Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Центърът за рехабилитация в кв. "Ветрен" вече работи всекидневно

Снимка: Община Бургас

Центърът за рехабилитация на деца с увреждания в бургаския квартал „Ветрен“ вече работи целодневно. Това стана възможно, след като кметът Димитър Николов откликна на искане на родители.

Поради големия интерес от родителите, центърът вече ще работи от 14.00 до 18.00 часа, всеки делничен ден.

За тази цел в рехабилитационния център са назначени още 2 рехабилитатори, 1 медицинска сестра и 1 санитар, които да обезпечат втората смяна.

Центърът във Ветрен предлага диагностика, комплексно лечение, рехабилитация и психологична помощ на деца от 0-18 години, страдащи от детска церебрална парализа, деца със соматични увреждания, причинени от инфекциозни заболявания и деца с аутизъм.

Той е единственият в целия Югоизточен регион, който предоставя процедури, раздвижване и рехабилитация в басейн, използващ лечебните свойства и ползите на минералната вода. Тя е подходяща за лечение и профилактика на редица заболявания и има благотворно действие за укрепване на общото състояние на организма.

Минералната вода е подходяща за лечение на заболявания на опорно-двигателния апарат, нервната система, състояния след фрактура на костите, последици от травми и наранявания и много други. Ползите от водолечението в басейна са най-големи при децата със синдром на Даун, церебрална парализа и деца с аутизъм.

Центърът се стопанисва от общинския „Диагностично-консултативен център I“, а специалистите, които обслужват децата са от Центъра за комплексно обслужване на деца с увреждания „Св. Стилиан“ /бившето Дом за медико-социални грижи за деца „Вяра, Надежда и Любов“/.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Костадин Ангелов

Здравната комисия с извънредно заседание заради ситуацията с коклюша

Данни за разпространението на инфекцията коклюш у нас и информация във връзка с починалите от болестта две бебета в Кюстендил ще бъдат представени пред парламентарната Комисия по здравеопазване, на извънредно заседание . Депутатите ще изслушат ресорния министър, главния държавен здравен инспектор, директорите на агенция Медицински надзор и на..

публикувано на 23.04.24 в 08:43

Нови четири деца от Бургас са диагностицирани с коклюш

Нови четири деца от Бургас са диагностицирани с коклюш, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. С тях регистрираните случаи на инфекциозното заболяване в областта от началото на годината до сега стават общо десет.   „Положителните резултати на четирите деца са потвърдени от лаборатории в града в петък следобед. Днес колегите от..

публикувано на 22.04.24 в 13:33

Млади лекари преглеждаха в с. Дебелт

Над 80 профилактични прегледа извършиха от  Сдружение на “Младите лекари” в с. Дебелт. Сред тях е имало 75%  жени, и 25% мъже, като с редната възраст е била 73 години. Раздадени са множество информационни материали. С провеждането на подобен тип акции, Сдружение “Младите лекари” продължава да поддържа опазването на здравето с навременни, регулярни..

публикувано на 22.04.24 в 12:16

В общинската болница в Елхово търсят лекари

Липсата на лекари е основен проблем за съществуването на общинската болница в Елхово. Лечебното заведение  е в добро финансово състояние, през годините е оборудвано и с нова техника. Общината отпуска достатъчно средства за  Многопрофилната болница „Св. Иван Рилски“, но проблемът е в липсата на лекари, кзаа кметът на общината Петър Гендов..

публикувано на 22.04.24 в 07:15

18 общини и 9 болници са част от стратегията за интегрирана здравна грижа за деца

18 общини и 9 болници са част от стратегията за новия модел на интегрирана здравна грижа за деца в Югоизточния регион, в който община Бургас е водеща. Той бе представен в Бургас и е част от Концепциите за интегрирани териториални инвестиции.  Участват два университета – този в Стара Загора и университет "Проф. д-р Асен Златаров“. Три основни..

публикувано на 19.04.24 в 15:21

Пилотно в Бургас: Телемедицина в действие /ВИДЕО/

Около 2000 потребители на осем социални услуги в Бургас могат да се консултират със специалисти чрез станция за телемедицина. Това може да става от домовете им чрез таблети и видеовръзка с лекар. Инициативата е на общината и действа пилотно в морския град. „Здравейте, аз съм д-р Стамен Пишев от ДКЦ 1 и днес ще ви консултирам, може да..

обновено на 18.04.24 в 15:25

Предлагат създаване на система с GPS устройства за хора с деменция в Бургас

Предложение за създаване на система за предоставяне на GPS устройства на хора, страдащи от деменция е внесено за разглеждане в Общинския съвет в Бургас.  Докладната записка е на общинския съветник от Продължаваме Промяната – Демократична България д-р Мартин Кръстев. Предложението е насочено и към хората със заболявания, водещи до проблеми с..

публикувано на 17.04.24 в 12:38