Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оправдаха надзирателите Ангел Мавров и Стилиян Карчев


Бургаският районен съд оправда надзирателите Ангел Мавров и Стилиян Карчев. Те са подсъдими за причиняване на смърт по непредпазливост на затворника Горан Горанов през 2017 г. Той почина в килията си заради обгаряне с водна пара, причинена от авария на парното отопление. По това време двамата надзиратели са били на смяна. Мавров е бил постови и в него е бил ключът за килията на Горан. Карчев е трябвало да подсигурява колегата си. Според държавното обвинение, виждайки че е имало риск за живота на Горан, подсъдимите е трябвало да го изведат от килията.

По време на заседанието стана ясно, че има разминавания в свидетелските показания. Част от разпитаните затворници са посочили, че са чули Горан да вика за помощ, други обаче не са. Видеозаписът от бургаския затвор се оказва, че е заснел кадрите на това какво се е случило, но без звук. Поради тази причина не става ясно дали затворникът наистина е сигнализирал, че има проблем. Заради авария в парното отопление, килията на Горан е започнала да се изпълва с пара. Виждайки я, надзирателите са се обадили на началника си, а след това на техниците, които е трябвало да спрат парното отопление. Не са се опитали обаче да извадят самия затворник.

Според експертизата смъртта на Горан е настъпила бързо след спирането на парното, а причината са увредени дихателни пътища заради вдишаната пара. Според вещите лица, дори Горан да беше изваден веднага и да му беше оказана медицинска помощ, той пак щеше да почине.  

Държавното обвинение поиска спрямо двамата надзиратели да бъдат наложени условни наказания от по 3 месеца затвор.  Прокурорът посочи, че температурата е била много висока и е довела до 53 % изгаряния по тялото на Горан. „Няма как да не крещи от болка и да стои мирно в този момент. Те са били длъжни да го изведат, за да се уверят, че не се самоубива“, допълни обвинението. Според майката на Горан – Саша Горанова, към него е имало особено отношение. Тя поиска ефективна присъда за двамата надзиратели.

„Животът на нашия син е отнет по толкова жесток начин. От 3 до 5 години затвор за Ангел Мавров и 3 г. за Стилиян Карчев. Единият носи по-голяма отговорност от другия – той държеше ключа, парата излизаше от килията и той изобщо не отиде да види какво става с Горан“, обясни тя.

Оправдателни присъди поискаха адвокатите на надзирателите от Бургаския затвор. Няма как Ангел Мавров да бъде признат за виновен, при положение, че той по никакъв начин не е възприел, че има опасност за Горанов, обясни адвокатът му Галина Колева.

„Той по вмененото му обвинение би бил длъжен да действа само при наличие на такава опасност. Обективни доказателства в делото за наличие на каквато и да било опасност по отношение на Горан липсват затова считам, че следва да бъде оправдан. Викове за помощ, търсене на помощ, викове за съдействие, считам, че такива доказателства липсват в делото. По отношение на парата безспорно се установи, че нейното количество не е било в обем, в който да застраши живота на пострадалия Горан“, допълни тя.

През съда надзирателите обясниха, че винаги съвестно са изпълнявали служебните си задължения и не са нарушавали закона. Решението на Бургаския районен съд може да бъде обжалвано в 15-дневен срок.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Възстановено е движението в района на Миролюбово

От Агенция „Пътна инфраструктура“ съобщиха, че вече е възстановено движението на превозни средства по пътя Айтос- Бургас.  Както БНР Бургас съобщи по-рано, временно беше ограничено движението на МПС след катастрофа между лек и тежкотоварен автомобил, при разклона за село Миролюбово. То се осъществяваше само в едната лента. При инцидента бе засегнат..

обновено на 04.10.24 в 15:42

Радев: Към момента няма пряка заплаха за страната

Към момента няма пряка заплаха за страната. Това заяви президентът Румен Радев след края на заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС).  "Консултативният съвет обсъди рязкото влошаване на средата за сигурност в региона на Близкия изток и произтичащите от това рискове за България и готовността на страната ни за тяхното..

публикувано на 04.10.24 в 14:34

В "Меден рудник" откриха канабисова ферма

В резултат на полицейските действия по продължаващата специализирана полицейска операция по противодействие на престъпленията, свързани с политическите права на гражданите, наркоразпространение и конвенционална престъпност, служители от четвърто Ру Бургас са установили канабисова ферма, разположена на първия етаж в бл. 282 в к-с „Меден рудник“...

публикувано на 04.10.24 в 12:40
Снимката е илюстративна

Отново вандалска проява в ямболските гробища

Сигнал за поредна вандалска проява в ямболските гробища е подаден в полицията. От общината предвиждат поставянето на видеонаблюдение, за да бъде ограничено влизането в нощните часове на територията на гробищния парк. Само преди дни мраморна надгробна плоча е открадната от гробищния парк в Ямбол. Сигнал за вандалската проява са подали близки на..

публикувано на 04.10.24 в 09:22

Бургазлийка е с мозъчно сътресение след пътен инцидент

Лек автомобил е блъснал 79-годишна пешеходка на бургаската улица "Яни Попов", съобщават от полицията.  Инцидентът е от 3 октомври около 9:53 часа.  В района на пешеходната пътека пред бл. 79 в комплекс "Славейков" лек автомобил, управляван от 59-годишен бургазлия, отнема предимството и блъска жената. Тя е с мозъчно сътресение.  Настанена е за..

публикувано на 04.10.24 в 08:40

Възрастна жена почина, след като е била затисната от тухлена стена в Камено

86-годишна жена е починала след инцидент в Камено, съобщават от бургаската полиция.  Случаят е от 2 октомври около 16:30 часа. На улица "Неделчо Камбов"  №5  жената е затисната от паднала преградна тухлена стена.  Тя е откарана в държавната болница в Бургас, където впоследствие е починала от остра дихателна недостатъчност вследствие на получените..

публикувано на 04.10.24 в 08:32
Димитър Главчев

Премиерът разпореди проверка заради злоупотребите в театрите в Разград и Смолян

Министър-председателят Димитър Главчев разпореди незабавна проверка на длъжностните лица, които контролират дейността на държавните културни институти във връзка с разкритите фрапантни финансови злоупотреби в разградския театрално-музикален и филхармоничен център и в Родопския драматичен театър в Смолян. В Разград бе установено присвояването..

публикувано на 03.10.24 в 16:46