Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязват Еньовден по стара традиция в село Стоилово

Снимка: БГНЕС-архив


По стара традиция и тази година ще бъде отбелязан Еньовден в Странджа. В региона празникът се нарича Яньовден. Програмата ще е в два дни – 23 и 24 юни и ще се проведе в местността „Чадъра“ над село Стоилово. Той се организира от Община Малко Търново, читалище „Просвета“ и кметството в село Стоилово.

Програмата ще започне днес вечерта от 17.00 ч., когато момичетата ще наберат китки от поляните около село Стоилово, както е било едно време. Всяка от девойките ще направи своето лично цвете, в което ще бъде добавен някакъв нишан като червен конец или метличина, за да го отличава, обясни Милена Дренчева, от читалище „Просвета“. 

„Момичетата се събират извън града на една поляна и ходят за мълчана вода. Водата се нарича така, защото докато я налеят момите трябва да мълчат. Имало е заигравка с момчета в миналото, които са ходели с тях и са ги закачали, за да проговорят. Ако това се случи, момите трябва да изсипят водата и да се върнат обратно да налеят пак друга. Магията на водата е точно, когато е мълчана. Това е пречистващата енергия, защото тогава водата става лековита“, допълни тя.

Обичаят включва и палене на огън, символизиращ слънцето. Според традицията той трябва да се прескача. „На 24 юни сутринта преди изгрева, се излиза навън на висок баир. Първото, което правят момите е да вържат кръстовете си с жилавика или синя жлъчка, за да не ги боли, когато работят някаква селскостопанска работа“, поясни Дренчева.

Програмата включва още традиционното преминаване през венец от 77 билки и половина и мълчано хоро. „77 са познатите билки,  а половината е за незнайната болест“, допълни Дренчева. Неслучайно мълчаната вода ще бъда налята от местностите „Света Троица“ и „Свети Илия“. „Тези места са уникални, диви, около село Стоилово. Едното е много близо. Момите ще отидат да съберат водата по-късно, а по-рано ще се тръгне за другото място. Предвидено е и за хората, които предпочитат по-дълъг маршрут и за тези, които искат по-кратък. Поляната е райско кътче и хората могат да се чувстват обновени и пречистени. Обичаят се прави за здраве, плодородие и благоденствие“, допълни тя. Програмата включва още народни песни и танци, билков чай и странджански зелник.

Пълна програма за Еньовден в село Стоилово:

23 юни

17.00 ч. „Мълчана вода“ – наливане на вода в пълно мълчание от лечебния извор в местността „Света Троица“. Продължителността на прехода е около 1 час и 50 мин.

Лек маршрут със спускане и изкачване през зелени поляни и вековни гори.

18.00 ч. Събиране на билки за венеца от 77 билки

18.30 ч. „Мълчана вода“ – наливане на вода в пълно мълчание от лечебния извор „Свети Илия“. Продължителност на прехода около 40 мин. Лек маршрут през зелени поляни.

19.10 ч. Виене на яньови китки. Народни песни и танци.

24 юни

5.35 ч. Посрещане на изгрева на слънцето, провиране през венец от 77 билки, ръсене с „мълчана вода“, медена питка, яньова буля

6.30 ч. Бране на билки. Откупуване на билките от самодивите.

7.30 ч. Народни песни и танци. Билков чай и странджански зелник 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

За трети път в Сливен разбиват църквата, където служи протестиращият отец Иван Янков

За трети път в рамките на месеца неизвестни разбиват църквата в сливенския квартал „Речица“. В храма „Света Троица“ служи отец Иван Янков, който преди месец в знак на несъгласие с касирането на епархийските избори за нов сливенски митрополит, обяви гладна стачка и скандализира висшия клир на църквата преди Великденските пости, наричайки църквата..

публикувано на 19.04.24 в 18:34

Община Сливен продължава подкрепата за доброволните формирования

Сливенските села Младово и Бинкос бяха домакини на срещите на кмета на Община Сливен Стефан Радев с доброволци от новите формирования „Циклон“ и „Вихър“. Днес той връчи на всеки един от тях защитна екипировка и карта на доброволеца за легитимация. Облеклото е изработено, съгласно стандартите за осигуряване защита на доброволците при изпълнение на..

публикувано на 19.04.24 в 17:21

ПП "Възраждане":Проблемът с пропадналия участък към "Сарафово" се задълбочава

Ситуацията с пропадналия участък между Солниците и „Сарафово“ става все по-сложна, след като в нея се намесва и МОСВ. Това коментират от ПП „Възраждане“ след отговор на областния управител Пламен Янев по темата. От питането на общинския съветник Мариян Иванов става ясно, че екоминистерството ще проверява близкия плаж за наличие на дюни, което ще..

публикувано на 19.04.24 в 14:39
ТД на НАП в Бургас, архив

Наближава крайният срок за дължимите данъци върху доходите от миналата година

До 30 април гражданите внасят дължимите данъци върху доходите си, придобити през 2023 г., напомнят от Националната агенция за приходите. Най-бързо и лесно и по всяко време на денонощието плащането към НАП става чрез виртуалния ПОС терминал (е-услугата на приходната агенция за плащане с карти). Електронната услуга „Справка за задълженията с възможност..

публикувано на 19.04.24 в 14:29

"Православен зов" : Епископ Йеротей може най-ефективно и пълнотворно да работи за обединяване на свещениците и миряните

На 22 април предстои заседание на Светия Синод, на което трябва да се направи нов списък с достоизбираеми епископи, кандидати за сливенски митрополит. Сдружение „Православен зов“ разпространи становище  до медиите относно избора, в което сигнализира, че има опасност епископ Йеротей да не попадне в списъка. Председателят на..

публикувано на 19.04.24 в 13:41

Немската езикова гимназия „Гьоте“ организира благотворителен концерт

Немската езикова гимназия "Гьоте" кани бургазлии на традиционния си благотворителен концерт под надслов "Обич за всички". Той ще се проведе днес и се организира за 12 - та година, като учениците се ангажират с каузата да помогнат на хората с увреждания.  Призивът е да бъдат събрани средства за Защитено жилище за хора с умствена изостаналост, за..

публикувано на 19.04.24 в 09:51

В Айтос провеждат великденска благотворителна кампания "Подари вечеря на пенсионер в нужда"

Доброволците от инициативата „Бъди човек" - Айтос провеждат за поредна  година благотворителна кампания под надслов "Подари вечеря на пенсионер в нужда".  Събират се хранителни продукти и средства за закупуването им, като хранителни пакети ще бъдат предоставени на самотни възрастни хора в Айтоско. Акции те традиционно се провежда за..

публикувано на 19.04.24 в 09:40