Георги Андонов сам демонтира скулптурата си на Боян Мага

5
Скулптурата на Боян Мага преди и сега
Снимка: БНР Бургас

Скулптурата на Боян Мага в зоната за обществен достъп на Пристанище Бургас е била демонтирана от нейния автор. Това потвърди за БНР Бургас скулптурът Георги Андонов, създал противоречивия монумент. Той е категоричен, че в тези действия няма политическа намеса. 

"Политиката няма място в моето изкуство. Аз съм решил да премахна скулптурата преди изборите, за да видя каква ще е тяхната реакция. Това е част от моя пърформанс", сподели Андонов. 

Той допълни, че не е решил кога и дали инсталацията на Боян Мага ще бъде върната на мястото си. 

ГЕОРГИ АНДОНОВ

На въпрос дали е случайно, че масонските знаци са заличени, авторът на пластиката заяви: 

"Не е случайно, аз ги изтрих, защото обществото явно не е готово."

Покриха с найлон статуята на Боян Мага в Бургас


Припомняме, че пластиката на човек с вериги и с две лица – човешко и вълче и масонски символи в основата, доведоха до сериозни дискусии в общественото пространство. Близо четириметровата скулптура е на Боян Мага, сочен за един от създателите на богомилството.


Най-остро срещу монумента реагира една от политическите партии. Те сравниха символите като такива, които са използвани в сатанистки ритуали, а скулптурата – като отблъскваща и призоваха тя да се премахне, иначе те ще предприемат действия в тази посока.


Сливенският митрополит Йоаникий се обяви против паметника на Боян Мага

Преди няколко месеца в свое изявление Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Йоаникий също изрази своето възмущение от факта, че  статуята е поставена на публично място, без тази инициатива да е била предмет на обсъждане с обществеността  и отговорните институции.  


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

Свързани новини

Покриха с найлон статуята на Боян Мага в Бургас

Представители на ПП „Възраждане“ покриха с найлон статуята на Боян Мага в Бургас .  „Паметникът не кореспондира нито с истината, нито с историята, нито с християнските ценности в България. Този паметник се появи през януари тази година. Много..

публикувано на 25.04.21 в 16:45

За Боян Мага, масонските символи и как една скулптура просто изникна

Една любопитна скулптура се появи преди дни в Зоната за обществен достъп в Бургас и буквално взриви общественото мнение. Леко стряскащата визия на човек с вериги и с две лица – човешко и вълче и масонски символи в основата, доведоха до..

публикувано на 17.02.21 в 14:30
ВИЖТЕ ОЩЕ

Янев за Covid сертификата: Аз съм склонен да понеса цялата политическа отговорност

Фирмите ще бъдат компенсирани от държавата заради поскъпналия ток на борсата със 110 лева на мегаватчас за октомври и ноември. Помощта ще получат н ад 600 хиляди небитови абонати, обяви премиерът Стефан Янев: За целта са предвидени 450 милиона лева..

публикувано на 21.10.21 в 17:25

В Сливен протестираха срещу зелените сертификати

Граждани протестираха в Сливен срещу въвеждането на зелените сертификати. Тя изразиха недоволството си пред сградата на общината, като призоваха останалите граждани да се присъединят към тях. Те коментираха, че протестът им ще бъде ежедневен.  С..

публикувано на 21.10.21 в 16:07

ЦИК: Без Covid сертификат за изборите - нито за членовете на СИК, нито за гласоподавателите

На изборите на 14 ноември Covid сертификат няма да бъде изискван нито от членовете на секционните комисии, нито от гласуващите, обявиха от Централната избирателна комисия. До края на месеца в страната ще бъдат доставени нови 1600 устройства за..

публикувано на 21.10.21 в 15:42

"Булевард Демокрация" на 21-ви октомври

Темата днес е за зеления сертификат и достъпът до закрити обществени места. Освен в столични молове, опашки имаше и в бургаските. Как новата реалност се отразява на достъпа до културни институции в града и при какви условия работят те, очаквайте също в..

публикувано на 21.10.21 в 14:58

Протест срещу Covid сертификатите втори ден в Бургас /ОБНОВЕНО/

Над 100 души се включиха във втория ден на протеста срещу зеления сертификат в Бургас. Със скандирания „Оставка“ и плакати с надписи „Ваксинацията е избор, а не задължение“ шествието им започна от Регионалната здравна инспекция и премина по два от..

обновено на 21.10.21 в 13:59

Чистят речни корита и дерета в община Бургас

Служители на община Бургас извършват почистване на речните корита, дерета и отводнителни канавки от наноси и растителност. Акцията стартира през пролетта и ще продължи до края на месец ноември. Отстраняването на наносите и растителността се извършва..

публикувано на 21.10.21 в 13:23

Заради зеления сертификат падат спектакли и концерти

Зеленият сертификат удари и културните институции. Ръководителите на театри, кина, музеи и галерии си задават въпроса как ще оцелеят. Проблемът е ниският процент ваксинирани в България, което автоматично води до отлив на публика. В Бургас падат..

публикувано на 21.10.21 в 12:25