Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Галъп“: 34,5% избирателна активност към 19,00 часа

| обновено на 11.07.21 в 19:42

Избирателна активност от 34,5 към 19 ч., отчита екзитполът на агенция „Галъп интернешънъл болкан“, която е партньор на БНР в изборния ден и следи движението на вота и разпределението на силите към бъдещите мандати за 46-ото НС.

Към същия час на изборите на 4 април данните на „Галъп“ сочеха, че 43,9 на сто от избирателите са отишли до урните.

Към 17,00 часа избирателната активност в страната бе 29,1%, показваха данните на агенцията.

"Това е доста под активността, отчетена на изборите на 4-ти април, когато тя беше с повече от 10 процентни пункта по-висока. Наистина разликата е доста голяма", коментира Светлин Тачев от "Галъп интернешнъл".

Към 15.00 часа избирателната активност беше 24,8%.

„Сравнено с отминалите избори на 4 април, избирателната активност е малко по-ниска в  този час, което го отдавам на фактора лято и високите температури, което спира в тези часове, в които е най-силно слънцето, хората да излизат и да гласуват“, коментира Светлин Тачев.

Сутринта излязоха малко повече хора, отколкото на предишните избори. Вероятно в по-късните часове, когато и хладината ще е по-голяма, ще излязат и повече хора да гласуват, отбеляза Тачев пред БНР.

Гласоподавателите по-скоро не са притеснени от коронавируса, посочи той.

Тачев припомни, че 3 400 000 души гласуваха през април и това беше добра активност предвид ситуацията – пик на коронавирусната инфекция.

Към 13:00 часа избирателната активност беше 19,9%.

"Малко по-висока сме измерили на предходните избори – 21,7%. Към момента малко се забавя активността. Това до голяма степен може да се дължи на самия сезон. Към този момент в по-голяма степен са гласували твърдите ядра на партиите. Очакваме да се активизират следобед хората, които в последния момент са решили за кого да гласуват, а също така младите. Жителите на столицата в по-голяма степен най-вероятно ще излязат да гласуват", каза за БНР Яница Петкова от агенция "Галъп Интернешънъл Болкан".

Към 11:00 часа активността беше 13,3%, обясни по-рано днес изпълнителният директор на "Галъп Интернешънъл Болкан" Първан Симеонов. Той отчете, че в началото на изборния ден активността е била по-висока, отколкото на вота през април:

"Активността се движи в рамките на очакваното в изборите на 4 април. Следобедът ще е решаващ. Тогава ще проличи дали активността потегля нагоре или надолу. Сутринта беше малко по-висока, отколкото отчетохме предишния път. Това вероятно се дължи и на хубавото време. Следобед ще знаем, първо, защото тогава ще има по-голямо натрупване и, второ, защото различните електорати, които този път са интересни, са и много различни като навици. На 4 април до обяд имаше една картинка, а следобед - съвсем друга, към края на деня стана трета. Днес активността се движи в рамките на очакваното и на това, което помним от 4-ти април. Като възрастови групи не виждане нищо неочаквано, като типове електорати, като навици… Рано сутринта в извадките натежаха по-дисциплинирано гласуващите. Следобед и особено вечерта очакваме по-динамично гласуващите, решаващите до последно, избиращите до последно. Тогава вероятно ще можем да кажем и какъв е делът на тези, които са избрали в последните няколко дни. Надявам се да можем да видим и каква е величината на проблемите с машините. На мен ми се случва, че за момента тази величина не е особено сериозна." 


"Малко по-високо се движи избирателната активност към 9 ч. спрямо тази на предишните избори – преди на 4 април към този час активността беше 5 на сто, сега е 6 на сто". 

Чрез екзитпола ние ще имаме по-бързо резултатите и още в 20.00 часа ще имаме ориентир какво се е случило, каза той и призова хората да откликват на молбите на анкетьорите, защото "екзитполът и паралелното броене са още една гаранция за честността на вота", а опасност от заразяване няма.

Още по темата чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Големият въпрос е дали Калин Стоянов ще присъства в списъка с министри

Живеем в непредсказуема ситуация и големият въпрос е дали името на Калин Стоянов ще присъства в списъка с имена на министър-председателя. Това коментира в Бургас председателят на партия "Възраждане" Костадин Костадинов. От партията не са оптимисти за съставянето на кабинет,  тъй като той ще повтори състава на сегашния. "Ако Калин Стоянов бъде..

публикувано на 22.08.24 в 15:01
Димитър Главчев

Главчев със срок за нов кабинет до понеделник, при успех - избори на 27 октомври

Изборите ще са на 27 октомври, ако избраният за служебен премиер Димитър Главчев успее да състави нов служебен кабинет. Това обяви президентът Румен Радев по време на срещата си с Главчев. "Няма от какво да се срамувам от работата на правителството, на което все още съм служебен премиер", каза Главчев.  Радев даде срок до понеделник на Димитър Главчев..

публикувано на 22.08.24 в 13:12
Димитър Главчев

Президентът реши: Главчев продължава да е премиер

Настоящият служебен премиер Димитър Главчев ще остане на поста. Това е решението на президента Румен Радев, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. В 12.00 часа държавният глава ще приеме Главчев в президентската институция, за да му възложи да предложи състав на служебно правителство.

публикувано на 22.08.24 в 10:16
Димитър Главчев

Главчев потвърди: Готов съм да съм следващ служебен премиер, няма пречки

"Имам готовност да съм кандидат за следващ служебен премиер. Няма пречки". Това заяви сегашният служебен премиер Димитър Главчев след срещата с президента Радев. Попитан дали ще остави като вътрешен министър Калин Стоянов, Главчев беше лаконичен - все още не му е връчен мандат за съставяне на служебен кабинет. "Не сме коментирали подробности. Тече си..

публикувано на 21.08.24 в 12:11

Министрите заседават след неуспешния опит за ново служебно правителство

Президентът Румен Радев продължава процедурата по назначаването на нов служебен кабинет по новите правила в Конституцията. Днес, държавният глава ще разговаря с потенциалните кандидати, които могат да бъдат назначени за служебни премиери. В понеделник той отказа да подпише указ за назначаването на правителство с премиер Горица Кожарева, заради..

публикувано на 21.08.24 в 09:12

Без решения завърши заседанието на Централното оперативно бюро на ДПС в "Росенец"

Без решения завърши заседанието на Централното оперативно бюро на ДПС. На срещата в лятната резиденция на Ахмед Доган в парка "Росенец" е обсъдено, че служебният кабинет, който предстои да бъде съставен, трябва да е без зависимости.  От ДПС заявиха, че подкрепят президентската институция като важна и легитимна. Не е ясно дали на заседанието днес е..

обновено на 20.08.24 в 18:22

Димитър Найденов: Политическите процеси се катализират от войната между Пеевски и Доган

Политически процеси, на които сме свидетели в момента, се катализират от войната между Делян Пеевски и Ахмед Доган. Тезата е на бургаския депутат от „Да, България“ Димитър Найденов. Когато президентът извърши определено действие, аз винаги се питам къде е неговия интерес и дали то не е свързано с популяризираните в общественото пространство тези..

публикувано на 20.08.24 в 16:08