в курортния комплекс „Албена“ е сред първите получили този стикер. Очакваме да получим още 10, обясни Маргита Тодорова, търговски директор на „Албена“. „Смятам, че стикерът допринася за по-добрата информираност“, допълни тя.

Нина Сотирова е барман в бургаски хотел и още не е ваксинирана. „Все още обмислям дали да се ваксинирам или не.  От една страна съм съгласна, че е добре служителите да са ваксинирани. От друга пък, ако има странични ефекти от тази ваксина и ти го причиниш на служителя си, правилно ли е“, обясни тя.  

В Бургас днес се проведе кръгла маса, свързана със здравния туризъм в страната. Имаме 4 предложения, за да се подобри тази услуга, посочи Сийка Кацарова, председател на Българския съюз по Балнеология и СПА туризъм. „Първото е подпомагане на българските общини с инфраструктурни проекти, които касаят развитието на здравния туризъм. Втората насока и предложение е да се подпомогнат хотелските комплекси да приведат своите системи за отопление, за отпадни води в съответствие и в унисон със „Зелената сделка“. Другото е дигитализация – ние предлагаме да се създаде специална платформа, която да представя здравния туризъм в национален план с всяка една община – минералната вода, какъв е съставът, показания, противопоказания, кал. Тази национална платформа може да е по подобие на Хърватска и Бавария. Друга тема са ваучерите за здравна превенция – взимаме добрия пример на Чехия“, обясни тя.

Работим активно с Германо-българската камара за привличане на туристи, посочи Стела Балтова.  „По линия на техните здравни каси. В много напреднал стадий е развитието на тези отношения. В момента, разбира се, нашата целенасоченост е ние да имаме един сезон, който е здрав. Да възстановим туризма, макар че той няма да бъде такъв, какъвто беше. Самите туристи подхождат към дестинациите. Те искат да отидат там, където има ниска степен на заразеност от Ковид 19 и много висока степен на ваксинация“, допълни тя.

Министърът посочи, че в момента страната ни е на 23-то място в Европейския съюз по заболеваемост от Ковид 19.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Средните добиви при пшеницата и ечемика са по- ниски в сравнение с миналата година в ямболска област

Приключва прибирането на зърнената реколта в Ямболска област.  Заради засушаването добивите са по- ниски, както при ечемика, така и при пшеницата, отчитат от областната служба „Земеделие“. От декар тази година са прибрани средно по 525 кг пшеница и 560 ечемик, докато миналата година и при двете култури са били около 600 кг.  Притеснително е..

публикувано на 06.07.24 в 13:28
снимката е илюстративна

За проблем с намирането на кадри, сигнализират и екскурзоводите

За поредна година екскурзоводите сигнализират за проблем с кадрите. Не са много младите хора, които искат да упражняват тази професия.  Това обясни Кристалина Пирева, председател на Югоизточния съюз на екскурзоводите „Ваня Райкова“ - Бургас, в която членуват 120 души. "Основният проблем е, че това е сезонна работа. При нас сезонът е 4-5 месеца. А..

публикувано на 05.07.24 в 13:18

Как да плажуваме край дюни, без да ги унищожим

Как туристите да плажуват край дюни, без да ги унищожат? Отговор на този и други въпроси ще дадат от Българска фондация "Биоразнообразие" тази вечер по време на акция по почистването на Бургаската дюна днес ,  в рамките на която ще поставят и две информационни табели.  "Когато има плажуващи, няма много голям шанс дюната да се развие според..

публикувано на 04.07.24 в 12:59

Проверка установи: Няма инвазия на медузи по българското Черноморие

Висока концентрация на медузи в Черно море показва видео в TikTok с хиляди гледания. Не се уточнява откъде и откога е заснето, но сред хаштаговете на видеото е и #България. Към 25 юни видеото е гледано над 725 900 пъти, споделяно над 10 000 пъти и харесано от близо 36 000 потребители.  Сред коментарите има и въпроси за точното местоположение на..

публикувано на 02.07.24 в 12:41

Лабораторни изследвания показаха, че морската вода в Поморие е чиста

След ветровитото време и мъртвото вълнение последните 5 дни по Южното Черноморие, днес морето се успокои. Лабораторни изследвания на морската вода на плаж Поморие-изток показаха, че тя е чиста. Проби за чистотата на морската вода извършиха от независима лаборатория на плаж Поморие-изток. "Резултатите са чисти. За микробиология по-скоро се взема...

публикувано на 02.07.24 в 12:23

Браншът: Държавата бави пристигането на работници от трети държави

Проблемите на туристическия бранш с работниците от трети страни се оказа, че не се изчерпват само със забавените с месеци визи, които трябваше да издадат консулските ни служби. Цялата процедура по престоя им в страната ни също се оказа минирана от законодателите.  Липсата на синхронизация между действията на българските институции води до..

публикувано на 01.07.24 в 16:25

Ретро уикенд от 5 до 7 юли в Бургас

Ретро уикенд ще предложи Община Бургас в края на седмицата. Поредното тематично събитие ще се проведе в периода 5-7 юли, а програмата му включва ден на китайската култура с много активности, киноложка изложба, Гръцка вечер на остров Света Анастасия, както и интересни събития, свързани с духовността и изкуството на Изтока - тридневното събитие в КЦ..

публикувано на 01.07.24 в 11:24