Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ангелов: НЗОК се превръща в инструмент за поръчкови проверки

Тодор Кантарджиев (вляво) и Костадин Ангелов

Здравната каса се превръща в инструмент за поръчкови проверки. Това коментира в Бургас бившият ресорен министър Костадин Ангелов. Той обвини служебния си колега в лъжи относно проведените на Стойчо Кацаров изследвания в „Пирогов“.

Вместо държавата да се подготвя за новата ковид вълна, времето се използва, за да се обезглавяват големи болници, посочи Ангелов. Директорът на „Пирогов“ беше махнат от поста след доклад на касата. Това се направи без да се изчака позицията на лечебното заведение и без възможност да се обжалват констатациите, добави той:

Целта да бъдат обезглавени болниците все повече ми прилича на това, че това правителство целенасочено ни води към следваща вълна от COVID– 19, която да има тежки последици за страната“, добави той.

Ангелов посочи за пример и МВР – болница, „Александровска“, лечебното заведение в Ямбол и варненската „Света Анна“.

Болницата в Ямбол – д-р Рунков е отстранен от поста си и на неговото място е назначен пенсионер, много по-възрастен от проф. Кантарджиев, който беше сменен заради това, че е навършил пенсионна възраст“, посочи той.

Здравният министър изговори много лъжи, добави Ангелов – това, че е бил на контролен преглед, защото не е имал право на такъв:

Второто нещо, което казва той – че е бил на контролен преглед, което се оказва, че е лъжа и че са му поискали лична карта да се чекира. Още един въпрос: подписвал ли е документи, от които да е видно, че той е знаел, че ще бъде хоспитализиран“, попита Ангелов.  

Правителството се провали и при ваксинацията, тя на практика е спряна, коментира още бившия здравен министър.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Богдан Кирилов, директор на Изпълнителната агенция по лекарствата

Болница "Сърце и мозък" ограничава свободата на избор на пациента, но не подлежи на санкция

Безспорно установена е недобра практика на бургаската болница "Сърце и мозък" да издава рецепти, които са видими само в аптеката ѝ, но няма нормативно основание тя да бъде санкционирана, въпреки че тя ограничава свободата на избор на пациента.  Това е заключението на директора на Изпълнителната агенция по лекарствата магистър-фармацевт Богдан Кирилов..

публикувано на 16.08.24 в 15:05

Ясни правила срещу нерегламентирания превоз на животни поиска полицията на епизоотична комисия в Болярово

Ясни правила при установяване на нерегламентиран превоз на животни поискаха служителите от МВР и Гранична полиция  по време на заседание на общинската епизоотична комисия в Болярово. Ветеринари: Рискът от чума по животните в общините Елхово и Болярово е изключително висок В крайграничната община рискът от разпространение на чума по дребните..

публикувано на 15.08.24 в 10:52

Ендокринолог: Правилният начин на живот помага по-лесно да се мине през менопаузата

Балансът в храненето и спокойствието са ключови методи за справяне в периода на менопаузата. Това съветва ендокринологът д-р Надя Делииванова, която работи в държавната болница в Бургас. В тази част от живота на жената настъпват хормонални промени, като започват да се наблюдават признаци години преди да настъпи менопаузата. Процесът е..

публикувано на 14.08.24 в 08:45

И днес бърз тест до Часовника за ХИВ/СПИН в мобилна лаборатория

И този понеделник, 12 август, от 10:30 часа до 12:30 часа на Часовника  ще се извършват доброволно, безплатно и анонимно консултиране и изследване на ХИВ/СПИН с бърз тест в мобилна лаборатория. Поводът е стартиране на националната лятна АНТИСПИН кампания, която тази година ще се проведе под мотото: „Безопасна ваканция“. Лятната антиСПИН кампания..

публикувано на 12.08.24 в 11:33

Добра новина: Подобрява се детето, прегазено от трактор на плажа

Състоянието на детето, прегазено от трактор на плаж в Созопол, се подобрява, съобщи Нова тв. Точно преди 10 дни 9-годишното момченце бе настанено с множество наранявания в отделението по реанимация на УМБАЛ Бургас. То пострада тежко, след като бе заклещено в хидравличния барабан на почистваща машина на централния плаж в Созопол. Качвайки се на нея,..

публикувано на 12.08.24 в 10:58

Държавата отпусна още 14 млн лв за новата болница в Ямбол

С 14 379 000 лева се у величава акционерното участие на държавата в капитала на „Многопрофилна болница за активно лечение „Св. Пантелеймон“ в Ямбол. Това реши днес  Министерският съвет. Средствата от увеличението на капитала ще се разходват за доставка и монтаж на инсталация за медицински газове, медицинско обзавеждане и оборудване, както и..

публикувано на 07.08.24 в 15:20

Спешната помощ в Бургас получи оборудване за лесно пренасяне на пациенти

Центърът за спешна медицинска помощ (ЦСМП) Бургас получи оборудване за лесно вдигане и пренасяне на пациенти. То е предоставено от Ротари клуб Бургас и ще облекчи екипите при справянето с пренасяне на тежки и неподвижни пациенти. Модерните решения позволяват това да се случва лесно и по щадящ за медиците начин, без използване на сериозна физическа..

публикувано на 07.08.24 в 11:03