Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Уволниха директора на РИОСВ-Бургас

Детелина Иванова е негодна да управлява интересите на околната среда, заяви министър Асен Личев

Снимка: РИОСВ - Бургас

Детелина Иванова е освободена като директор на Регионалната екоинспекция по околната среда и водите. Тя е отстранена от длъжност от днес със заповед на служебния министър Асен Личев. Причината е издадена от нея заповед, с която се премахва абсолютната забрана за строителство на защитена зона.  Става дума за местността „Каваците“ с два къмпинга „Смокиня“ и „Веселие“.Иванова отказа коментар пред БНР-Бургас, но поясни, че съвеста й е чиста.  

„Заварих 11 директори на РИОСВ, паркове и басейнови директори, които са назначени без конкурс, не съм ги сменил още, ако се докажат ще останат да работя, ако сгафят ги уволнявам веднага, какъвто е днешният случай“, обяви Личев на брифинг. Той поясни, че на 9 април министър Емил Димитров е подписал заповед, която отменя императивната забрана за строителство от 1984 година. Така за дюните в местността „Каваците“ с два къмпинга „Веселие“ и „Смокини“ на практика се въвеждат изключения. Личев добави:

„Аналогично е с режимите по точка Г, която дава възможност на всички, които са свързани с обслужването да влизат вътре, мотивировката в становището на тази госпожа /Детелина Иванова/ е била, че там са се насложили незаконни ползвания, които трябва да се узаконят. Отмених тази заповед като нищожна. Уволних лицето като негодно да управлява интересите на околната среда и мисля, че направих едно добро на България.“

Детелина Иванова бе определена за директор на РИОСВ-Бургас през август 2020 година.  

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Арменската общност в Бургас отбеляза 109 години от геноцида

Бургас почете 109-ата годишнина от геноцида над арменците, извършен в пределите на Османската империя през 1915 година. Присъстваха десетки граждани и общественици.  Пред църквата „Сурп Хач“ в центъра на Бургас прозвучаха химнът на Република България и този на Република Армения. Слово произнесе общинският съветник Мадлен Мутафян: "На този ден е..

обновено на 24.04.24 в 18:37

Планова техническа профилактика на предавател на БНР Бургас

Прекъсвания на ефирния сигнал на БНР Бургас са възможни утре (25 април) за района на Малко Търново.  Причината е редовната годишна профилактика на предавателя на честота 98,9 MHz.  Програмата на общественото радио няма да може да се слуша ефирно в споменатия район днес от 9:00 до 17:00 часа.  Може да слушате програмите на БНР през интернет сайта..

публикувано на 24.04.24 в 17:27

Питат в анкета жителите на „Възраждане“ искат ли етажни паркинги

Община Бургас предлага на жителите на „Възраждане“ идеи за изграждането на етажни паркинги на 5  възможни свободни терена. Това са: Локация 1: между ул. „Дебелт“ и ул. „Цар Калоян“, ул. „Любен Каравелов“ и ул. „Васил Левски“; Локация 2: между ул. „Дебелт“ и ул. „Цар Калоян“, ул. „Ал. Стамболийски“ и ул. „Сливница“; Локация 3: между ул...

публикувано на 24.04.24 в 14:29

Искат църковен съд за двама свещеници

Свещеници от Сливенска епархия с писмо до Светия синод, в което искат църковен съд спрямо двама свещеници, единият от които е и епархийски избирател. В писмото са описани всички нарушения, които двамата са извършили, плюс участието им във фирми и дружества в нарушение на Устава на Българската православна църква. В писмото се..

публикувано на 24.04.24 в 14:17

Рибари протестираха срещу забраната за улов на бяла мида

Безпрецедентна забрана за улов на бяла мида променена от един на три месеца предизвика недоволството на рибари и рибопреработвателни предприятия по Южното Черноморие. Забраната влиза в сила от 1-ви май. Днес близо 100 представители на бранша от Южното Черноморие протестираха пред сградата на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури в Бургас..

публикувано на 24.04.24 в 13:58

Община Созопол търси 60 младежи за участие в „Созопол на младите“

Община Созопол обявява старта на нова инициатива - изграждането на Младежка стратегия. Целта е да превърне нашите градове и села в още по-привлекателни места за живот за младите хора. Стратегията е насочена към създаването на устойчиви и динамични общности, където младите могат да намират възможности за развитие и реализация. В този процес, Общината..

публикувано на 24.04.24 в 11:44

Изплащането на великденските добавки започва от петък

От петък ще започне изплащането на великденските добавки от 100 лева за пенсионерите с пенсии до линията на бедност от 526 лева, съобщават от Националния осигурителен институт (НОИ). Парите ще са налични на 26 април както по банковите сметки на пенсионерите, така и по преводите към пощенските станции. Право на празничните суми имат около 534 000 души...

публикувано на 24.04.24 в 10:23