Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Зърнопроизводители: Очакваме по-добра реколта и по-високи изкупни цени (обновена)

| обновено на 17.06.21 в 12:55
Снимка: архив БНРПо- добра зърнена реколта от миналогодишната прогнозират стопаните в Бургаска област. Ечемикът вече е узрял, чакаме дъждовете да спрат , за да можем да започнем да жънем, съобщи Илия Проданов,  председател на Съюза на зърнопроизводителите „Маркели“, в който членуват стопани от общините Камено и Карнобат:

„Не можем да очакваме добиви като в другите части на страната. Тук дъждовете дойдоха по-късно, за ечемика, пшеницата и рапицата е вече много късно. Другото, което е и сега - валежите са локални. Иначе преди това пак си имаше тежки периоди, май месец не капна  капка дъжд! Няма да се повтори трагедията от миналата година, когато имаше по 50 – 100 кг добиви от декар  в цели общини, това тази година няма да го има, всички ще сме над тези цифри.“

Очакванията са 300 – 350 кг от декар  при пшеницата, а при ечемика около 400 кг от декар. При рапицата, много стопани се отказаха, при нея добивите ще са малко над 200 кг. Надеждата за по-добра година земеделските стопани свързват с по-високите изкупни цени на зърното на борсите.

„Миналата година, пшеницата се продаваше за около 300 - 310 лв. за тон, сега стопани са продали на зелено за 400 лв. за тон. „Дали ще е на зърно или на слама“ годината зависи от това кога ще спрат дъждовете. Трябва 2 - 3 дена да не вали и комбайните ще влязат, за да ожънат вече узрелия ечемик “

В Бургаско жътвата започва най -рано в землищата на общините Айтос и Камено, най-вероятно прибирането на реколтата ще е през следващата седмица.

Жътвената кампания ще закъснее тази година, заради непрекъснатите дъждове. Очакванията в различните райони са от силно оптимистични до умерени и с едно наум. Надеждите са за по – добра реколта, но все още е рано да се каже какви ще са добивите и как ще се развие ситуацията с изкупните цени, коментират зърнопроизводители. 

"Като цяло жътвата на ечемик и пшеница се очаква да закъснее средно с около 10-12 дни за всяка от културите, поради по-хладното за сезона време и честите дъждове. Рано е да се правят прогнози за реколтата в региона, все пак добивите ще са около 350 - 400 кг / дка при ечемика и около 400 - 420 кг/дка при пшеницата. Надяваме се и изкупните цени да са по - високи, каквато тенденция има в момента на световните борси", категоричен е председателят на Съюза на зърнопроизводителите в Бургаско Николай Киров.

През миналата година добивите на места паднаха до 50 кг/дка и поне още две години ще бъдат необходими, за да се покрият загубите на земеделците. Към момента състоянието на посевите е задоволително и се очаква добра реколта, но всичко зависи от времето през следващите дни.

Повече може да чуете в звуковия файл:
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Община „Тунджа“ прекрати поръчката за обществен превоз

Община „Тунджа“ прекрати поръчката за обществен превоз на пътници по автобусни линии, които са част от областната транспортна схема, заради писмен отказ на двамата кандидати да сключат договор. Срокът за обжалване на прекратяването е 9 август, след което обществената поръчка ще бъде отново обявена. Общественият транспорт на територията на общината ще..

публикувано на 03.08.21 в 11:06

Предложения за регламентиране на превоза на малки туристически групи

Екипът на служебния министър на туризма започна  законодателна инициатива, с цел регламентиране на превоза на малки туристически групи в превозни средства тип 8+1 и изсветляване на този сив сектор. Проблемът година наред остава нерешен.През последните два месеца са били проведени четири работни срещи – една на ниво министри и три – на ниво..

публикувано на 02.08.21 в 15:55

Приятели на морето събраха половин тон отпадъци

Водолази почистиха морското дъно около моста в Бургас . Над 30 чувала с метал, стъкло и пластмаса бяха извадени в инициатива за намаляването на морските отпадъци.  Зоната на моста и любимо място за разходки на жители и туристи, но водите крият не само морски тайни. Мая Русева от общината за извозените в неделния ден отпадъци:..

публикувано на 01.08.21 в 12:14

Тихомир Янакиев: До средата на 2022 г. се надявам да изплатим всички просрочени задължения

Надявам се до средата на следващата година да сме изплатили всички просрочени задължения на община Созопол. Това коментира на изминалата сесия на общинския съвет кметът Тихомир Янакиев. Останали са само част от натрупаните през годините дългове към екоинспекцията.  „Относно задълженията към контрагентите, просрочените задължения, те бяха..

публикувано на 31.07.21 в 16:22

Бургас ще си сътрудничи с Пловдив в сферата на туризма

Бургас ще си сътрудничи с Пловдив в сферата на туризма Невероятен фурор предизвика спектакълът „Път през Тракия“ на ансамблите „Странджа“ и „Тракия“ в Пловдив. Концертът е резултат от съвместен проект на ансамблите, който е реализиран чрез Национален фонд „Култура“ към Министерството на културата. „Успешното партньорство, създадено между..

публикувано на 30.07.21 в 16:01

Буферни паркинги биха решили проблема с трафика в Слънчев бряг

Буферни паркинги в Слънчев бряг биха решили проблема с трафика. Пормени се статута на посетителите, комплексът е пълен.Повечето туристи тази година пристигат с автомобили и движението е много интензивно. Местата за паркиране бързо се изчерпват, каза изпълнителният директор на "Слънчев бряг" АД Златко Димитров и уточни, че понякога се стига до конфликтни..

публикувано на 30.07.21 в 14:24

Туроператори недоволни от последната заповед на здравния министър

Сдружение на туроператорите и туристическите агенти „Обединение „Бъдеще за туризма“ искат редактиране на последната заповед на здравния министър касаеща влизането в нашата страна от червени зони. От сдружението искат документът, който влезе в сила вчера да бъде преразгледан. Според браншът здравният министър попарва и последните надежди на..

публикувано на 30.07.21 в 11:33