Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Започнаха археологическите разкопки на средновековния град Русокастро

Снимка: РИМ Бургас

Регионален исторически музей - Бургас започва разкопките на замъка на крепостта Русокастро за сезон 2021 г. Целта е да се проучи водохранилището на замъка – съоръжение с дължина 14 метра, ширина 8 метра и дълбочина най-малко 4,5 метра. То е било покрито с полуцилиндрични сводове, носени от зидани каменни стълбове и цокъла покрай стените на щерната. Вероятно при земетресение сводовете са паднали на късове и запълнили водохранилището. Предстои след документирането на техните останки те да бъдат премахнати.

Друга цел, която са си поставили археолозите от музея, е да бъде изцяло проучена източната крепостна стена на замъка с новооткритата през 2020 г. правоъгълна бойна кула.

При благополучно изпълнение на поставените задачи предстои комисия от Министерството на културата да приеме разкопките и освободи южната и източната стена на замъка, водохранилището и донжона (главната кула на замъка - бел. ред.) за проектиране на консервационно-реставрационни работи.

Цялата западна крепостна стена на замъка, централният вход на средновековния град, казармата, четири бойни кули и монументалното стълбище, през което се е влизало в цитаделата, вече са одобрени от НИНКН за изпълнение на консервация, реставрация, експониране и социализация по проект на Община Камено.

Археологическите разкопки за поредна година са финансирани от Община Камено и Министерството на културата на Република България.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Започва проектът "Търсачи на съкровища: КОД СОЛЕНО"

Екипът на Българска фондация Биоразнообразие започва проектът "Търсачи на съкровища: КОД СОЛЕНО". Вече са заредени тайниците в 10 точки около Атанасовско езеро, съобщават от фондацията.  Необходимо е всеки желаещ да си вземе карта от Туристическите центрове на Община Бургас или от симБиотично (музея в южната част на езерото близо до басейните с..

публикувано на 04.08.21 в 15:21
Органик хаус и свежи коктейли очакват участниците в Бохо карнавала разкри DJ Double D

Бохо карнавал превзема артпространството на улица "Милин камък"

Бохо карванал ще се вихри в сърцето на Бургас. Домакин на събитието на 5 август  е очертаващото се вече като култово пространство за музикални изяви на открито в  една от най-цветните улички на града "Милин камък". Инициативата е на близките заведения. Изявата е с участието на едно от най-актуалните имена на клубната сцена с три издадени албума DJ..

публикувано на 04.08.21 в 11:09

Остров Света Анастасия се готви за празника си на Голяма Богородица

За осми път остров Света Анастасия се готви за празника си в средата на август. Предвидени са и допълнителни курсове на корабчето до туристическия атракцион.  Празничните събития започват още от 13 август, съобщи в студиото на БНР-Бургас управителят на острова Павлин Димитров: "Ще дадем шанс на българските производители, които..

публикувано на 03.08.21 в 12:56

Започна „Националната седмица на морето” – Поморие 2021

Владетелят на моретата и океаните Нептун пристигна на Стария кей в Поморие. Неговото посрещане бе предшествано от парад на ветроходните съдове.  С това събитие стартира „Националната седмица на морето” – Поморие 2021. Програма до края включва: 02.08.2021 /понеделник/ 18:30 часа – Детски празник – рисунка на асфалт и танцово училище Място на..

публикувано на 02.08.21 в 09:09

РАДИОМАГАЗИНЧЕ НАДЕЖДА: Кауза със сърце и Галина Петрова

Доброто е около нас и може да предизвика добро! Доказа го фейсбук групата „Купи подарък от майка на дете с увреждане“, в която майките с нелека съдба показват снимки на ръчно направени от тях сувенири - подаръци, ръкоделия, плетива, а всеки, който желае може да си закупи от творенията им. В подкрепа на тези творци създадохме рубриката ни „Радиомагазинче..

публикувано на 01.08.21 в 15:00

Фестивал на крафт бирата се провежда днес в Бургас

Фестивал на крафт бирата събира майстори на пивото от страната и чужбина. Събитието е в бургаския парк Минерални бани. Сред  организаторите  от  морския град е Ганчо Кожухаров,  за когото разнообразният свят на вкусове  и аромати е споделено приключение. „Гостуват 16 пивоварни. За двата дни очакваме над 60 вида бира, DJ, банди на живо. Бирата..

публикувано на 31.07.21 в 10:17

В Созопол започва фестивал на виното

С фолклорен концерт ще бъде открит днес в 17:00 часа в Созопол фестивалът на виното.  Той е под егидата на Община Созопол и ще продължи три дни, в които ще има и всеки ден томбола с публиката - бутилка вино.  През втората и третата вечер между 16:00 часа и 22:00 часа за любителите на музиката и виното организаторите са предвидили концерти с любима рок..

публикувано на 30.07.21 в 09:25