Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приключи етап от подводните археологически проучвания в залива „Ченгене скеле“

Завършиха подводните проучвания в района на нос Чироза, намиращ се между кв. Крайморие на град Бургас и Рибарското селище „Ченгене скеле“. Те бяха изцяло финансирани от Община Бургас и се осъществиха от археолози от Националния исторически музей – София и Регионален исторически музей – Бургас, под научното ръководство на проф. д-р Иван Христов, заместник-директор на Националния исторически музей – София.

В резултат на едномесечната археологическа експедиция на сушата бе изяснена планировката и времето на използване на укрепен късноелинистически обект, разположен на едноименния нос.

Освен основи на оградна стена и дълбок ров са открити и основите на масивна многофункционална двуделна кула, заемаща площ около 100 кв. м. Кулата изглежда е своеобразен прототип на съвременните фарове. От нея са изпращани светлинни сигнали до кораби, пътуващи каботажно покрай Аполония Понтика (дн. Созопол), полуостров Атия (античната Антея), в посока Анхиало (дн. Поморие) – нос Емине. Преди построяването на тази сграда, тук изглежда е осъществявана и култова дейност – открито е голямо вкопаване, запълнено с пепелява пръст с животински кости, керамика и дори гроб, в който е бил погребан мъртвец без инвентар.


Разкритият обект на суша попада в границите на по-голям археологически комплекс, който се развива под вода. В миналото, когато водите на Черно море са били по-ниско и сушата е влизала много по-навътре в залива Ченгене скеле, в югоизточното подножие на нос Чироза са били изградени поне две постройки, свързани с древно пристанище, разположено пред сегашния подводен риф на Чироза. Археолозите обръщат внимание на откриването на няколко интересни находки.

На първо място това е каменен гръцки щок. Той представлява блок с дъговидна форма и правоъгълно сечение. Откритият щок е бил част от т. нар класическа дървена котва. Най-ранните изображения на каменен щок върху аполонийските монети се датират за VI в. пр. Хр.


Друг предмет, на който археолозите обръщат особено внимание е каменна бойна топка, извадена от водата в края на подводния риф. Тя е част от колективна находка от сходни предмети, които се събират от предходния археологически сезон. Топката тежи 8,6 кг и е с диаметър 18 см. В античния свят са познати редица случаи, при които в армейските контингенти има специални войници, които мятат каменни ядра и такива, които използват обсадни машини, изстрелващи по-тежките камъни. Смята се, че първообраза на тези машини бил изобретен през 399 г. пр. Хр.

Открити са и многобройни части от амфори, керамични съдове, част от каменна ръчна мелница и много други находки, които ще намерят място в новата експозиция на Туристическия комплекс „Ченгене скеле“. Находките се датират в широките граници от IV в. пр. Хр. до XI - XII в.


Тазгодишната подводна експедиция успя да добави нови данни за залива Ченгене скеле през различните исторически епохи. Планира се експедицията да продължи и през есента.

До скоро историята на залива е била илюстрирана само от писмените сведения на пътешествениците от XVII-XIX век като Евлия Челеби, граф. П. Толстой, Жан Белен, Шарл дьо Пейсонел, Жан-Батист дьо Шевалие и Хенри Диърборн. За историята на залива и пристанището Ченгене скеле от XVII до ХХ в. предстои да се отпечата сборник, в който намират място статии на историци и археолози от РИМ – Бургас и НИМ.

Планира се и издаването на сборник с резултатите от археологическите проучвания на н. Чироза и неговата акватория.

Откритите през миналата година от проф. Христов и д-р Найден Прахов (директор на Центъра за подводна археология в Созопол) стъклени съдове от XVIII век, вероятно от потънал при буря кораб,  допълнително маркират използването на залива в по-късни исторически периоди. Оказва се, че в залива Ченгене скеле има следи от товарно-разтоварни дейности и съпътстващо корабоплаване през Античността и Средновековието.

През 2021 г. се осъществява и втора подводна експедиция, отново финансирана изцяло от Община Бургас в сътрудничество с Регионален исторически музей – гр. Бургас. Тя се изпълнява от Центъра за подводна археология в Созопол, под ръководството на д-р Найден Прахов, и има за цел издирване на подводни археологически обекти в залива Форос и в залива Ченгене скеле.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Забавна игра ще съпътства тази година цветното изложение „Флора“ в Бургас

Забавна игра ще съпътства тази година цветното изложение „Флора“ в Бургас. Флаери, свързани със събитието, се намират от днес в няколко културни обекта в града, както и в автобусите на градския транспорт, съобщават от Общината.  След като ги откриете и попълнете данните си в брошурите, може да ги пуснете в кутии, които ще бъдат поставени на централния..

публикувано на 16.04.24 в 15:47
Стара картичка от Великден. Лична колекция на Соня Кехлибарева

В Етнографския музей разказват как в Бургас са посрещали Великден

Публична лекция, посветена на  Великденските празници и тяхното отбелязване в морския град в миналото, ще поднесе  Етнографския музей в Бургас . Тя е насрочена за  днес  от 17:30 часа, в презентационната зала. Темата ще поднесе  Соня Кехлибарева, която е краевед, изследовател на историята на стария Бургас. Събитието се организира във връзка с..

обновено на 16.04.24 в 10:43

Ивайло Димитров изработва фотоалбуми и бюджетни подаръци

ДОБРОТО е около нас и може да предизвика добро! Това го доказа фейсбук групата "Купи подарък от майка на дете с увреждане". В нея майки на деца с увреждания показват снимки на ръчно направени от тях сувенири, подаръци, ръкоделия, плетива, а който желае може да си закупи. Участват и социални предприятия и хора с увреждания. В подкрепа на групата..

публикувано на 14.04.24 в 17:30

Анна Йончева - фотографът, който разказва за "различните" деца на България

Анна Йончева е фотограф, който организира редица благотворителни каузи. Тя иска и знае как да направи света по – добър и действа в тази посока с ентусиазъм и постоянство. Чрез благотворителни базари реализира идеята за поставянето на люлки за деца в инвалидни колички, помага за създаването на специална база за терапия с коне „Ахил“ и..

публикувано на 14.04.24 в 16:00

Вера Гиргинова обича да кара кайтсърф, да готви и да пътешества в Южна Франция

Вера Гиргинова е оперна прима, сопрано. Интересното за нея е, че е архитект, а след това завършва Музикалната академия и започва активно да се занимава с музика. Всъщност музиката е част от живота й още от дете. В семейството им те са три сестри и трите се занимават с музика, въпреки че родители им са архитекти по професия. В детската..

публикувано на 14.04.24 в 14:00

Директорът на градската библиотека Яна Кършийска искала да стане ветеринарен лекар

Не съм изневерила на библиотеките, откакто съм завършила образованието си, но като малка мечтаех да стана ветеринарен лекар. Това призна в предаването "Детско царство" директорът на градската библиотека Яна Кършийска. Пред водещите на 14 април Атанасия Петрова и Иво тя разказа, че отначало е работила в окръжната библиотека, по-късно известна като..

публикувано на 14.04.24 в 09:30

Изложба динозаври отваря в парк "Езеро"

Изложба динозаври отваря врати днес в парк "Езеро" срещу до конната база.  Всички експонати са копия на съществували преди милиони години динозаври, като за направата им е използвана кожа с цвят, максимално доближаващ се до реалния. На всеки динозавър е поставена табелка на български и английски език с информация за размерите му, кога е живял и кои..

публикувано на 13.04.24 в 08:32