Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Обсъдиха инвестиционния климат на бизнес форум в Бургас /Обновена/Представители на бизнеса и местната власт обсъдиха на форум в Бургас инвестиционния климат и възможностите за привличане на наши и чужди компании. Акцент на срещата бяха добрите градски проекти и въвеждането на умни решения за развитие на бизнеса. 

Във форума са включиха представители на компании в областта на индустрията, търговията, ИТ сектора, финансови институции и местната власт. Христо Ковачев от ИКТ Клъстър Бургас подчерта, че градът наваксва с бързи темпове това, което вече се случи в столицата и в Пловдив.

„Мисля, че Бургас е узрял и е надскочил идеята за това да бъде интересен само през летния сезон. Ние, в ИТ сектора имаме по-скоро с какво да се похвалим. Въпреки затруднената пандемична обстановка от началото на годината до сега имаме 5 нови технологични компании, присъединили се към нашата екосистема. Две от тях откриха офиси, останалите три са в процес“

Предизвикателствата и новите възможности пред града – според местния предприемач Мариян Гергов

„Хубаво е да има повече производства. Дали са големи, малки или средни няма чак такова голяма значение. Важно е тези производства да бъдат с продукти, които да имат по-висока добавена стойност. Това води до повишаване на стандарта“

Кметът Димитър Николов посочи, че бургаският бизнес основно се е фокусирал върху бизнеса със строителство и недвижими имоти и няма предприемачески активности в посока развитие на индустриални паркове.  

Тази роля е изцяло в ръцете на общината и аз се радвам, че Общинския съвет съдейства на администрацията и всички решения в посока подготовка, урегулиране и технически дейности за тези терени се решават бързо“

На форума бяха обсъдени още възможностите за модернизиране на компаниите и внедряването на умни решения за минимизиране на разходите. 

Повече чуйте в звуковия файл: 
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Предложения за регламентиране на превоза на малки туристически групи

Екипът на служебния министър на туризма започна  законодателна инициатива, с цел регламентиране на превоза на малки туристически групи в превозни средства тип 8+1 и изсветляване на този сив сектор. Проблемът година наред остава нерешен.През последните два месеца са били проведени четири работни срещи – една на ниво министри и три – на ниво..

публикувано на 02.08.21 в 15:55

Приятели на морето събраха половин тон отпадъци

Водолази почистиха морското дъно около моста в Бургас . Над 30 чувала с метал, стъкло и пластмаса бяха извадени в инициатива за намаляването на морските отпадъци.  Зоната на моста и любимо място за разходки на жители и туристи, но водите крият не само морски тайни. Мая Русева от общината за извозените в неделния ден отпадъци:..

публикувано на 01.08.21 в 12:14

Тихомир Янакиев: До средата на 2022 г. се надявам да изплатим всички просрочени задължения

Надявам се до средата на следващата година да сме изплатили всички просрочени задължения на община Созопол. Това коментира на изминалата сесия на общинския съвет кметът Тихомир Янакиев. Останали са само част от натрупаните през годините дългове към екоинспекцията.  „Относно задълженията към контрагентите, просрочените задължения, те бяха..

публикувано на 31.07.21 в 16:22

Бургас ще си сътрудничи с Пловдив в сферата на туризма

Бургас ще си сътрудничи с Пловдив в сферата на туризма Невероятен фурор предизвика спектакълът „Път през Тракия“ на ансамблите „Странджа“ и „Тракия“ в Пловдив. Концертът е резултат от съвместен проект на ансамблите, който е реализиран чрез Национален фонд „Култура“ към Министерството на културата. „Успешното партньорство, създадено между..

публикувано на 30.07.21 в 16:01

Буферни паркинги биха решили проблема с трафика в Слънчев бряг

Буферни паркинги в Слънчев бряг биха решили проблема с трафика. Пормени се статута на посетителите, комплексът е пълен.Повечето туристи тази година пристигат с автомобили и движението е много интензивно. Местата за паркиране бързо се изчерпват, каза изпълнителният директор на "Слънчев бряг" АД Златко Димитров и уточни, че понякога се стига до конфликтни..

публикувано на 30.07.21 в 14:24

Туроператори недоволни от последната заповед на здравния министър

Сдружение на туроператорите и туристическите агенти „Обединение „Бъдеще за туризма“ искат редактиране на последната заповед на здравния министър касаеща влизането в нашата страна от червени зони. От сдружението искат документът, който влезе в сила вчера да бъде преразгледан. Според браншът здравният министър попарва и последните надежди на..

публикувано на 30.07.21 в 11:33

Краен срок за подаване на документи за съфинансиране на застраховки на продукция от земеделците

Днес изтича срокът, в който земеделските стопани могат да подават документи за съфинансиране на застраховките на своята продукция. Финансовият ресурс за тази помощ е  5 млн. лева. По схемата за съфинансиране на застраховки могат да кандидатстват фермери, които отглеждат поне 3 декара зеленчуци и поне 5 декара овощни или етерично-маслени култури...

публикувано на 30.07.21 в 08:36