Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Отбелязват Еньовден по стара традиция в село Стоилово

Снимка: БГНЕС-архив


По стара традиция и тази година ще бъде отбелязан Еньовден в Странджа. В региона празникът се нарича Яньовден. Програмата ще е в два дни – 23 и 24 юни и ще се проведе в местността „Чадъра“ над село Стоилово. Той се организира от Община Малко Търново, читалище „Просвета“ и кметството в село Стоилово.

Програмата ще започне днес вечерта от 17.00 ч., когато момичетата ще наберат китки от поляните около село Стоилово, както е било едно време. Всяка от девойките ще направи своето лично цвете, в което ще бъде добавен някакъв нишан като червен конец или метличина, за да го отличава, обясни Милена Дренчева, от читалище „Просвета“. 

„Момичетата се събират извън града на една поляна и ходят за мълчана вода. Водата се нарича така, защото докато я налеят момите трябва да мълчат. Имало е заигравка с момчета в миналото, които са ходели с тях и са ги закачали, за да проговорят. Ако това се случи, момите трябва да изсипят водата и да се върнат обратно да налеят пак друга. Магията на водата е точно, когато е мълчана. Това е пречистващата енергия, защото тогава водата става лековита“, допълни тя.

Обичаят включва и палене на огън, символизиращ слънцето. Според традицията той трябва да се прескача. „На 24 юни сутринта преди изгрева, се излиза навън на висок баир. Първото, което правят момите е да вържат кръстовете си с жилавика или синя жлъчка, за да не ги боли, когато работят някаква селскостопанска работа“, поясни Дренчева.

Програмата включва още традиционното преминаване през венец от 77 билки и половина и мълчано хоро. „77 са познатите билки,  а половината е за незнайната болест“, допълни Дренчева. Неслучайно мълчаната вода ще бъда налята от местностите „Света Троица“ и „Свети Илия“. „Тези места са уникални, диви, около село Стоилово. Едното е много близо. Момите ще отидат да съберат водата по-късно, а по-рано ще се тръгне за другото място. Предвидено е и за хората, които предпочитат по-дълъг маршрут и за тези, които искат по-кратък. Поляната е райско кътче и хората могат да се чувстват обновени и пречистени. Обичаят се прави за здраве, плодородие и благоденствие“, допълни тя. Програмата включва още народни песни и танци, билков чай и странджански зелник.

Пълна програма за Еньовден в село Стоилово:

23 юни

17.00 ч. „Мълчана вода“ – наливане на вода в пълно мълчание от лечебния извор в местността „Света Троица“. Продължителността на прехода е около 1 час и 50 мин.

Лек маршрут със спускане и изкачване през зелени поляни и вековни гори.

18.00 ч. Събиране на билки за венеца от 77 билки

18.30 ч. „Мълчана вода“ – наливане на вода в пълно мълчание от лечебния извор „Свети Илия“. Продължителност на прехода около 40 мин. Лек маршрут през зелени поляни.

19.10 ч. Виене на яньови китки. Народни песни и танци.

24 юни

5.35 ч. Посрещане на изгрева на слънцето, провиране през венец от 77 билки, ръсене с „мълчана вода“, медена питка, яньова буля

6.30 ч. Бране на билки. Откупуване на билките от самодивите.

7.30 ч. Народни песни и танци. Билков чай и странджански зелник 
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пръскат с лодка против комари в района на Вая и Мандренското езеро

С помощта на специално оборудвана лодка Дезинфекционна станция – Бургас и екип на ИАРА извършват пръскане против ларви на комари в техните биотопни зони в две бургаски езера. Вече е обработено езерото Вая, предстои да се извърши пръскане и в Мандренското езеро. ИАРА – Бургас съдейства на Дезинфекционната станция за извършване на лаврицидните обработки..

публикувано на 30.07.21 в 11:12

Продължава кампанията за Дома за мъже с умствена изостаналост в Русокастро

Продължава кампанията ни в полза на Дома за възрастни хора с умствена изостаналост в Русокастро. Събираме стари, но запазени мъжки дрехи, чаршафи, завивки, одеяла. Инициативата провеждаме заедно с вас нашите слушатели, за помогнем на обитателите на социалната институция. В Дома са настанени 130 младежи и мъже от 18 до 65..

публикувано на 30.07.21 в 09:30

В Поморие отбелязват 200 години от рождението на Раковски

Документална изложба на Историческия музей в Котел гостува в библиографската експозиция на библиотеката в Народно читалище "Просвета 1888" - Поморие. Поводът е отбелязването на 200 години от рождението на патриарха на българската национална революция Георги Раковски.  Темата на срещата с проф. Пламен Павлов е "Невъзможният Раковски". Началото е в..

публикувано на 30.07.21 в 07:15
Архив

Жителите на с. Маринка готвят блокада заради проблеми с водата

Жителите на село Маринка подготвят протест заради чести ВиК аварии и спиране на водата в селището . Тази неделя те планират да затворят главния път край селото и да блокират за кратко трафика към подходите на Бургас и М. Търново. Кметът Любомир Узунов пояснява: „Когато има авария това означава, че тази загуба се преразпределя..

публикувано на 29.07.21 в 15:44

"Булевард Демокрация" на 29-ти юли

Предвид спецификата на региона туристическите акценти ще са широко застъпени в предаването днес. Служебният министър на туризма се срещна с бранша в Слънчев бряг, където отичтат ръст на украинските летовници. И тази година сме свидетели на феномена резервирана сянка с хавлия, а местата на първа линия се пазят най-трудно - още плажни трикове ще има в..

публикувано на 29.07.21 в 14:50

По-ниски наеми и такса тротоарно право в Сливен

Местният парламент одобри предложението за намаляване на  такса „тротоарно право“  наполовина. Ще бъдат  понижени  и наемите на заведения за обществено хранене, питейни заведения и кафе-сладкарници. С 50 % падат и  концесионни  възнаграждения, дължими  за  общински обекти. Сред тях попадат стадионът в местността  Карандила, Спортен комплекс „Хаджи..

публикувано на 29.07.21 в 14:43

И хеликоптер гаси пожара над Твърдица

Локализиран е горският пожар, пламнал във вторник над град Твърдица. В гасенето днес, освен огнеборци, горски служители и военни отново се включи хеликоптер, за да бъдат изгасени вътрешните огнища.  Пожарът е ограничен и под контрол, но рискът от ново разпалване остава, обясни кметът на Твърдица Атанас Атанасов. " Има вторични огнища, с покачване на..

публикувано на 29.07.21 в 11:59